Muntenia News | Homepage

,,Foreign Policy": Este Putin noul Hitler si de ce ar trebui sa fie el ingrijorat?

👤Scris de Andrei Gheorghe 🕔09.Mar 2014 Citit de 159 ori Sursa: STIRI

Multi specialisti compara atitudinea de acum a Rusiei privind regiunile cu vorbitori de rusa cu atitudinea lui Adolf Hitler, inaintea si in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand dictatorul nazist a folosit acest argument pentru a anexa teritorii.

Intr-o analiza „Foreign Policy”, intitulata „Putin`s Reich” se face aceasta comparatie. Adolf Hitler a intimidat tarile vecine mentionand vorbitorii de germana – cei din Franta in 1936, cei din Austria in 1938, apoi regiunea Sudetilor din Cehoslovacia. Pe 1 septembrie 1939, germanii au pornit anexarea enclavei poloneze Gdansk, cu o populatie masiva de etnici germani.

Putin a declarat pe 4 martie ca „Cred ca doar cetatenii liberi si cu vointa proprie ai unei tari pot determina viitorul ei. Daca dreptul acesta le-a fost dat albanezilor din Kosovo, daca a fost posibil in alte parti ale lumii, atunci nimeni nu a interzis inca dreptul de autodeterminare al natiunilor”.

Foreign Policy” considera tocmai ca in aceasta comparatie, Rusia inlocuieste Serbia, daca e sa mergem mai departe cu analogia cu Kosovo. In Kosovo problema era protejarii majoritatii etnice albaneze de o putere mai mare, care era dispusa sa foloseasca violenta. Sarbii foloseau cartea cetatenilor lor din Kosov, pentru a-i proteja. Rusia pare a face acelasi lucru in Ucraina, considera revista de politica internationala.

Exista similaritati intre Putin si Hitler?

Problema care se pune aici este aceea a tribului pierdut, adica o minoritate etnica apartinand unui stat mai mare, folosita ca argument pentru „autodeterminare”. Thailanda si Malaezia au o disputa privind sudul Thailandei. India si Pakistan au fost la razboi in mod repetat pentru Kashmir. Indonezia a invadat Timorul de Est.

Apoi, in fostele republici sovietice au existat conflicte. Armenia si Azerbaidjan au luptat pentru Nagorno-Karabakh. Georgia s-a luptat cu separatistii din Osetia de Sud si Abkhazia. Conflictul a inghetat cand rusii au trimis tancurile in 2008.

Dupa caderea Uniunii Sovietice, Rusia a marsat pe comunitatile ruse din fostele state sovietice, pentru a trata zona ca una apartinandu-i, macar moral sau economic.

In 1990 Boris Eltin a trimis trupele in Moldova, pentru a sustine un separatism al etnicilor rusi. S-a intamplat prin autonoma asa-zisa Republica Nistreana. Georgia si Ucraina au fost urmatorii pasi.

FOTO Crimeea are oficial propriile forte armate

Referendumul din Crimeea, vot in stil sovietic. ,,Da” este singura optiune

Problemele Rusiei din interior

In analogia PutinHitler, „Foreign Policy” aminteste de modul cum nazistii au creat trupe chiar din randul populatiilor etnice. 80.000 de ucraineni au luptat alaturi de Wehrmacht si pentru Waffen SS. Georgieni, armeni, finlandezi, francezi, suedezi si rusi anti-comunisti au luptat pentru nazisti. Daca acum cuvintele fascist sau nazist sunt negative, Stalin nu este privit in Rusia cu ura sau cu rusine, odata ce Eltin sau Putin au crescut sentimentul nationalist si pan-sovietic al rusilor.

„Pentru toate mentiunile conflictelor din Libia si Rusia, ca precedent pentru actiunile rusilor, Putin trebuie sa inteleaga ca amesteca un cazan periculos. Rusia are 14 granite, mai mult decat oricare alt stat din lume. Majoritatea statelor au populatii care se identifice drept rusi. Dar chiar Rusia contine coreeni, mongoli, uiguri”, mentioneaza jurnalistul revistei.

In Estul Rusiei aceasta dinamica exista. Rusii din Vladivostok si Khabarovsk se plang de infuzia de bani coreeni si chinezi, impreuna cu imigrantii. 80 de milioane de chinezi si 45 de milioane de coreeni traiesc in provinciile de langa Rusia. Populatia teritorului din estul Rusiei, Primorski Krai este de 2 milioane.

Articole Similare

Guvernul Ungariei respinge cu toate forţele implementarea Planului Soros

Guvernul Ungariei respinge cu toate forţele implementarea Planului Soros

Premierul ungar Viktor Orban a declarat duminică, în cadrul unui discurs de aproape o oră

Vladimir Putin pune la cale acţiuni politice şi militare în ţări din Europa de Est

Vladimir Putin pune la cale acţiuni politice şi militare în ţări din Europa de Est

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, probabil va încerca să lanseze noi acţiuni politice şi militare în

A fost găsit epava avionului prăbuşit, în apropierea Teheranului. La bord se aflau 66 de persoane

A fost găsit epava avionului prăbuşit, în apropierea Teheranului. La bord se aflau 66 de persoane

Epava avionului de tip ATR-72, care efectua un zbor între Teheran şi Yasuj şi care

O VACĂ a evadat în drumul spre abator. Bovina s-a instalat pe o insulă şi atacă pe oricine pune piciorul pe "proprietatea" ei

O VACĂ a evadat în drumul spre abator. Bovina s-a instalat pe o insulă şi atacă pe oricine pune piciorul pe "proprietatea" ei

O vacă trăieşte singură pe o insulă din Polonia şi atacă pe oricine se apropie

Statul Islamic a revendicat atacul armat asupra unei biserici ortodoxe

Statul Islamic a revendicat atacul armat asupra unei biserici ortodoxe

Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) a revendicat luni atacul armat care a avut loc duminică

Cele mai citite