Muntenia News | Homepage

Desi braveaza, Vladimir Putin a fost ,,lovit la buzunar" de sanctiunile economice dispuse de SUA

👤Scris de Maria Radu 🕔21.Mar 2014 Citit de 171 ori Sursa: STIRI

Noile sanctiuni impuse Moscovei de catre SUA vizeaza cercul de apropiati ai presedintelui rus, dar si o banca ruseasca si pe proprietarul acesteia, prezentat drept ,,bancherul lui Putin”. Desi liderul de la Kremlin a reactionat ironic la sanctiunile instituite de Occident, se simte ca este afectat si incearca sa indulceasca lucrurile. Putin a declarat ca Rusia se abtine ,,pentru moment” de la introducerea unor sanctiuni pentru americani.

Banca Rossia si actionarul principal al acesteia – miliardarul si magnatul media Iuri Kovalciuk – au fost inclusi joi pe lista creata de Statele Unite luni ca represalii fata de anexarea Crimeei de catre Rusia.

Sanctiunile prevad ca eventuale averi pe care le detin in SUA sa fie blocate, iar acestia sa nu mai poata face afaceri cu cetateni sau firme americane.

Potrivit Trezoreriei americane, Banca Rossia este ,,banca personala a oficialilor de rang inalt din Federatia Rusa” si dispune de active in valoare de zece miliarde de dolari, concentrate in sectorul petrolului si in cel al gazelor naturale. Aceasta este cea de-a 17-a cea mai importanta banca din tara, potrivit Departamentului Trezoreriei.

Principalul actinar al bancii, Kovalciuk, este ,,un apropiat consilier al presedintelui Putin si este prezentat adesea ca bancherul sau personal”, da asigurari Trezoreria.

Revista Forbes i-a evaluat averea personala la suma de 1,4 miliarde de dolari, provenind din participatiile in cadrul unor companii de asigurari, a unor posturi de televiziune si a operatorului in domeniul telefoniei mobile Tele2Russia.

Dovada ca increderea in aceasta institutie financiara poate fi afectata este si gestul de astazi al liderului de la Kremlin. Presedintele rus a declarat ca, de luni, isi va deschide un cont la banca ,,Rossia”. ,,Din cate am inteles, este vorba de o banca de talie medie”, a remarcat seful statului rus, la o reuniune a Consiliului Securitatii Rusiei, ascultand raportul ministrului de Externe, Serghei Lavrov, referitor la instituirea de sanctiuni de catre SUA la adresa unor oficiali si banci ruse.

,,Eu, personal, nu am un cont acolo, dar cu siguranta ca inca de luni imi voi deschide unul”, a promis Putin. Seful statului rus a tratat cu ironie sanctiunile instituite unor oficiali rusi de rang inalt, printre care se numara presedintele Dumei de Stat (camera inferioara), Serghei Nariskin, prezent, la randul sau, la reuniunea Consiliului Securitatii. ,,Ar trebui sa stam mai departe de ei, sa nu ne compromita”, a spus Putin, starnind zambete.

Printre cei care se regasesc pe lista sanctiunilor stabilite de Casa Albe se numara si afaceristul Ghenadi Timcenko. Acesta este prieten vechi cu Vladimir Putin si coproprietar al concernului petrolier Gunvor. Firma are sediul la Geneva si controleaza 3% din afacerile petroliere la nivel mondial.

Precizarea venita din partea Trezoreriei SUA suna in felul urmator: Afacerile lui Ghenadi Timcenko au legatura directa cu Putin, care are investitii in concernul Gunvor si ar putea avea acces la fondurile companiei.

Firma Gunvor a respins imediat acuzatiile spunand ca liderul de la Kremlin nu are participatii la capitalul sau. Timcenko insusi a afirmat in repetate randuri ca Putin nu are nicio implicare in imperiul sau de afaceri. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anuntat ca Moscova studiaza impactul includerii lui Timcenko pe lista de sanctiuni.

Peskov nu a negat acuzatia conform careia Putin ar avea actiuni la Gunvor. Ciudat este faptul ca Ghenadi Timcenko, de fapt, si-a vandut partea sa din companie celuilalt coproprietar, suedezul Torbjorn Tornqvist, cu doar o zi inainte ca SUA sa anunte sanctiunile impotriva sa.

