Muntenia News | Homepage

Dan Dungaciu: Recunoasterea Transnistriei de catreRusia ar insemna unda verde pentru reunificarea Romaniei cu Moldova

👤Scris de Ioana Popescu 🕔18.Mar 2014 Citit de 187 ori Sursa: STIRI

Directorul Institutului de Stiinte Politice al Academiei Romane, analistul Dan Dungaciu, a prezentat in exclusivitate pentru ziarul ,,Adevarul” implicatiile actiunilor pe care Moscova le intreprinde in regiune, dupa ce Transnistria a cerut integrarea in Federatia Rusa.

1. Cu ocazia crizei din Ucraina a devenit limpede ca Republica Moldova nu are nici o garantie de securitate, iar ideea de neutralitate (negarantata) din Constitutie nu inseamna, de fapt, nimic. Iluzia neutralitatii si jocul ,,inteligent” la doua capete si cu Estul si cu Vestul – raman ceea ce sunt: iluzii naive si primejdioase. Transnistria se poate oricand radicaliza, ceea ce va pune Chisinaul intr-o situatie imposibila. Nu va avea pur si simplu ce sa faca.

2. Dupa recunoasterea Crimeii, indiferent cum se va solda acesta, Chisinaul va trebui sa isi gandeasca, cel putin implicit, viitorul european fara Transnistria, pentru ca e greu de imaginat ca trupele rusesti se vor (mai) retrage vreodata de acolo, iar o solutionare a conflictului s-ar putea produce in interesul Republicii Moldova. Nistrul este perceput de Moscova ca frontiera de razboi si va ramane asa de aici incolo.

3. Cu exceptia solutiilor negative (respingerea Memorandumului Kozak), guvernarea de la Chisinau nu a avut, niciodata, vreun proiect pozitiv legate de negocierile privind regiune transnistreana. Dimpotriva, masurile luate au consolidat regimul separatist. Niciodata nu s-a pus problema actionarii in judecata a Rusiei la nivel international – cum i s-a recomandat Chisinaului oficial de catre Baroul de avocati de la New York in 2005 – sau de renuntare la neutralitate si angajare de negocieri cu NATO.

4. Astazi, desi cu un guvern proeuropean la putere, Chisinaul continua acelasi joc de temporizare, acceptand oficial in formatul 5 plus 2 ca ,,cele doua parti din conflict” sunt Moldova si Transnitria, exonerand, in realitatea, Federatia Rusa de rolul acesteia. Asa numita solutie ,,a pasilor mici” asumata acum oficial de catre Chisinau nu face decat sa intaresca regimul transnistrean.

5. Pe de alta parte, exista o teama reala a guvernarii actuale ca Moscova ar putea dezgheta conflictul. Cu o majoritate proeuropeana la limita, Republica Moldova va fi deturnata urgent de la parcursul european daca cei circa 250000-300000 de electori din stanga Nistrului, in marea lor majoritate orientati spre Est, daca ar putea vota in alegerile din republica. A aduce circa 7-8% de vot prorus in actuala republica ar insemna condamnarea Chisinaului la blocaj european.

6. Exista si alte tipuri de amenintari in cazul unei ,,solutionari” a conflictului. Dupa ,,referendumul” din Gagauzia a reiesit cu claritate urmatorul aspect: daca Chisinaul oficial, prin institutiile sale, are asa de putine instrumente pentru a controla situatia intr-o regiune care, de bine de rau, a fost conectata la campul politic al Chisinaului, care vor fi instrumentele prin care Chisinaul va putea controla o ,,autonomie extinsa” a Transnistriei? O regiune de trei-patru ori mai numeroasa, niciodata in campul politic al R. Moldova, cu armata si munitie pe teritoriul ei, cu militie si cu trupe paramilitare, cu forte ale armatei rusesti stationate acolo? Dupa episodul Gagauzia, chiar si preconizata ,,autonomie extinsa” a Transnistriei se va transforma, de fapt, intr-o noua forma de federalizare a republicii.

