Muntenia News | Homepage

Locuitorii din Crimeea au luat cu asalt bancomatele dupa ce autoritatile au anuntat ca vor limita retragerile in numerar

👤Scris de Ioana Popescu 🕔14.Mar 2014 Citit de 159 ori Sursa: STIRI

Cozi infernale la bancomatele si bancile din capitala Republicii Autonome Crimeea, Simferopol. Oamenii s-au asezat la rand pentru a-si retrage banii, dupa ce autoritatile din regiune au anuntat ca de astazi limiteaza temporar retragerile de numerar.

Panica a inceput in Simferopol in momentul in care s-a anuntat ca o persoana poate retrage maxim pe zi doar 300 de hrivne, echivalentul a 30 de dolari. Oamenii s-au grabit sa-si scoata banii din banci, inainte ca dispozitia sa intre in vigoare. Multi se tem ca ar putea sa-si piarda toate economiile.

„Imi scot toate economiile. Desigr ca sunt ingrijorata, cine stie ce se va intampla mai departe”, a spus o femeie.

„In contul meu sunt mii de dolari. Trebuie sa vin aici zilnic timp de doua sau trei luni, pentru a-i retrage. Cum sa fac asta?”, a mentionat un barbat.

„Imi este teama. Nu pot retrage bani. Nu este stabilitate si nu putem sti cine va fi maine la putere si cine va fi astazi”, mai spune o persoana.

Mai multe banci din Crimeea spun ca se confrunta deja cu probleme privind numerarul. Anterior, autoritatile din peninsula au declarat ca dupa referendumul din 16 martie toate intreprinderile ucrainene din regiune vor fi nationalizate, iar rubla ruseasca ar putea fi moneda nationala. Anuntul a nemultumit unii localnici.

Referendumul din Crimeea va costa autoritatile doua milioane de dolari.

Comandantul unei unitati militare ucrainene, amplasata in Crimeea, solicita autoritatilor de la Kiev sa le permita sa se apere, in caz ca vor fi atacati de trupele ruse care au invadat peninsula.

Situatia este tensionata si in unitatile ucrainene din Crimeea. Astfel, colonelul Iuli Mamciur, care e afla in fruntea unei brigazi de aviatie tactica, dislocata pe aerodromul „Belbek” a transmis o solicitare video catre Ministerului Apararii si Statului major al fortelor armate ucrainene in care solicita sa le permita sa se apere, in caz ca vor fi atacati de trupele ruse care au invadat peninsula.

In aceasta filmare, postata pe Youtube, Mamciur afirma ca, in cazul in care conducerea de la Kiev nu va lua o decizie urgenta referitoare la actiunile ulterioare ale comandantilor de unitati militare, acestia vor fi nevoiti sa se comporte in conformitate cu regulamentul, „ajungand chiar sa se deschida focul”, daca le va fi amenintata viata.

Ofiterul ucrainean sustine ca ultimatumurile din partea reprezentantilor fortelor ruse devin tot mai dure.

„Realizam perfect ca nu vom putea rezista fortelor ruse care ne depasesc numeric si din punct de vedere al pregatirii, dar suntem gata sa ne indeplinim datoria pana la capat”, a conchis colonelul ucrainean.

La scurt timp, comandantul Fortelor Maritime ale Ucrainei, contraamiralul Serghei Gaiduc, a trimis o telegrama unitatilor ucrainene din Crimeea prin care le interzice deschiderea focului, argumentand ca s-a convenit cu militarii rusi asupra neadmiterii folosirii armelor si retragerii trupelor ruse din unitatile militare ucrainene.

Articole Similare

Atac sângeros în China. Un bărbat a atacat cu un cuţit cel puţin 10 persoane

Atac sângeros în China. Un bărbat a atacat cu un cuţit cel puţin 10 persoane

Clipe de groază pentru locuitorii unui oraș din China. Cel puțin 10 persoane au fost

Două nave cu migranţi, suspectate de statut ilegal, reţinute în Italia. Navele arborează steagul Olandei

Două nave cu migranţi, suspectate de statut ilegal, reţinute în Italia. Navele arborează steagul Olandei

Italia a anunţat că va reţine navele de migranţi Lifeline şi Seefuchs, operate de gruparea

Angajaţii de la McLaren intră în GREVĂ. Patronii le-au oferit ca bonusuri câte un baton de 1,35 de lei

Angajaţii de la McLaren intră în GREVĂ. Patronii le-au oferit ca bonusuri câte un baton de 1,35 de lei

Angajaţii uzinei care fabrică monoposturile de Formula 1 McLaren sunt furioşi pe conducere după ce

Părinţi denaturaţi: Şi-au hrănit bebeluşul cu lapte vegetal până când murit de subnutriţie

Părinţi denaturaţi: Şi-au hrănit bebeluşul cu lapte vegetal până când murit de subnutriţie

Un cuplu de francezi a fost acuzat de moartea fiicei lor în vârstă de 16

Guvernul Cehiei susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex

Guvernul Cehiei susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex

Guvernul ceh a anunţat vineri că susţine un proiect cu privire la o amendare a