Muntenia News | Homepage

Egipt: Dupa ce si-a croit loc cu armata, al-Sisi si-a anuntat candidatura la presedintie

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔27.Mar 2014 Citit de 138 ori Sursa: STIRI

Miercuri, la numai noua luni dupa ce l-a inlaturat pe presedintele ales democratic, Mohamed Morsi, liderul armatei egiptene Abdel Fattah al-Sisi a declarat ca va candida la functia de presedinte al Egiptului si a promis ca va scapa tara de „terorism”.

„Cu toata modestia, ma propun pentru functia de presedinte al Egiptului”, a declarat al-Sisi.

Gruparea Fratia Musulmana din care facea parte fostul presedinte Mohamed Morsi, inlaturat in urma unei lovituri de stat in luna iulie, a avertizat ca Egiptul nu avea parte de stabilitatea sub „umbra” lui al-Sisi.

In afara lui Morsi, fiecare presedinte egiptean a fost instalat de armata. Aceasta este vazuta ca fiind cea mai stabila institutie din stat. Recent, al-Sisi, cu ajutorul miliardelor de dolari oferite de tarilor aliate din Golful Persic, a incheiat un contract pentru armament militar cu Rusia.

Venirea lui al-Sisi in functia de presedinte ar putea sa intensifice si mai mult protestele activistilor si a islamistilor care se tem de o revenire la dictatura militara din timpul lui Hosni Mubarack.

In timpul protestelor din ultimele sapte luni, politia a ucis peste 1.300 de activisti si a arestat peste 15.000 de persoane. Se crede ca al-Sisi a fost puterea din spatele guvernului interimar ce l-a urmat pe Morsi.

In lupta dusa al-Sisi impotriva „terorismului”, procurorii din sudul tarii tocmai au trimis sub acuzatie peste 900 de suspecti. De asemenea, in urma cu doua zile, instanta egipteana a condamnat la moarte 529 de persoane pentru participarea la „revolte”. Printre cei trimisi in judecata se afla liderul spiritual al gruparii islamiste, Mohammed Badie si fostul presedinte al parlamentului de la Cairo, Saad al-Katatni.

„El (al-Sisi n.r.- ) a condus o lovitura de stat pentru a deveni presedinte. Este un om care a ucis in fiecare zi de la lovitura de stat”, a declarat Ibrahim Munir, un membru al biroului politic al Fratiei Musulmane.

Articole Similare

Papa Francisc, primul suveran pontif care va vizita biserica anglicană din Roma

Papa Francisc, primul suveran pontif care va vizita biserica anglicană din Roma

Papa Francisc va deveni primul suveran pontif care, la 23 februarie, va vizita biserica anglicană

Liderii din Israel, Egipt şi Iordania s-au întâlnit în secret în 2016 pentru negocieri de pace

Liderii din Israel, Egipt şi Iordania s-au întâlnit în secret în 2016 pentru negocieri de pace

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a luat parte la o reuniune secretă alături de liderii din

Partidul Angelei Merkel, devansat de Partidul Socia-Democrat pentru prima dată în ultimii zece ani

Partidul Angelei Merkel, devansat de Partidul Socia-Democrat pentru prima dată în ultimii zece ani

Partidul Social-Democrat (SPD) a ajuns pe primul loc în sondajele de opinie efectuate înaintea scrutinului

Donald Trump, criticat dur pentru atacurile la adresa presei: "Aşa încep dictatorii"

Donald Trump, criticat dur pentru atacurile la adresa presei: "Aşa încep dictatorii"

Senatorul american republican John McCain a luat apărarea mass-media în fața celui mai nou atac

Şeful de cabinet al cancelarului Merkel: În acest an se va ajunge la un nou record de expulzări

Şeful de cabinet al cancelarului Merkel: În acest an se va ajunge la un nou record de expulzări

Germania a expulzat anul trecut un număr record de 80.000 de imigrați cărora li s-a

Cele mai noi stiri

Surse: PSD Teleorman a schimbat strategia. Protestatarii de la Cotroceni nu mai au nevoie de autocare, pentru că se vor folosi de mașinile de… DistribuieCarmen Dumitrescu După ce s-au făcut de râsul întregii țări, transportând protestatari la Cotroceni cu autocarul, pesediștii teleormăneni s-au orientat către ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:16 Directorii de şcoli şi inspectorii vor fi numiţi doar prin concurs! Directorii de scoli şi inspectorii şcolari vor fi numiţi din anul şcolar viitor doar prin concurs. Este decizia recent a ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:15 Paradox! În timp ce fructele şi legumele s-au scumpit în luna ianuarie, mărfurile nealimentare şi serviciile s-au ieftinit…Ce spun… Fructele şi legumele s-au scumpit cel mai mult în ianuarie, comparativ cu luna precedentă. În acelaşi timp, combustibilii, energia electrică ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:15 Răzvan CUC, ministrul Transporturilor, a fost mințit ! Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost prezent vineri 17 februarie, în Timișoara, după ce a inspectat lotul II al autostrăzii ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:15 Peste jumătate din autoturismele înmatriculate în județul Giurgiu au peste 16 ani vechime! O analiză asupra parcului auto din România ne dezvăluie  informații extrem de utile: ce vârstă au autovehiculele care circulă pe străzile Giurgiului ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:15