Muntenia News | Homepage

,,Foreign Policy": Este Putin noul Hitler si de ce ar trebui sa fie el ingrijorat?

👤Scris de Andrei Gheorghe 🕔09.Mar 2014 Citit de 173 ori Sursa: STIRI

Multi specialisti compara atitudinea de acum a Rusiei privind regiunile cu vorbitori de rusa cu atitudinea lui Adolf Hitler, inaintea si in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand dictatorul nazist a folosit acest argument pentru a anexa teritorii.

Intr-o analiza „Foreign Policy”, intitulata „Putin`s Reich” se face aceasta comparatie. Adolf Hitler a intimidat tarile vecine mentionand vorbitorii de germana – cei din Franta in 1936, cei din Austria in 1938, apoi regiunea Sudetilor din Cehoslovacia. Pe 1 septembrie 1939, germanii au pornit anexarea enclavei poloneze Gdansk, cu o populatie masiva de etnici germani.

Putin a declarat pe 4 martie ca „Cred ca doar cetatenii liberi si cu vointa proprie ai unei tari pot determina viitorul ei. Daca dreptul acesta le-a fost dat albanezilor din Kosovo, daca a fost posibil in alte parti ale lumii, atunci nimeni nu a interzis inca dreptul de autodeterminare al natiunilor”.

Foreign Policy” considera tocmai ca in aceasta comparatie, Rusia inlocuieste Serbia, daca e sa mergem mai departe cu analogia cu Kosovo. In Kosovo problema era protejarii majoritatii etnice albaneze de o putere mai mare, care era dispusa sa foloseasca violenta. Sarbii foloseau cartea cetatenilor lor din Kosov, pentru a-i proteja. Rusia pare a face acelasi lucru in Ucraina, considera revista de politica internationala.

Exista similaritati intre Putin si Hitler?

Problema care se pune aici este aceea a tribului pierdut, adica o minoritate etnica apartinand unui stat mai mare, folosita ca argument pentru „autodeterminare”. Thailanda si Malaezia au o disputa privind sudul Thailandei. India si Pakistan au fost la razboi in mod repetat pentru Kashmir. Indonezia a invadat Timorul de Est.

Apoi, in fostele republici sovietice au existat conflicte. Armenia si Azerbaidjan au luptat pentru Nagorno-Karabakh. Georgia s-a luptat cu separatistii din Osetia de Sud si Abkhazia. Conflictul a inghetat cand rusii au trimis tancurile in 2008.

Dupa caderea Uniunii Sovietice, Rusia a marsat pe comunitatile ruse din fostele state sovietice, pentru a trata zona ca una apartinandu-i, macar moral sau economic.

In 1990 Boris Eltin a trimis trupele in Moldova, pentru a sustine un separatism al etnicilor rusi. S-a intamplat prin autonoma asa-zisa Republica Nistreana. Georgia si Ucraina au fost urmatorii pasi.

FOTO Crimeea are oficial propriile forte armate

Referendumul din Crimeea, vot in stil sovietic. ,,Da” este singura optiune

Problemele Rusiei din interior

In analogia PutinHitler, „Foreign Policy” aminteste de modul cum nazistii au creat trupe chiar din randul populatiilor etnice. 80.000 de ucraineni au luptat alaturi de Wehrmacht si pentru Waffen SS. Georgieni, armeni, finlandezi, francezi, suedezi si rusi anti-comunisti au luptat pentru nazisti. Daca acum cuvintele fascist sau nazist sunt negative, Stalin nu este privit in Rusia cu ura sau cu rusine, odata ce Eltin sau Putin au crescut sentimentul nationalist si pan-sovietic al rusilor.

„Pentru toate mentiunile conflictelor din Libia si Rusia, ca precedent pentru actiunile rusilor, Putin trebuie sa inteleaga ca amesteca un cazan periculos. Rusia are 14 granite, mai mult decat oricare alt stat din lume. Majoritatea statelor au populatii care se identifice drept rusi. Dar chiar Rusia contine coreeni, mongoli, uiguri”, mentioneaza jurnalistul revistei.

In Estul Rusiei aceasta dinamica exista. Rusii din Vladivostok si Khabarovsk se plang de infuzia de bani coreeni si chinezi, impreuna cu imigrantii. 80 de milioane de chinezi si 45 de milioane de coreeni traiesc in provinciile de langa Rusia. Populatia teritorului din estul Rusiei, Primorski Krai este de 2 milioane.

Articole Similare

Închisoare pe viaţă pentru un belgian care a fost prins cu un kilogram de cocaină

Închisoare pe viaţă pentru un belgian care a fost prins cu un kilogram de cocaină

Un tribunal din Cambodgia l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe un belgian prins de

Român reţinut în Koln, după ce autorităţile germane au evacuat Domul, de frica unui atentat terorist

Român reţinut în Koln, după ce autorităţile germane au evacuat Domul, de frica unui atentat terorist

Domul din Köln a fost evacuat vineri de teama unui atac terorist, un suspect român

Donald Trump vrea să pună TARIFE VAMALE de 20% pe importurile de automobile din blocul comunitar european

Donald Trump vrea să pună TARIFE VAMALE de 20% pe importurile de automobile din blocul comunitar european

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat vineri că, după taxele vamale impuse pe oţelul şi

Un român din Italia şi-a ucis soţia după o ceartă. Vecinii spun că bărbatul părea "timid şi liniştit"

Un român din Italia şi-a ucis soţia după o ceartă. Vecinii spun că bărbatul părea "timid şi liniştit"

Constantin Cesar Hrimiuc, român în vârstă de 46 de ani și-a ucis soția, o conațională

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, avertizează: Existenţa Uniunii Europene este ameninţată

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, avertizează: Existenţa Uniunii Europene este ameninţată

Existenţa însăşi a Uniunii Europene (UE) este în joc în următorul an, în condiţiile în