Muntenia News | Homepage

FBI i-a arestat pe sotii Radu si Diana Nemes, complicii lui Codrut Marta

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔20.Mar 2014 Citit de 728 ori Sursa: STIRI

FBI i-a arestat marti pe omul de afaceri Radu Nemes si pe sotia sa Diana Nemes, care erau dati in urmarire generala in Romania de peste un an si jumatate pentru frauda si evaziune fiscala. Cei doi sunt acuzati ca, impreuna cu fostul sef de cabinet al presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, Codrut Marta, ar fi produs un prejudiciu statului roman de circa 53 de milioane de euro.

Din documentele judiciare rezulta ca Radu si Diana Nemes se ascundeau printre membrii unei secte religioase din Yelm, langa Seattle, avand o viza expirata. Cei doi detineau mai multe conturi bancare utilizate pentru transferul banilor din tara noastra in conturi din Dubai.

Anchetatorii din Romania sustin ca sotii Nemes, care au fugit in SUA in iunie 2012, erau proprietarii mai multor pizzerii si altor proprietati in regiunea orasului Seattle si aveau domiciliul in comitatul Thurston.

In dosarul de evaziune de peste 15 milioane de euro fostul sef al ANAF este acuzat, de autoritati, de complicitate la evaziune fiscala si de sprijinirea unui grup infractional organizat, fiind cercetat in acelasi dosar impreuna cu fostul sau sef de cabinet, Codrut Marta si de fostul director al Autoritatii Nationale a Vamilor, Viorel Comanita, sotii Nemes, precum si alte persoane.

Curtea de Apel Bucuresti a emis pe 11 iulie 2012 mandate de arestare, in lipsa, pe numele lui Codrut Marta, Radu Nemes, Diana Marina Nemes, precum si a altor doua persoane, acestia fiind urmariti international.

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale realizata de procurori reiese ca in intervalul mai 2011-iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Folosind aceasta metoda, statul a fost prejudiciat cu peste 15 milioane de euro, suma reprezentand accize si TVA neachitate. Practic motorina era achizitionata fara plata accizelor si se pretindea ca aceasta va fi transformata in pacura, insa era revanduta prin statiile de distributie de carburanti.

,,In paralel, aceste operatiuni sunt justificate scriptic in contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializeaza catre firme tip ,,fantoma” produse asimilate pacurii, taxate cu un nivel mult mai scazut al accizelor decat motorina. Aceleasi firme fantoma pun la dispozitie companiilor specializate in distributia carburantilor documente contabile din care sa rezulte, in mod nereal, ca au achizitionat motorina euro 5 pentru care a fost achitata acciza corespunzatoare”, sustin procurorii DNA.

Articole Similare

Ruşii nu mai beau aşa de mult. Consumul de alcool a scăzut cu 80% în 7 ani

Ruşii nu mai beau aşa de mult. Consumul de alcool a scăzut cu 80% în 7 ani

Consumul de băuturi alcoolice a scăzut în Rusia cu 80% în ultimii 5-7 ani, a

Accident cu un autobuz scolar plin cu elevi: 21 de persoane au fost rănite

Accident cu un autobuz scolar plin cu elevi: 21 de persoane au fost rănite

Cel puţin 21 de persoane au fost rănite, marţi, după ce un autobuz şcolar a

Tragedie aviatică. Elicopter prăbuşit într-o zonă locuită. Nu sunt supravieţuitori

Tragedie aviatică. Elicopter prăbuşit într-o zonă locuită. Nu sunt supravieţuitori

Un elicopter ce aparţinea unei companii utilitare s-a prăbuşit marţi dimineaţa în statul american Ohio.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a declarat că nu va permite refacerea "junglei" imigranţilor din Calais

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a declarat că nu va permite refacerea "junglei" imigranţilor din Calais

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat marţi că 'în niciun caz' statul francez 'nu va permite

Ministrul Educaţiei demisionează. A insultat două echipe de fotbal

Ministrul Educaţiei demisionează. A insultat două echipe de fotbal

Premierul grec Alexis Tsipras a acceptat marţi demisia secretarului de stat pentru educaţie, Kostas Zouraris,