Muntenia News | Homepage

ISTORIE. Cum a ajuns Crimeea marul discordiei dintre Ucraina si Rusia

👤Scris de Bianca Serban 🕔17.Mar 2014 Citit de 783 ori Sursa: STIRI

De trei saptamani, lumea intreaga si mai ales Europa par sa retraiasca atmosfera Razboiului Rece. Interventia militara a Rusiei in Crimeea a adus Moscova de o parte, Statele Unite si Uniunea Europeana de partea cealalta. Aparent, peninsula din sudul Ucrainei pare o miza prea mica pentru o desfasurare de forte atat de mare. Istoria ei, mai ales cea recenta, explica in buna masura de ce marile puteri au ajuns sa se infrunte, deocamdata doar in declaratii, pentru bucata de pamant din nordul Marii Negre.

Crimeea este o republica autonoma din sudul Ucrainei, care ocupa aproape in intregime peninsula cu aceeasi nume. Restul teritoriului este ocupat de orasul-port Sevastopol. Acesta este administrat separat pentru ca adaposteste flota rusa din Marea Neagra.

E o relatie complicata intre Moscova si Kiev, veche de sase decenii. Totul a inceput in 1954, cand Sovietul Suprem al URSS a transferat Crimeea de la Rusia la Ucraina, la ordinul liderului sovietic Nikita Hrusciov, ucrainean de origine. Istoria si tabloul etnic al regiunii, si atunci, si acum, inclina balanta in favoarea rusilor. Ei reprezinta aproape 60 la suta din cei doua milioane de locuitori ai peninsulei, in timp ce doar 24 la suta dintre locuitori sunt ucraineni.

De parca situatia nu era destul de complicata, 12% din populatie e reprezentata de tatari.

Deportati de Iosif Stalin la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ei s-au intors in Crimeea doar dupa prabusirea Uniunii Sovietice, iar amintirile cumplite ale Surghiunului din anii '40, cum isi numesc ei exilul, ii fac ostili oricarei apropieri de Rusia.

,,Ne-au urcat pe toti in tren, ne-au spus ca trebuie sa plecam din Crimeea si asa am petrecut 18 zile in tren. Ne-au dus pana in Uzbekistan. Pe drum multi au murit, ii aruncau direct din tren. Oribil! Eu aveam doar 11 ani. Sufeream de foame, sufeream de frig. Asa am plecat de aici (n.r. – din Crimeea)”, povesteste Babasura Mamutova, supravietuitoare a Surghiunului.

Acum, prinsi intre ucraineni si rusofoni, tatarii se tem ca vor fi primii care vor avea de suferit in cazul oricarei schimbari de regim in capitala Simferopol.

Dar interesul special al Rusiei se bazeaza mai putin pe melanjul etnic al Crimeei. Principalul motiv pentru care Moscova nu vrea sa-si vada influenta diminuata in regiune este avantajul strategic oferit de peninsula care controleaza varsarea Niprului si Donului in Marea Neagra. Esential este si portul militar Sevastopol. Dupa prabusirea URSS, flota sovietica a Marii Negre, stationata in acest port, a fost impartita intre Rusia si Ucraina.

Rusii au inchiriat de la ucraineni portul Sevastopol pana in 2042, cu posibilitate de prelungire pana in 2047. Asta, potrivit acordurilor incheiate de Rusia si Ucraina inainte ca cele doua foste republici sovietice sa ajunga dusmani ireconciliabili.

Indepartarea de la putere a lui Viktor Ianukovici si instalarea unui guvern pro-occidental si antirusesc la Kiev au agravat situatia din Crimeea. In timp ce rusofonii domina parlamentul regional de la Simferopol, ucrainenii si tatarii raman ostili fata de tutela Moscovei.

Cititi si:

Articole Similare

Guvernul Ungariei respinge cu toate forţele implementarea Planului Soros

Guvernul Ungariei respinge cu toate forţele implementarea Planului Soros

Premierul ungar Viktor Orban a declarat duminică, în cadrul unui discurs de aproape o oră

Vladimir Putin pune la cale acţiuni politice şi militare în ţări din Europa de Est

Vladimir Putin pune la cale acţiuni politice şi militare în ţări din Europa de Est

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, probabil va încerca să lanseze noi acţiuni politice şi militare în

A fost găsit epava avionului prăbuşit, în apropierea Teheranului. La bord se aflau 66 de persoane

A fost găsit epava avionului prăbuşit, în apropierea Teheranului. La bord se aflau 66 de persoane

Epava avionului de tip ATR-72, care efectua un zbor între Teheran şi Yasuj şi care

O VACĂ a evadat în drumul spre abator. Bovina s-a instalat pe o insulă şi atacă pe oricine pune piciorul pe "proprietatea" ei

O VACĂ a evadat în drumul spre abator. Bovina s-a instalat pe o insulă şi atacă pe oricine pune piciorul pe "proprietatea" ei

O vacă trăieşte singură pe o insulă din Polonia şi atacă pe oricine se apropie

Statul Islamic a revendicat atacul armat asupra unei biserici ortodoxe

Statul Islamic a revendicat atacul armat asupra unei biserici ortodoxe

Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) a revendicat luni atacul armat care a avut loc duminică

Cele mai citite