Noile sanctiuni americane vizeaza, de asemenea, alti membri ai cercului de apropiati ai presedintelui rus, intre acestia fratii Arkadi si Boris Rotenberg.

In ceea ce-i priveste pe fratii Rotenberg, ei ar fi primit contracte in valoare de sapte miliarde de dolari in cadrul lucrarilor pentru Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci, din ordinul direct al presedintelui rus, sustine Trezoreria americana. ,,Ce doi frati au adunat o avere imensa in timpul mandatului presedintelui Putin”, afirma Departamentul american. Unul dintre ei, Arkadi, este totodata partenerul la judo al presedintelui rus.

Chiar daca, ieri, Moscova a anuntat, la randul sau, o lista de noua oficiali americani care sunt indezirabili in Rusia, presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri ca Rusia se abtine ,,pentru moment” de la introducerea unor sanctiuni ca raspuns la cele anuntate de Washington impotriva unei banci si a unor personalitati ruse, au anuntat agentiile de presa rusesti, relateaza AFP.

,,Consider ca pentru moment trebuie sa ne abtinem de la a lua masuri de raspuns” la sanctiunile americane, a declarat Putin in cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei, au anuntat agentiile.

Articole Similare

Tragedie în Anglia: Toate cele cinci persoane care au murit în accidentul de pe o autostradă erau români VIDEO

Tragedie în Anglia: Toate cele cinci persoane care au murit în accidentul de pe o autostradă erau români VIDEO

Cele cinci persoane care au murit în urma unui grav accident rutier produs pe o

Alertă falsă în urma intervenţiei soldaţilor şi poliţiştilor britanici la un colegiu din zona metropolitană a Manchester

Alertă falsă în urma intervenţiei soldaţilor şi poliţiştilor britanici la un colegiu din zona metropolitană a Manchester

Autorităţile britanice au anunţat joi după-amiază că este vorba de o alertă falsă, după intervenţia

Democraţii vor să-i verifice conturile lui Trump, de la Deutsche Bank. Se caută date despre un transfer de 10 miliarde dolari din Rusia

Democraţii vor să-i verifice conturile lui Trump, de la Deutsche Bank. Se caută date despre un transfer de 10 miliarde dolari din Rusia

Membrii democraţi ai Camerei Reprezentanţilor din SUA au cerut miercuri informaţii de la Deutsche Bank

Theresa May anunţă în urma reuniunii comitetului de urgenţă COBRA că nivelul ameninţării teroriste va rămâne CRITIC

Theresa May anunţă în urma reuniunii comitetului de urgenţă COBRA că nivelul ameninţării teroriste va rămâne CRITIC

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat joi după-amiază că nivelul ameninţării teroriste va rămâne

SORA atacatorului Salman Abedi: I-a răzbunat pe copiii morţi în Siria

SORA atacatorului Salman Abedi: I-a răzbunat pe copiii morţi în Siria

Sora atacatorului din Marea Britanie crede că Salman Abedi a întreprins atentatul pentru că dorea

Cele mai citite

Cele mai noi stiri

Tragedie în Anglia: Toate cele cinci persoane care au murit în accidentul de pe o autostradă erau români VIDEO Cele cinci persoane care au murit în urma unui grav accident rutier produs pe o autostradă din Marea Britanie erau ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Alertă falsă în urma intervenţiei soldaţilor şi poliţiştilor britanici la un colegiu din zona metropolitană a Manchester Autorităţile britanice au anunţat joi după-amiază că este vorba de o alertă falsă, după intervenţia soldaţilor şi poliţistilor la un ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Democraţii vor să-i verifice conturile lui Trump, de la Deutsche Bank. Se caută date despre un transfer de 10 miliarde dolari din Rusia Membrii democraţi ai Camerei Reprezentanţilor din SUA au cerut miercuri informaţii de la Deutsche Bank despre eventuale conturi asociate preşedintelui ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Theresa May anunţă în urma reuniunii comitetului de urgenţă COBRA că nivelul ameninţării teroriste va rămâne CRITIC Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat joi după-amiază că nivelul ameninţării teroriste va rămâne ”critic”, în urma unei decizii ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 SORA atacatorului Salman Abedi: I-a răzbunat pe copiii morţi în Siria Sora atacatorului din Marea Britanie crede că Salman Abedi a întreprins atentatul pentru că dorea răzbunare după atacurile Statelor Unite ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09