Muntenia News | Homepage

"Eu, gardian in gulagul lui Kim va povestesc infernul coreean": executii, tortura, experimente ca in lagarele naziste

👤Scris de Alexandru Stan 🕔08.Mar 2014 Citit de 215 ori Sursa: STIRI

Ahn Myeong Chul a povestit experienta sa inainte si in cursul summit-ul de la Geneva, organizat de catre UN Human Rights Council.

Sunt numite „Total control zone” (TCZ – zone de control total), regiuni inaccesibile in care exista „kwalliso”, campurile de munca fortata nord-coreene de maxima securitate si de unde nicio persoana, in ultimii zece ani, n-a mai iesit. Decat moarta. Ahn Myeong Chul povesteste ziarului La Stampa ceea ce se intampla in gulagul regimului de la Phenian.

O inscriptie cinica pe portile de la intrare, gratii si garduri de netrecut. „In interior este infernul”, spune Ahn, gardian in lagarele coreene intre 1987 si 1994. Ultimul sau loc de munca a fost in Kwalliso 22 la Hyeo-Ryoung, de fapt una dintre multele TCZ.

„Am fost responsabil cu supravegherea, trebuia sa fac in asa fel incat niciunul sa nu incerce sa fuga”, spune el in ajunul marturiei pe care a depus-o la recentul summit de la Geneva, organizat de catre UN Human Rights Council. In Kwalliso 22 sunt detinuti 50.000 de prizonieri inchisi din doua motive: primul deoarece au vorbit de rau regimul, al doilea deoarece sunt rude cu cei care au vorbit de rau regimul.

„Oricine poate ajunge in interiorul lagarelor, inclusiv persoanele in varsta, femei si copii. Este suficient doar sa fie acuzat de comportament anti-revolutionar”. Economia lagarelor se bazeaza pe munca fortata in zonele agricole si in mine. Trezirea este data la cinci dimineata si se lucreaza pana la ora zece seara. In mine se extrage carbune prin rotatie de trei schimburi, in timp ce altii se ocupa de hrana. Se mananca de trei ori pe zi „pe baza de merit”: cei care lucreaza mai putin pot chiar sari masa, adica 200 de grame de alimente pe cap de detinut. „In sapte ani – spune el – am vazut moarte mai mult de 2.000 de persoane – de foame, executii, tortura, accidente de munca fortata si boli”.

Tortura este aplicata celor care incearca sa scape sau care aduc daune structurilor gulagului: „Torturatii raman de la trei la sase luni in camerele de teroare, inchisori in inchisori, unde sunt batuti cu parul, supusi la „tratament electric”, etc.”. Apoi, exista executiile: „Cei care ajung in fata plutonului de executie sunt cei care incearca sa scape sau cei care, de exemplu, lasa sa moara o vaca”. Desigur, nu pentru motive religioase ci pentru ca fapta este considerata sabotaj al economiei tarii. Sa o lasi sa moara, chiar si fara vina, este ca si cum ai efectua un atac impotriva statului. Impuscarea are loc in public pentru a stabili un exemplu: trei soldati pe pluton, trei focuri fiecare „pentru a fi siguri de succes”.

In cazul in care o detinuta ramane gravida, depinde de cine este tatal: daca este un alt detinut sunt executati amandoi, daca tatal este un paznic, acesta este indepartat de la locul de munca iar femeia este fortata sa faca avort. Exista, de asemenea experimente, cum ar fi cele ale nazistilor: „Eu nu le-am vazut – spune Ahn – dar multi dintre colegii mei le-au confirmat, erau ingroziti”.

Locul de munca in gulag i-a fost oferit deoarece tatal sau era un oficial guvernamental si facea parte din elita: „Un privilegiu pe care nu l-am putut refuza”. Dar atunci cand tatal sau a criticat politicile de distribuire a produselor alimentare la Phenian (foamea generalizata), regimul nu a ezitat sa-l interneze, iar impreuna cu el – intreaga familie. Astfel Ahn Myeong Chul, s-a gasit el insusi un prizonier in acelasi kwalliso 22 din Hyeo-Ryoung. De acolo a scapat trecand raul Duman, un rau care desparte Coreea de Nord de China: „Am mers prin apa ore intregi, am crezut ca voi muri”.

Articole Similare

UE prelungeşte sancţiunile economice impuse Crimeei şi Sevastopolului

UE prelungeşte sancţiunile economice impuse Crimeei şi Sevastopolului

Uniunea Europeană a prelungit luni cu un an sancţiunile economice impuse peninsulei Crimeea şi oraşului

Lovitură grea pentru mafioţi. Peste 100 de persoane au dost arestate

Lovitură grea pentru mafioţi. Peste 100 de persoane au dost arestate

Mediile mafioţilor italieni au primit o lovitură dură din partea autorităţilor care au arestat peste

Accident rutier în Polonia soldat cu doi morţi şi 27 de răniţi

Accident rutier în Polonia soldat cu doi morţi şi 27 de răniţi

Două persoane au murit şi cel puţin 27 au fost rănite după ce un autocar

O tornadă a lovit litoralul Mării Negre. Imagini apocaliptice VIDEO

O tornadă a lovit litoralul Mării Negre. Imagini apocaliptice VIDEO

Imagini apocaliptice pe litoralul Mării Negre pentru zeci de turiști care stăteau la plajă. Din

O camionetă a lovit mai mulţi pietoni la un festival de muzică în Olanda. Un mort şi trei grav răniţi

O camionetă a lovit mai mulţi pietoni la un festival de muzică în Olanda. Un mort şi trei grav răniţi

O camionetă a lovit patru pietoni în noaptea de duminică spre luni în apropierea festivalului