Muntenia News | Homepage

Edward Snowden la TED: ,,Sunt dovada vie a faptului ca un individ poate lupta de la egal la egal cu cele mai puternice agentii din lume – si…

👤Scris de David Dumitrescu 🕔19.Mar 2014 Citit de 130 ori Sursa: STIRI

,,Mai sunt inca multe dezvaluiri de facut, cele mai importante nu au fost publicate inca”, a declarat marti Edward Snowden, intr-o aparitie surpriza pe scena de la Vancouver a celebrelor conferinte TED. De ,,undeva din Rusia”, fostul angajat al National Security Agency si-a facut aparitia intr-o transmisiune live stream, cerand companiilor cu expunere online sa isi codifice informatiile pe paginile proprii de internet cu scopul de a proteja utilizatorii.

,,Cel mai important lucru pe care un furnizor american de internet il poate face astazi pentru a proteja utilizatorii de internet din intreaga lume, chiar acum, fara a avea nevoie sa isi consulte avocatii, este de a permite criptarea fiecarei pagini web accesate”, a spus Edward Snowden in transmisiunea inedita de la TED Vancouver.

El a atras din nou atentia ca, in prezent, datele de pe internet sunt accesibile pentru oricine, iar acest lucru trebuie sa se schimbe: ,,Daca te uiti la un document din 1984 pe Amazon, NSA poate vedea asta, rusii, francezii, oricine – datele intregii lumi sunt necriptate. Acest lucru trebuie sa se schimbe, si nu doar pentru Amazon – toate companiile trebuie sa treaca la codificarea implicita a paginilor web.”

,,Sunt dovada vie a faptului ca un individ poate lupta de la egal la egal cu cele mai puternice agentii din lume – si castiga”, a comentat printre altele Edward Snowden.

Fostul angajat al Agentiei Nationale de Securitate a SUA a mai aratat ca lupta impotriva terorismului este doar pretextul initial al tuturor acestor actiuni de supraveghere la nivel mondial. ,,Oamenii ar trebui sa isi poata suna familia, sa trimita un mesaj catre cei iubiti sau sa cumpere o carte pe internet fara sa isi faca griji despre cum ar putea fi privita actiunea lor de catre un anumit guvern, candva in viitor”, a mai spus el.

Edward Snowden a raspuns intrebarilor lui Chris Anderson, creatorul conferintelor TED, cu privire la programele de supraveghere a comunicatiilor – PRISM, Boundless Informant, regulile de confidentialitate incalcate de agentia americana, dar a vorbit si despre comparatiile cu Julian Assange, creatorul Wikileaks, sau despre restul dezvaluirilor cuprinse in cele peste 1,7 milioane de documente furate de fostul angajat al NSA.

Edward Snowden, Citizen at #TED2014. pic.twitter.com/qyagOWpEXT

— Chris Anderson (@TEDchris) March 18, 2014

Vizita virtuala a lui Snowden pe scena TED vine la cateva ore dupa ce cotidianul Washington Post a publicat noi informatii cu privire la activitatea NSA, si anume ca agentia ,,poate inregistra orice convorbire telefonica dintr-o tara”. Programul ,,Mystic” ar fi fost lansat in 2009 si si-ar fi atins capacitatea deplina in 2011, impotriva unei tari tinta neidentificate. Sase tari ar putea fi vizate de programul respectiv, se arata in articol, care omite unele informatii – la cererea autoritatilor americane.

Unul dintre instrumentele programului, denumit Retro, ar permite chiar ,,recuperarea inregistrarilor care nu pareau demne de interes la momentul apelului original”, se explica in documentele citate, deschizand ,,o usa in trecut”, comenteaza autorul articolului. Inregistrarile apelurilor pot fi stocate timp de o luna, intr-o locatie in care fisierele vechi sunt inlocuite de cele noi.

Intr-un comunicat, NSA a reafirmat ca misiunea sa consta in identificarea eventualelor amenintari asupra ,,marelui si complexului sistem de comunicatii globale moderne”. ,,NSA nu colecteaza informatii intr-o tara sau un loc din lume decat daca acest lucru este in interesul securitatii nationala si a politicii externe a SUA, si pentru a proteja cetatenii tarii si pe cei din state aliate si partenere”, a precizat agentia intr-o declaratie oficiala.

In ianuarie, Basack Obama a initiat reforma programelor de supraveghere electronica ale NSA, fara a pune insa sub lupa colectarea masiva de date. Discutiile sunt in prezent in derulare in Congresul SUA.

Cotidianul The Guardian a fost primul care a publicat documente sustrase de fostul angajat al NSA, Edward Snowden, declansand un imens scandal international. Demersul a fost insa urmat de publicatii din intreaga lume, iar publicarea documentelor care scot la lumina detalii despre activitatile de spionaj desfasurate de SUA continua. Pana in prezent, au fost publicate mai putin de 60.000 de documente din totalul de 1,7 milioane sustrase.

Ella Moroiu

Cititi si:

Articole Similare

Femeie filmată în timp ce fură un bebeluş din maternitate VIDEO

Femeie filmată în timp ce fură un bebeluş din maternitate VIDEO

Imagini terifiante surprinse de camerele de supraveghere. O femeie a fost filmată în timp ce

Stare de urgenţă în Vanuatu ca urmare a erupției vulcanului Monaro

Stare de urgenţă în Vanuatu ca urmare a erupției vulcanului Monaro

Autoritățile din Vanuatu au declarat stare de urgență în insula Ambae după erupția continuă a

CUTREMUR puternic în largul insulelor Fiji

CUTREMUR puternic în largul insulelor Fiji

Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs în largul insulelor Fiji. Nu a fost, însă,

Trei israelieni au fost ucişi într-o colonie în Cisiordania de către un palestinian înarmat cu o puşcă

Trei israelieni au fost ucişi într-o colonie în Cisiordania de către un palestinian înarmat cu o puşcă

Trei israelieni au fost ucişi de un palestinian înarmat cu o puşcă la intrarea într-o

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: Am fi nebuni să îi lăsăm pe românii din Marea Britanie să plece înapoi în România

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: Am fi nebuni să îi lăsăm pe românii din Marea Britanie să plece înapoi în România

Românii din Marea Britanie "nu ar trebui să fie deloc îngrijorați" în legătură cu situația