7. Desi sustinuta de 25% din populatie, ideea de NATO este tabu in spatiul public din rpeublica, asa cum era si pe vremea sovietica. Este o strategie eronata, care priveaza Chisinaul de un element de negociere extrem de important pe relatia cu Rusia, in relatie cu care se pastreaza, deseori, o atitudine atenta, reverentioasa, chiar.

8. Nu trebuie uitata insa o functie esentiala a Transnistriei, niciodata invocata explicit, si deseori ignorata. Este vorba despre functia identitara a regiuni. Este, probabil, cea mai importanta functiei a ei. Chiar daca nu apartine de facto Chisnaului, ea este, totusi, acolo, servind inclusiv ca element de protectie pentru o posibila si primejdioasa reunificare cu Romania. Este o justificare excelenta, folosita nu odata, pentru a exprima ceea ce nu vrei sa spui pe sleau. Constiinta ca, fara Transnistria, R. Moldova isi pierde ratiunea statala identitara este inca extrem de puternica, si, din aceasta perspectiva, in ciuda amenintarilor evidente, Transnistria ramane mereu o speranta si un memento. Aici este drama sfasietoare a elitelor guvernante din republica vecina si duplicitatea lor inerenta: cand se uita spre Vest sau spre Est, nu se pot decide inca ce iubesc – sau urasc – mai mult.

9. In ciuda unor asemanari formale intre Crimeea si Transnistria – prezenta trupelor Federatiei Ruse, referendurmuri care solicita integrarea in Federatia Rusa -, exista si deosebiri majore: simbolistica istorica redusa, lipsa de contiguitate geografica, importanta strategica mai redusa, in cazul Transnistriei. Pentru ca sa integreze cu succese Transnistria, Rusia trebuie sa preia toata aria sud-estica a Ucrainei, sa ajunga la gurile Dunarii si sa lase Ucraina controlata nemijlocit de Kiev fara iesire la mare. Scenariul putin probabil inacest moment.

10. Dar deosebirea de fond este alta. Indiferent in ce forma si context strategic, recunoasterea sau inglobarea Transnitriei de catre Rusia inseamna unda verde a Moscovei pentru reunificarea Romaniei cu R. Moldova. De asta nu va recunoaste Rusia regiunea transnistreana. Va continua sa o mentina asa, amenintand Ucraina si tinand R. Moldova prinsa in lat in continuare.

De Dan Dungaciu

Mai multe pe aceasta tema

Rusia a anexat Crimeea. Occidentul denunta schimbarea fortata a granitelor Ucrainei

Rusia a anexat Crimeea. Tatarii ar putea fi nevoiti sa renunte la o parte din terenurile pe care le detin

Politicianul rus Vladimir Jirinovski: ,,A venit timpul sa dam vestul Ucrainei Poloniei, Romaniei si Ungariei”

Articole Similare

Administratorul unui site ilegal, condamnat la 2 ani de închisoare şi 80 de milioane de euro despăgubire

Administratorul unui site ilegal, condamnat la 2 ani de închisoare şi 80 de milioane de euro despăgubire

Administratorul unui site de streaming ilegal din Franţa a fost condamnat, în absenţă, la doi

Un ministru bulgar şi un comisar european propun aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

Un ministru bulgar şi un comisar european propun aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

Ministrul bulgar de interne, Valentin Radev, şi comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne, Dimitris

Şapte cadavre găsite în munţi după catastrofa aviatică din Iran, evacuate cu spatele de către echipele de salvare

Şapte cadavre găsite în munţi după catastrofa aviatică din Iran, evacuate cu spatele de către echipele de salvare

Membrii echipelor de salvare iraniene au început miercuri să coboare efectiv cu spatele şapte cadavre

Nord-coreenii s-au răzgândit. NU se mai întâlnesc cu vicepreşedintele american

Nord-coreenii s-au răzgândit. NU se mai întâlnesc cu vicepreşedintele american

Vicepreşedintele american, Mike Pence, era dispus să aibă o întâlnire cu o delegaţie de oficiali

Ministrul rus de Externe, în vizită în Serbia pentru a strânge tradiţionalele relaţii între cele două ţări

Ministrul rus de Externe, în vizită în Serbia pentru a strânge tradiţionalele relaţii între cele două ţări

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, este aşteptat miercuri la Belgrad pentru o vizită oficială de