Muntenia News | Homepage

Gratiatii celebri ai Statelor Unite ale Americii: ce cazuri au ramas in istorie

👤Scris de Alexandru Stan 🕔09.Mar 2014 Citit de 204 ori Sursa: STIRI

Multi oameni se uita la Statele Unite ale Americii ca la mediul cu cea mai buna democratie si e interesant de vazut ce abordare au avut de-a lungul timpului in privinta gratierilor.

Sunt cateva cazuri de gratiere faimoase in Statele Unite ale Americii. Unul dintre ele este Richard Nixon, presedintele care a demisionat in 1974 din cauza acuzatiilor in cazul Watergate. Exista posibilitatea ca el sa fie anchetat si inchis, dar a fost gratiat de catre Gerald Ford, cel care i-a urmat in functie. Clementa lui Ford a venit dupa ce Nixon a fost oficial acuzat de si a acoperit toate faptele pe care le-a facut sau la care a luat parte in timpul mandatului sau. Pentru Ford a fost una dintre cele mai controversate decizii din timpul mandatului sau, scrie History.

Gratierea The Wiskey Rebels, in 1795, este cea mai veche din istoria SUA. A pornit de la un grup de fermieri din Pennsylvania producatori de wiskey care, nemultumiti de taxele mari, au incendiat casa unui inspector local. Nu a fost singurul astfel de protest, iar politicienii au decis atunci ca astfel de decizii ar putea destabiliza nou formatele State Unite. Presedintele George Washington a intrat in Pennsylvania cu 13.000 de soldati si au fost arestati doi barbati. Acestia aveau sa fie gratiati in 1795.

Liderul sindical James Hoffa a fost inchis in 1967, a stat la inchisoare cativa ani, pana cand Richard Nixon l-a gratiat cu conditia sa nu mai participe la activitatile sindicatului Teamsters. Totusi, criticii au spus ca a existat si o conditie secundara, secreta, Hoffa mobilizandu-si oamenii ca Nixon sa fie reales in functie. Hoffa nu s-a bucurat prea mult de libertate, a fost eliberat in 1971, iar in 1974 a disparut in circumstante ciudate dintr-un restaurant din Detroit. S-a crezut ca de vina e Mafia.

Patty Hearst a stat cel mai mult la inchisoare, dintre toti acesti gratiati celebri. Ea a fost rapita in 1974 de catre un grup care isi spunea Symbionese Liberation Army. La catva timp dupa acest incident ea a spus ca s-a decis sa se alature bandei, luandu-si numele ,,Tania”. Ea e nepoata lui William Randolph Hearst, unul dintre mogulii din presa ai SUA. Patty a fost prinsa in 1975 si a spus ca SLA a influentat-o negativ si a abuzat de ea. A fost gratiata de catre Bill Clinton in 2001. Ea fusese condamnata la 7 ani de inchisoare, pentru spargerea unei banci, dar Carter a eliberat-o dupa 22 de luni pe motiv ca pedeapsa e prea dura.

Vietnam Draft Dodgers a presupus ca toti cei care au fugit de inrolare in razboiul din Vietnam nu mai erau pasibili de inchisoare. Acest ordin al lui Jimmy Carter a fost emis in prima zi de mandat. Totusi, dezertorii nu au fost iertati, nici soldatii care au fost dati afara pe motiv ca n-au avut un comportament potrivit. De asemenea, n-au fost exclusi protestatarii care au marsaluit in timpul razboiului.

Articole Similare

UE prelungeşte sancţiunile economice impuse Crimeei şi Sevastopolului

UE prelungeşte sancţiunile economice impuse Crimeei şi Sevastopolului

Uniunea Europeană a prelungit luni cu un an sancţiunile economice impuse peninsulei Crimeea şi oraşului

Lovitură grea pentru mafioţi. Peste 100 de persoane au dost arestate

Lovitură grea pentru mafioţi. Peste 100 de persoane au dost arestate

Mediile mafioţilor italieni au primit o lovitură dură din partea autorităţilor care au arestat peste

Accident rutier în Polonia soldat cu doi morţi şi 27 de răniţi

Accident rutier în Polonia soldat cu doi morţi şi 27 de răniţi

Două persoane au murit şi cel puţin 27 au fost rănite după ce un autocar

O tornadă a lovit litoralul Mării Negre. Imagini apocaliptice VIDEO

O tornadă a lovit litoralul Mării Negre. Imagini apocaliptice VIDEO

Imagini apocaliptice pe litoralul Mării Negre pentru zeci de turiști care stăteau la plajă. Din

O camionetă a lovit mai mulţi pietoni la un festival de muzică în Olanda. Un mort şi trei grav răniţi

O camionetă a lovit mai mulţi pietoni la un festival de muzică în Olanda. Un mort şi trei grav răniţi

O camionetă a lovit patru pietoni în noaptea de duminică spre luni în apropierea festivalului