Muntenia News | Homepage

Delegatia OSCE in Crimeea primita cu focuri de arma. Europa va semna acordul cu Ucraina

👤Scris de Elena Popa 🕔08.Mar 2014 Citit de 137 ori Sursa: STIRI

„Cred ca avem o datorie, o datorie de solidaritate cu Ucraina, si vom actiona astfel incat sa ii avem pe ucraineni cat mai aproape posibil de noi”, a declarat sambata la Atena, Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durao Barroso, informand ca Uniunea Europeana a decis sa semneze „imediat” capitolele politice din cadrul Acordului de Asociere cu Ucraina, pe fundalul amplificarii tensiunilor generate de ocuparea Crimeei de catre rusi.

Declaratiile lui Barosso au fost facute in cadrul celui de al VI-lea summit european al regiunilor si oraselor, desfasurat la Atena, informeaza Radio Europa Libera.

Barosso a explicat ca „peste 100 de persoane au murit pentru ca Ucraina sa urmeze valorile europene” iar Europa are o datorie de solidaritate cu poporul ucrainean. La aceasta datorie de solidaritate se adauga si faptul ca primul ministru al Ucrainei, Arseni Iateniuk a cerut ca UE sa semneze capitolele politice ale Acordului de Asociere, ceea ce inseamna ca si Ucraina, deturnata in noiembrie de Ianukovici de la parcursul sau european, va semna si ea.

„Cred ca puteam face asta si ar trebui sa facem asta, insa, desigur, trebui sa o facem intr-o maniera care sa fie pasnica”, a declarat Barosso, care a insistat asupra faptului ca asocierea Ucrainei cu grupul celor 28 de tari membre UE trebuie facuta intr-un „mod pacifist.”

Declaratiile lui Barroso vin dupa ce grupul de observatori al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a incercat astazi, pentru a treia zi consecutiv sa intre in Crimeea, fara succes. Forte armate pro-ruse au tras focuri de „avertizare” inspre delegatia OSCE ce incerca sa treaca de baricadele pe care pro-rusii le ridicasera in drum.

Tot astazi, in timp ce Crimeea este ocupata de forte rusesti, Serghei Lavrov, Ministrul de Externe rus a declarat ca adjunctul sau, Grigori Karasin s-a intalnit cu ambasadorul ucrainean la Moscova, Vladimir Yelchenko si ca „relatiile ruso-ucrainene au fost discutate intr-o atmosfera foarte deschisa.” Lavrov a mai declarat ca Rusia se arata dispusa sa aiba discutii cu UE pe tema crizei in Ucraina si a negat „sincer” faptul ca tara sa ar fi implicata in conflictul ucrainean, care, afirma Lavrov, este de natura interna, tara fiind condusa de un Guvern care nu este independent, ci „aservit nationalistilor radicali ce au preluat puterea prin atac armat.”

Barroso in schimb, si-a exprimat „solidaritatea politica” cu noul guvern de coalitie ucrainean, reconfirmand sprijinul financiar de 11 miliarde de euro sub forma de credite de la Banca Europeana de Investitii si de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, pe care UE il va acorda Ucrainei, insotit de un mecanism de asistenta macroeconomica.

Presedintele CE a mai declarat ca Uniunea Europeana „nu are nicio ambitie suplimentara” in ceea ce priveste semnarea acordului de asociere, cu exceptia prosperitatii Ucrainei.

Barroso a facut referire si la referendumul din Crimeea, declarand ca „nu este acceptabil ca in secolul al XXI-lea” sa existe o secesiune, precum cea anuntata de republica autonoma ucraineana Crimeea cu sprijinul Moscovei si a avertizat ca nerespectarea integritatii teritoriale a Ucrainei va avea consecinte.

Articole Similare

Nepotul unui celebru dictator european, condamnat la închisoare şi despăgubiri de mii de euro

Nepotul unui celebru dictator european, condamnat la închisoare şi despăgubiri de mii de euro

Un nepot al dictatorului spaniol Francisco Franco a fost condamnat, joi, la 30 de luni

ONU votează o rezoluţie privind încetarea focului în Siria pe o perioadă determinată

ONU votează o rezoluţie privind încetarea focului în Siria pe o perioadă determinată

Consiliul de Securitate al ONU supune la vot, vineri începând cu ora locală 11:00 (16:00

Irakieni şi iranieni ascunşi printre bagaje, într-o remorcă. Clandestinii au vrut să treacă în România

Irakieni şi iranieni ascunşi printre bagaje, într-o remorcă. Clandestinii au vrut să treacă în România

Cinci persoane din Irak şi Iran, ascunse printre bagaje, într-o remorcă, au fost descoperite vineri,

Comisia Europeană, după propunerea ministrului Toader de revocare a şefei DNA: Urmărim cu atenţie şi îngrijorare ultimele evoluţii

Comisia Europeană, după propunerea ministrului Toader de revocare a şefei DNA: Urmărim cu atenţie şi îngrijorare ultimele evoluţii

Comisia European a reacţionat, vineri, la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului

Sinn Fein afirmă că Brexitul este INCOMPATIBIL cu Acordul de la Belfast

Sinn Fein afirmă că Brexitul este INCOMPATIBIL cu Acordul de la Belfast

Liderului partidului nord-irlandez Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a declarat joi că ieşirea Marii Britanii