Muntenia News | Homepage

Implementarea scutului antiracheta in Romania si Polonia va intarzia – Raport SUA. Casa Alba: Planurile raman ,,pe drumul cel bun"

👤Scris de Ioana Popescu 🕔19.Mar 2014 Citit de 187 ori Sursa: STIRI

Un raport oficial transmis vineri de Washington exprima ingrijorari cu privire la interceptorii prevazuti pentru ultimele doua faze ale constructiei scutului american antiracheta din Romania si Polonia. Ar fi vorba, in plus, de probleme la constructia motorului rachetei de la interceptorul din faza a treia a sistemului, se arata intr-un raport solicitat de Congresul american. Cu toate acestea, un oficial de la Casa Alba a declarat marti ca planurile privind instalarea scutului sunt ,,pe drumul cel bun”.

FOTO: public.navy.mil

Scutul antiracheta prevede instalarea de interceptori care sa contracareze eventuale rachete iraniene cu raza medie de actiune. Primele doua faze ale operatiunii prevad utilizarea de radare Aegis instalate pe nave si un radar instalat in Turcia, iar urmatoarele doua faze includ mutarea radarelor Aegis in Romania si Polonia.

Potrivit Government Accountability Office (GAO), agentie independenta de audit si investigatii afiliata Congresului American, echivalent al Curtii de Conturi, estimarile Pentagonului privind programul amplasarii sunt ,,optimiste” si vor exista intarzieri in livrarea unor componente si capabilitati.

Departamentul Apararii intentioneaza sa declare faza a doua si a treia a scutului ,,apte din punct de vedere tehnic” in 2015, respectiv 2018. GAO subliniaza insa ca versiunea 8.2 a programului informatic folosit pentru lansarea unui interceptor in faza a doua va fi disponibila abia din 2017.

De asemenea, problemele aparute la o componenta cheie a rachetei SM-3 Block IB ar fi fost rezolvate, dar un test recent a indicat noi disfunctionalitati la aceeasi componenta, se arata in documentul GAO. Productia anuala de rachete SM-3 Block IB ar trebui sa creasca pentru a indeplini capabilitatile cerute pentru etapa din 2015, mai precizeaza autorii raportului.

Vicepresedintele american Joe Biden realizeaza saptamana aceasta o vizita oficiala la Varsovia, iar in acest context, un oficial de la Casa Alba a declarat marti ca implementarea scutului antiracheta in Romania si Polonia respecta programul, subliniind inca o data ca amplasarea lui nu are nici o legatura cu Federatia Rusa. ,,Am clarificat inca de la inceput ca faza europeana (a scutului antiracheta), European Phased Adaptive Approach, nu a fost niciodata despre Rusia. A fost despre amenintarile cu rachete balistice lansate din alte parti. Astfel ca intentia vicepresedintelui maine (miercuri – n.red.) este sa reafirme ca tot ce tine de planurile de aparare antiracheta a Europei raman pe drumul cel bun. Este adevarat pentru Romania si este adevarat pentru Polonia”, a aratat oficialul de la Casa Alba.

In 2012, documente ale Departamentului Apararii si ale Congresului SUA indicau ca interceptorii de rachete intampina intarzieri in productie, puterea radarelor este prea scazuta, iar senzorii nu pot distinge intre un focos si alte obiecte. De asemenea, se spunea ca radarul ar urma sa fie instalat in Romania dinainte de a fi testat si ca ar putea interfera cu unde de telefonie mobila, televiziune si radio daca nu va fi modificat.

Baza Militara de la Deveselu ar urma sa atinga capacitatea operationala in jurul anului 2015 si va gazdui interceptori antiracheta, o componenta a scutului american care mai include facilitati in Turcia, Polonia, Spania sau Marea Mediterana.

Sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice are in vedere patru faze de realizare:

– Etapa I: a debutat la 7 martie 2011, prin trimiterea in Marea Mediterana a navei USS Monterey echipata cu sistemul Aegis, respectiv operationalizarea unui radar in Turcia. Scop: protejarea unor regiuni din Europa de Sud-Est prin desfasurarea unui sistem radar, care sa detecteze rachetele lansate in faza ascendenta a traiectoriei, si a unor interceptori SM3-IA amplasati pe nave.

– Etapa a II-a: presupune extinderea protectiei prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM3-IB care sa poata fi lansati de la sol, amplasati la Deveselu. Baza Militara de la Deveselu, judetul Olt, ar urma sa atinga capacitatea operationala in jurul anului 2015. Turcia va gazdui si ea un sistem radar de avertizare timpurie (Upgraded Early Warning Radar – UEWR), o alta componenta a scutului, care ar putea deveni functional pana in 2015 sau cel tarziu pana in 2018. La acesta se adauga radarul de la Flyingdales din Anglia, de la North York Moors, care apartine fortelor aeriene britanice, dar face parte si din sistemul de aparare antiracheta al SUA. SUA vor detasa de asemenea radare de tip AN/TPY-2 (Army Navy/Transportable Radar Surveillance) in Marea Mediterana. La reteaua de radare terestre se adauga sistemul satelitar de monitorizare Space Tracking and Surveillance System (STSS).

– Etapa a III-a: prevede extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin introducerea in exploatare a unei noi versiuni a interceptorului SM3, care urmeaza sa fie amplasat intr-o noua baza terestra, la Redzikowo, in Polonia. Procesul de dezvoltare a unor noi rachete SM-3, amplasate pe mare si pe uscat, va continua; in plus, baza din Polonia si restul bazelor deja existente vor fi dotate cu interceptori SM-3 Block IIA (aflati in faza de dezvoltare in prezent).

– Etapa a IV-a: presupune extinderea protectiei teritoriului SUA la eventuale atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM3 si a sistemelor radar.

Ella Moroiu

Cititi si:

Articole Similare

Ambasadorul George Maior: "Contez pe sprijinul diasporei pentru dezvoltarea economică a României"

Ambasadorul George Maior: "Contez pe sprijinul diasporei pentru dezvoltarea economică a României"

Ambasada României la Washington a găzduit, luni, 19 martie 2018, un eveniment de informare privind

Un avion militar s-a prăbuşit în Marea Britanie

Un avion militar s-a prăbuşit în Marea Britanie

Un avion militar pentru acrobaţii aeriene s-a prăbuşit marţi în apropierea unei baze militare din

Alertă la graniţele României: Câţi luptători ISIS se află în Balcani

Alertă la graniţele României: Câţi luptători ISIS se află în Balcani

Peste 1.000 de militanţi din statele membre ale Uniunii Europene luptă pentru organizaţia teroristă Stat

Atenţionare de călătorie. Ungaria impune restricţii de circulaţie pentru camioane în perioada Sărbătorilor Paştelui catolic

Atenţionare de călătorie. Ungaria impune restricţii de circulaţie pentru camioane în perioada Sărbătorilor Paştelui catolic

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească

Furtună tropicală în Madagascar. Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa

Furtună tropicală în Madagascar. Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa

Cel puţin 20 de persoane au murit după ce o puternică furtună tropicală a lovit