Muntenia News | Homepage

Lituania anunta ca a identificat un spion care lucra la Ambasada Rusiei

👤Scris de David Dumitrescu 🕔18.Mar 2014 Citit de 208 ori Sursa: STIRI

Lituania a anuntat luni ca serviciile sale de informatii au identificat un spion care lucra ca diplomat la Ambasada Rusiei din Vilnius. Acesta ar fi incercat sa obtina informatii clasificate in perioada in care statul baltic a detinut presedintia Uniunii Europene, anul trecut. Rusia este acuzata si ca intercepteaza convorbirile telefonice ale diplomatilor lituanieni sau ca spioneaza informatic.

Acuzatiile vin in contextul tensionarii relatiilor dintre Lituania si Rusia, din cauza situatiei din Ucraina. In plus, vicepresedintele american Joe Biden este asteptat la Vilnius saptamana aceasta.

Informatia privind depistarea spionului rus este continuta in raportul de activitate pe 2013 al serviciului de securitate din Lituania.

Spionul, interesat de semnarea acordurilor de asociere din Parteneriatul Estic

Diplomatul dorea sa recruteze, contra unei sume de bani, un functionar civil lituanian, care sa ii furnizeze ,,informatii sensibile, secrete” despre presedintia lituaniana a Uniunii Europene.

Rusul ar fi fost interesat cu precadere de informatii despre evenimente si prioritati, despre posibilitatea semnarii acordurilor de asociere cu tarile din Parteneriatul Estic, dar si de vizitele delegatiilor straine in Lituania. Raportul mai spune ca diplomatul rus nu l-a informat pe functionarul lituanian despre faptul ca este agent al serviciilor ruse de informatii, ci i-a spus doar ca are nevoie de date pentru rapoartele pe care le intocmea pentru Ministerul rus de Externe.

Diplomatul rus este identificat in raport – se numeste Valeri Katula si a lucrat pentru GRU, serviciul de informatii al armatei ruse.

Lituania a luat ,,masuri” impotriva lui Katula pentru ,,a-l impiedica sa mai efectueze activitati de spionaj”, adauga serviciul lituanian de contraspionaj, fara sa precizeze natura acestor masuri.

Pe de alta parte, in acelasi raport, Rusia este acuzata ca intercepteaza convorbirile telefonice ale diplomatilor lituanieni si le publica pe YouTube, dar si ca raspandeste programe de spionaj informatic prin intermediul unor fisiere atasate la e-mail, prin dispozitive de tip USB sau CD-uri.

Purtatorul de cuvant al Ambasadei ruse la Vilnius a refuzat sa comenteze aceste informatii, dar a spus ca diplomatul identificat in raport si acuzat de spionaj lucreaza in continuare la reprezentanta diplomatica.

Deconspirarea unui ofiter de spionaj care lucra la Ambasada rusa in Lituania este o masura deocamdata satisfacatoare si nu au fost luate alte decizii, cum ar fi o eventuala expulzare a sa, a comentat ministrul lituanian de externe Linas Linkevicius, citat de Lithuania Tribune. ,,Avem aceasta informatie si toata lumea stie cine este el”, a mai spus seful diplomatiei de la Vilnius. Intrebat daca diplomatul va fi declarat indezirabil, ministrul a spus ca e suficient deocamdata ca se stie numele lui. ,,Vom vedea mai tarziu”, a adaugat Linkevicius.

Lituania, fosta republica sovietica, a avut un rol important in definitivarea Acordului de asociere intre UE si Ucraina, respins de Kiev in noiembrie.

Cititi si:

Articole Similare

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de proeuropeni s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere guvernului britanic să

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Manifestaţii sunt prevăzute vineri în întreaga Spanie, indignată de anunţarea viitoarei eliberări pe cauţiune a

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Filosoful Mihai Şora s-a adresat vineri seară românilor din diaspora, care anunţă că se întorc

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri o decizie care stabileşte că din nou România nu

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Avionul a atins iarba în loc de pistă, se pare că din cauza unor indicatoare