Muntenia News | Homepage

Delegatia OSCE in Crimeea primita cu focuri de arma. Europa va semna acordul cu Ucraina

👤Scris de Elena Popa 🕔08.Mar 2014 Citit de 151 ori Sursa: STIRI

„Cred ca avem o datorie, o datorie de solidaritate cu Ucraina, si vom actiona astfel incat sa ii avem pe ucraineni cat mai aproape posibil de noi”, a declarat sambata la Atena, Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durao Barroso, informand ca Uniunea Europeana a decis sa semneze „imediat” capitolele politice din cadrul Acordului de Asociere cu Ucraina, pe fundalul amplificarii tensiunilor generate de ocuparea Crimeei de catre rusi.

Declaratiile lui Barosso au fost facute in cadrul celui de al VI-lea summit european al regiunilor si oraselor, desfasurat la Atena, informeaza Radio Europa Libera.

Barosso a explicat ca „peste 100 de persoane au murit pentru ca Ucraina sa urmeze valorile europene” iar Europa are o datorie de solidaritate cu poporul ucrainean. La aceasta datorie de solidaritate se adauga si faptul ca primul ministru al Ucrainei, Arseni Iateniuk a cerut ca UE sa semneze capitolele politice ale Acordului de Asociere, ceea ce inseamna ca si Ucraina, deturnata in noiembrie de Ianukovici de la parcursul sau european, va semna si ea.

„Cred ca puteam face asta si ar trebui sa facem asta, insa, desigur, trebui sa o facem intr-o maniera care sa fie pasnica”, a declarat Barosso, care a insistat asupra faptului ca asocierea Ucrainei cu grupul celor 28 de tari membre UE trebuie facuta intr-un „mod pacifist.”

Declaratiile lui Barroso vin dupa ce grupul de observatori al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a incercat astazi, pentru a treia zi consecutiv sa intre in Crimeea, fara succes. Forte armate pro-ruse au tras focuri de „avertizare” inspre delegatia OSCE ce incerca sa treaca de baricadele pe care pro-rusii le ridicasera in drum.

Tot astazi, in timp ce Crimeea este ocupata de forte rusesti, Serghei Lavrov, Ministrul de Externe rus a declarat ca adjunctul sau, Grigori Karasin s-a intalnit cu ambasadorul ucrainean la Moscova, Vladimir Yelchenko si ca „relatiile ruso-ucrainene au fost discutate intr-o atmosfera foarte deschisa.” Lavrov a mai declarat ca Rusia se arata dispusa sa aiba discutii cu UE pe tema crizei in Ucraina si a negat „sincer” faptul ca tara sa ar fi implicata in conflictul ucrainean, care, afirma Lavrov, este de natura interna, tara fiind condusa de un Guvern care nu este independent, ci „aservit nationalistilor radicali ce au preluat puterea prin atac armat.”

Barroso in schimb, si-a exprimat „solidaritatea politica” cu noul guvern de coalitie ucrainean, reconfirmand sprijinul financiar de 11 miliarde de euro sub forma de credite de la Banca Europeana de Investitii si de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, pe care UE il va acorda Ucrainei, insotit de un mecanism de asistenta macroeconomica.

Presedintele CE a mai declarat ca Uniunea Europeana „nu are nicio ambitie suplimentara” in ceea ce priveste semnarea acordului de asociere, cu exceptia prosperitatii Ucrainei.

Barroso a facut referire si la referendumul din Crimeea, declarand ca „nu este acceptabil ca in secolul al XXI-lea” sa existe o secesiune, precum cea anuntata de republica autonoma ucraineana Crimeea cu sprijinul Moscovei si a avertizat ca nerespectarea integritatii teritoriale a Ucrainei va avea consecinte.

Articole Similare

Bărbatul care a intrat în pietoni la Moscova nu consumase băuturi alcoolice. El a apăsat din greşeală acceleraţia

Bărbatul care a intrat în pietoni la Moscova nu consumase băuturi alcoolice. El a apăsat din greşeală acceleraţia

Bărbatul care a intrat cu maşina în pietoni la Moscova, provocând rănirea a şapte persoane,

Cresc puternic vânzările de SUV-uri compacte din Europa

Cresc puternic vânzările de SUV-uri compacte din Europa

Vânzările de SUV-uri compacte în Europa vor creşte puternic în 2018, noile modele oferite de

Portugalia legalizează medicamentele pe bază de canabis

Portugalia legalizează medicamentele pe bază de canabis

Parlamentul Portugaliei a aprobat cu largă majoritate vineri un proiect de lege ce prevede legalizarea

Accident rutier în sud-vestul ţării. Fostul prim-ministru a fost rănit grav, iar soţia sa a murit VIDEO

Accident rutier în sud-vestul ţării. Fostul prim-ministru a fost rănit grav, iar soţia sa a murit VIDEO

Fostul prim-ministru al Cambodgiei, prinţul Norodom Ranariddh, în vârstă de 74 de ani, a fost

EXPLOZIE în Afganistan soldată cu zeci de morţi şi răniţi

EXPLOZIE în Afganistan soldată cu zeci de morţi şi răniţi

Cel puţin 10 persoane au fost ucise şi 30 au fost rănite într-o explozie produsă