Muntenia News | Homepage

Cum se implica diplomatia romana in solutionarea crizei ucrainene

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔15.Mar 2014 Citit de 237 ori Sursa: STIRI

Ultimele zile au fost marcate de o escaladare a tensiunilor dintre Federatia Rusa si comunitatea internationala in privinta crizei din Crimeea, provincie ucraineana aflata sub ocupatia unor forte militare ruse, care urmeaza sa desfasoare un referendum decisiv duminica, 16 martie.

Personalitati marcante ale domeniului militar si al securitatii din Romania au subliniat in repetate randuri necesitatea unei implicari mai profunde a diplomatiei romane in gestionarea situatiei din Ucraina.

Amenintarea regionala ar putea prinde contur, iar orice scenariu este la acest moment posibil, au reiterat analistii in domeniu, in cadrul emisiunilor Adevarul Live, pe tema Ucraina, din aceasta saptamana.

Autoritatile romane s-au aliniat partenerilor euro-atlantici in sustinerea noii puteri centrale de la Kiev, instituita dupa revoltele ce au durat mai bine de trei luni, si nu au ezitat sa condamne vehement interventia Rusiei in promovarea secesionismului in peninsula Crimeea.

Cu toate acestea, expertii considera ca Romania, in calitate de stat vecin al Ucrainei, trebuie sa aiba o atitudine mult mai implicata si sa adopte o pozitie pro-activa in rezolvarea pe cale pasnica a crizei ucrainene, in mod asemanator cu actiunile diplomatiei poloneze.

In acest sens, la inceputul saptamanii, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a efectuat o vizita de lucru, prima din partea unui oficial de rang inalt al Romaniei in Ucraina dupa inlaturarea lui Ianukovici. Seful diplomatiei romane s-a intalnit cu noii lideri de la Kiev, omologul sau Andrii Descita, premierul Iateniuk si presedintele interimar, Oleksandr Turcinov.

Ministrul Afacerilor Externe din Romania a semnat la 10 martie impreuna cu omologul sau ucrainean, Andrii Descita, Acordul intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind masurile de intarire a increderii si securitatii. Acordul reglementeaza, in principal, notificarea reciproca in avans a unor activitati militare ale unitatilor terestre si aeriene in regiunile de frontiera. Documentul are la baza Capitolul X privind masurile regionale, al Documentului Viena 2011, prin care statele participante OSCE sunt incurajate sa incheie, in context bilateral, multilateral sau regional, masuri de consolidare a transparentei si increderii, in completarea cadrului existent in acest domeniu la nivelul OSCE.

Vizita a reprezentat un semnal puternic din partea diplomatiei romane, fiind programata inainte de plecarea premierului Iateniuk la Washington pentru a solicita sprijinul Statelor Unite in solutionarea crizei. Mai mult, Romania si-a declarat sustinerea categorica fata de guvernul de la Kiev, aflat in situatia critica de a pierde o regiune a tarii, dar si din cauza problemelor financiare ale statului ucrainean.

Mesajele transmise de aceasta vizita a ministrului roman de Externe, intr-un moment cheie din istoria contemporana a Ucrainei, dar si a Europei, amenintata de posibilitatea destabilizarea regionale, vor fi descifrate in emisiunea Ora Noua a Romaniei, difuzata la Prima TV, duminica, 16 martie, incepand cu ora 9.00.

Reputatul jurnalist Cristian Unteanu, expert in decodarea riscurilor de securitate, va discuta cu Titus Corlatean, seful diplomatiei romane, despre ceea ce se intampla in spatele usilor inchise si ce reprezinta nasterea unui conflict real la granitele Romaniei.

Ora Noua a Romaniei este un nou talk-show politic realizat de corespondentul Adevarul la Bruxelles, Cristian Unteanu, difuzat saptamanal la Prima TV, duminica, incepand cu ora 9.00. In contextul escaladarii tensiunilor politice atat la nivel intern, cat si european, Ora noua a Romaniei se pozitioneaza drept un punct de echilibru, unde figuri marcante ale societatii isi vor face auzite opiniile, intr-un cadru select. Emisiunea poate fi urmarita live si pe platforma adevarul.ro

Cititi aici toate articolele despre Ucraina

Articole Similare

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de proeuropeni s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere guvernului britanic să

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Manifestaţii sunt prevăzute vineri în întreaga Spanie, indignată de anunţarea viitoarei eliberări pe cauţiune a

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Filosoful Mihai Şora s-a adresat vineri seară românilor din diaspora, care anunţă că se întorc

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri o decizie care stabileşte că din nou România nu

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Avionul a atins iarba în loc de pistă, se pare că din cauza unor indicatoare