Muntenia News | Homepage

Implementarea scutului antiracheta in Romania si Polonia va intarzia – Raport SUA. Casa Alba: Planurile raman ,,pe drumul cel bun"

👤Scris de Ioana Popescu 🕔19.Mar 2014 Citit de 140 ori Sursa: STIRI

Un raport oficial transmis vineri de Washington exprima ingrijorari cu privire la interceptorii prevazuti pentru ultimele doua faze ale constructiei scutului american antiracheta din Romania si Polonia. Ar fi vorba, in plus, de probleme la constructia motorului rachetei de la interceptorul din faza a treia a sistemului, se arata intr-un raport solicitat de Congresul american. Cu toate acestea, un oficial de la Casa Alba a declarat marti ca planurile privind instalarea scutului sunt ,,pe drumul cel bun”.

FOTO: public.navy.mil

Scutul antiracheta prevede instalarea de interceptori care sa contracareze eventuale rachete iraniene cu raza medie de actiune. Primele doua faze ale operatiunii prevad utilizarea de radare Aegis instalate pe nave si un radar instalat in Turcia, iar urmatoarele doua faze includ mutarea radarelor Aegis in Romania si Polonia.

Potrivit Government Accountability Office (GAO), agentie independenta de audit si investigatii afiliata Congresului American, echivalent al Curtii de Conturi, estimarile Pentagonului privind programul amplasarii sunt ,,optimiste” si vor exista intarzieri in livrarea unor componente si capabilitati.

Departamentul Apararii intentioneaza sa declare faza a doua si a treia a scutului ,,apte din punct de vedere tehnic” in 2015, respectiv 2018. GAO subliniaza insa ca versiunea 8.2 a programului informatic folosit pentru lansarea unui interceptor in faza a doua va fi disponibila abia din 2017.

De asemenea, problemele aparute la o componenta cheie a rachetei SM-3 Block IB ar fi fost rezolvate, dar un test recent a indicat noi disfunctionalitati la aceeasi componenta, se arata in documentul GAO. Productia anuala de rachete SM-3 Block IB ar trebui sa creasca pentru a indeplini capabilitatile cerute pentru etapa din 2015, mai precizeaza autorii raportului.

Vicepresedintele american Joe Biden realizeaza saptamana aceasta o vizita oficiala la Varsovia, iar in acest context, un oficial de la Casa Alba a declarat marti ca implementarea scutului antiracheta in Romania si Polonia respecta programul, subliniind inca o data ca amplasarea lui nu are nici o legatura cu Federatia Rusa. ,,Am clarificat inca de la inceput ca faza europeana (a scutului antiracheta), European Phased Adaptive Approach, nu a fost niciodata despre Rusia. A fost despre amenintarile cu rachete balistice lansate din alte parti. Astfel ca intentia vicepresedintelui maine (miercuri – n.red.) este sa reafirme ca tot ce tine de planurile de aparare antiracheta a Europei raman pe drumul cel bun. Este adevarat pentru Romania si este adevarat pentru Polonia”, a aratat oficialul de la Casa Alba.

In 2012, documente ale Departamentului Apararii si ale Congresului SUA indicau ca interceptorii de rachete intampina intarzieri in productie, puterea radarelor este prea scazuta, iar senzorii nu pot distinge intre un focos si alte obiecte. De asemenea, se spunea ca radarul ar urma sa fie instalat in Romania dinainte de a fi testat si ca ar putea interfera cu unde de telefonie mobila, televiziune si radio daca nu va fi modificat.

Baza Militara de la Deveselu ar urma sa atinga capacitatea operationala in jurul anului 2015 si va gazdui interceptori antiracheta, o componenta a scutului american care mai include facilitati in Turcia, Polonia, Spania sau Marea Mediterana.

Sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice are in vedere patru faze de realizare:

– Etapa I: a debutat la 7 martie 2011, prin trimiterea in Marea Mediterana a navei USS Monterey echipata cu sistemul Aegis, respectiv operationalizarea unui radar in Turcia. Scop: protejarea unor regiuni din Europa de Sud-Est prin desfasurarea unui sistem radar, care sa detecteze rachetele lansate in faza ascendenta a traiectoriei, si a unor interceptori SM3-IA amplasati pe nave.

– Etapa a II-a: presupune extinderea protectiei prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM3-IB care sa poata fi lansati de la sol, amplasati la Deveselu. Baza Militara de la Deveselu, judetul Olt, ar urma sa atinga capacitatea operationala in jurul anului 2015. Turcia va gazdui si ea un sistem radar de avertizare timpurie (Upgraded Early Warning Radar – UEWR), o alta componenta a scutului, care ar putea deveni functional pana in 2015 sau cel tarziu pana in 2018. La acesta se adauga radarul de la Flyingdales din Anglia, de la North York Moors, care apartine fortelor aeriene britanice, dar face parte si din sistemul de aparare antiracheta al SUA. SUA vor detasa de asemenea radare de tip AN/TPY-2 (Army Navy/Transportable Radar Surveillance) in Marea Mediterana. La reteaua de radare terestre se adauga sistemul satelitar de monitorizare Space Tracking and Surveillance System (STSS).

– Etapa a III-a: prevede extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin introducerea in exploatare a unei noi versiuni a interceptorului SM3, care urmeaza sa fie amplasat intr-o noua baza terestra, la Redzikowo, in Polonia. Procesul de dezvoltare a unor noi rachete SM-3, amplasate pe mare si pe uscat, va continua; in plus, baza din Polonia si restul bazelor deja existente vor fi dotate cu interceptori SM-3 Block IIA (aflati in faza de dezvoltare in prezent).

– Etapa a IV-a: presupune extinderea protectiei teritoriului SUA la eventuale atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM3 si a sistemelor radar.

Ella Moroiu

Cititi si:

Articole Similare

Erdogan: Turcia şi Uniunea Europeană sunt aproape de "ruptură"

Erdogan: Turcia şi Uniunea Europeană sunt aproape de "ruptură"

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat sâmbătă că, după referendumul din 16 aprilie privind

Primele imagini filmate imediat după atentatul de la Londra. Proporţiile tragediei, văzute chiar de pe pod VIDEO

Primele imagini filmate imediat după atentatul de la Londra. Proporţiile tragediei, văzute chiar de pe pod VIDEO

Cel mai sângeros atentat produs la Londra în ultimii 12 ani a avut loc miercuri,

"Calamity Jane", românca acuzată de 14 jafuri armate în nordul Italiei, a fost arestată. Era şefa unei bande foarte violente

"Calamity Jane", românca acuzată de 14 jafuri armate în nordul Italiei, a fost arestată. Era şefa unei bande foarte violente

Elena Alina Stoica, poreclită de polițiștii italieni ”Calamity Jane”, de numai treizeci de ani, se

Ambasadorul Ion Jinga a prezidat sesiunea Grupului de experţi guvernamentali priviind transparenţa cheltuielilor militare

Ambasadorul Ion Jinga a prezidat sesiunea Grupului de experţi guvernamentali priviind transparenţa cheltuielilor militare

În perioada 20-24 martie 2017, s-a desfășurat la New York sub președinția Reprezentantului Permanent al

Un şofer de autobuz a fost arestat. A transportat în condiţii inumane 74 de copii pe numai 19 locuri

Un şofer de autobuz a fost arestat. A transportat în condiţii inumane 74 de copii pe numai 19 locuri

Un şofer de autobuz a fost arestat pentru că a pus în pericol 74 de