Muntenia News | Homepage

Edward Snowden la TED: ,,Sunt dovada vie a faptului ca un individ poate lupta de la egal la egal cu cele mai puternice agentii din lume – si…

👤Scris de David Dumitrescu 🕔19.Mar 2014 Citit de 125 ori Sursa: STIRI

,,Mai sunt inca multe dezvaluiri de facut, cele mai importante nu au fost publicate inca”, a declarat marti Edward Snowden, intr-o aparitie surpriza pe scena de la Vancouver a celebrelor conferinte TED. De ,,undeva din Rusia”, fostul angajat al National Security Agency si-a facut aparitia intr-o transmisiune live stream, cerand companiilor cu expunere online sa isi codifice informatiile pe paginile proprii de internet cu scopul de a proteja utilizatorii.

,,Cel mai important lucru pe care un furnizor american de internet il poate face astazi pentru a proteja utilizatorii de internet din intreaga lume, chiar acum, fara a avea nevoie sa isi consulte avocatii, este de a permite criptarea fiecarei pagini web accesate”, a spus Edward Snowden in transmisiunea inedita de la TED Vancouver.

El a atras din nou atentia ca, in prezent, datele de pe internet sunt accesibile pentru oricine, iar acest lucru trebuie sa se schimbe: ,,Daca te uiti la un document din 1984 pe Amazon, NSA poate vedea asta, rusii, francezii, oricine – datele intregii lumi sunt necriptate. Acest lucru trebuie sa se schimbe, si nu doar pentru Amazon – toate companiile trebuie sa treaca la codificarea implicita a paginilor web.”

,,Sunt dovada vie a faptului ca un individ poate lupta de la egal la egal cu cele mai puternice agentii din lume – si castiga”, a comentat printre altele Edward Snowden.

Fostul angajat al Agentiei Nationale de Securitate a SUA a mai aratat ca lupta impotriva terorismului este doar pretextul initial al tuturor acestor actiuni de supraveghere la nivel mondial. ,,Oamenii ar trebui sa isi poata suna familia, sa trimita un mesaj catre cei iubiti sau sa cumpere o carte pe internet fara sa isi faca griji despre cum ar putea fi privita actiunea lor de catre un anumit guvern, candva in viitor”, a mai spus el.

Edward Snowden a raspuns intrebarilor lui Chris Anderson, creatorul conferintelor TED, cu privire la programele de supraveghere a comunicatiilor – PRISM, Boundless Informant, regulile de confidentialitate incalcate de agentia americana, dar a vorbit si despre comparatiile cu Julian Assange, creatorul Wikileaks, sau despre restul dezvaluirilor cuprinse in cele peste 1,7 milioane de documente furate de fostul angajat al NSA.

Edward Snowden, Citizen at #TED2014. pic.twitter.com/qyagOWpEXT

— Chris Anderson (@TEDchris) March 18, 2014

Vizita virtuala a lui Snowden pe scena TED vine la cateva ore dupa ce cotidianul Washington Post a publicat noi informatii cu privire la activitatea NSA, si anume ca agentia ,,poate inregistra orice convorbire telefonica dintr-o tara”. Programul ,,Mystic” ar fi fost lansat in 2009 si si-ar fi atins capacitatea deplina in 2011, impotriva unei tari tinta neidentificate. Sase tari ar putea fi vizate de programul respectiv, se arata in articol, care omite unele informatii – la cererea autoritatilor americane.

Unul dintre instrumentele programului, denumit Retro, ar permite chiar ,,recuperarea inregistrarilor care nu pareau demne de interes la momentul apelului original”, se explica in documentele citate, deschizand ,,o usa in trecut”, comenteaza autorul articolului. Inregistrarile apelurilor pot fi stocate timp de o luna, intr-o locatie in care fisierele vechi sunt inlocuite de cele noi.

Intr-un comunicat, NSA a reafirmat ca misiunea sa consta in identificarea eventualelor amenintari asupra ,,marelui si complexului sistem de comunicatii globale moderne”. ,,NSA nu colecteaza informatii intr-o tara sau un loc din lume decat daca acest lucru este in interesul securitatii nationala si a politicii externe a SUA, si pentru a proteja cetatenii tarii si pe cei din state aliate si partenere”, a precizat agentia intr-o declaratie oficiala.

In ianuarie, Basack Obama a initiat reforma programelor de supraveghere electronica ale NSA, fara a pune insa sub lupa colectarea masiva de date. Discutiile sunt in prezent in derulare in Congresul SUA.

Cotidianul The Guardian a fost primul care a publicat documente sustrase de fostul angajat al NSA, Edward Snowden, declansand un imens scandal international. Demersul a fost insa urmat de publicatii din intreaga lume, iar publicarea documentelor care scot la lumina detalii despre activitatile de spionaj desfasurate de SUA continua. Pana in prezent, au fost publicate mai putin de 60.000 de documente din totalul de 1,7 milioane sustrase.

Ella Moroiu

Cititi si:

Articole Similare

Al-Qaida a eliberat după şase ani un ostatic suedez din Mali

Al-Qaida a eliberat după şase ani un ostatic suedez din Mali

Suedezul Johan Gustafsson, răpit de teroriștii Al-Qaida în noiembrie 2011, în Mali, a ajuns înapoi

Un submarin rusesc a testat lansarea unei rachete intercontinentale în Marea Baltică

Un submarin rusesc a testat lansarea unei rachete intercontinentale în Marea Baltică

Submarinul Iuri Dolgoruki din flota nordică a Rusiei a testat cu succes lansarea unei rachete

Aleksei Navalnîi, principalul adversar al lui Vladimir Putin, s-a îmbolnăvit în puşcărie

Aleksei Navalnîi, principalul adversar al lui Vladimir Putin, s-a îmbolnăvit în puşcărie

Opozantul rus Aleksei Navalnîi s-a îmbolnăvit în închisoare, unde ispășește o condamnare de 25 de

A copiat la examen şi nimeni nu şi-a dat seama unde avea notiţele ascunse. Metoda ingenioasă a unui elev întrece orice imaginaţie

A copiat la examen şi nimeni nu şi-a dat seama unde avea notiţele ascunse. Metoda ingenioasă a unui elev întrece orice imaginaţie

Un tânăr a reușit să copieze la examen printr-o metodă năucitoare, apoi s-a dat de

China l-a eliberat din închisoare pe câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace. Acesta suferă de cancer în fază terminală

China l-a eliberat din închisoare pe câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace. Acesta suferă de cancer în fază terminală

Autorităţile chineze l-au eliberat din ”motive de compasiune” pe activistul, disidentul şi laureatul premiului Nobel