Muntenia News | Homepage

Cum se implica diplomatia romana in solutionarea crizei ucrainene

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔15.Mar 2014 Citit de 224 ori Sursa: STIRI

Ultimele zile au fost marcate de o escaladare a tensiunilor dintre Federatia Rusa si comunitatea internationala in privinta crizei din Crimeea, provincie ucraineana aflata sub ocupatia unor forte militare ruse, care urmeaza sa desfasoare un referendum decisiv duminica, 16 martie.

Personalitati marcante ale domeniului militar si al securitatii din Romania au subliniat in repetate randuri necesitatea unei implicari mai profunde a diplomatiei romane in gestionarea situatiei din Ucraina.

Amenintarea regionala ar putea prinde contur, iar orice scenariu este la acest moment posibil, au reiterat analistii in domeniu, in cadrul emisiunilor Adevarul Live, pe tema Ucraina, din aceasta saptamana.

Autoritatile romane s-au aliniat partenerilor euro-atlantici in sustinerea noii puteri centrale de la Kiev, instituita dupa revoltele ce au durat mai bine de trei luni, si nu au ezitat sa condamne vehement interventia Rusiei in promovarea secesionismului in peninsula Crimeea.

Cu toate acestea, expertii considera ca Romania, in calitate de stat vecin al Ucrainei, trebuie sa aiba o atitudine mult mai implicata si sa adopte o pozitie pro-activa in rezolvarea pe cale pasnica a crizei ucrainene, in mod asemanator cu actiunile diplomatiei poloneze.

In acest sens, la inceputul saptamanii, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a efectuat o vizita de lucru, prima din partea unui oficial de rang inalt al Romaniei in Ucraina dupa inlaturarea lui Ianukovici. Seful diplomatiei romane s-a intalnit cu noii lideri de la Kiev, omologul sau Andrii Descita, premierul Iateniuk si presedintele interimar, Oleksandr Turcinov.

Ministrul Afacerilor Externe din Romania a semnat la 10 martie impreuna cu omologul sau ucrainean, Andrii Descita, Acordul intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind masurile de intarire a increderii si securitatii. Acordul reglementeaza, in principal, notificarea reciproca in avans a unor activitati militare ale unitatilor terestre si aeriene in regiunile de frontiera. Documentul are la baza Capitolul X privind masurile regionale, al Documentului Viena 2011, prin care statele participante OSCE sunt incurajate sa incheie, in context bilateral, multilateral sau regional, masuri de consolidare a transparentei si increderii, in completarea cadrului existent in acest domeniu la nivelul OSCE.

Vizita a reprezentat un semnal puternic din partea diplomatiei romane, fiind programata inainte de plecarea premierului Iateniuk la Washington pentru a solicita sprijinul Statelor Unite in solutionarea crizei. Mai mult, Romania si-a declarat sustinerea categorica fata de guvernul de la Kiev, aflat in situatia critica de a pierde o regiune a tarii, dar si din cauza problemelor financiare ale statului ucrainean.

Mesajele transmise de aceasta vizita a ministrului roman de Externe, intr-un moment cheie din istoria contemporana a Ucrainei, dar si a Europei, amenintata de posibilitatea destabilizarea regionale, vor fi descifrate in emisiunea Ora Noua a Romaniei, difuzata la Prima TV, duminica, 16 martie, incepand cu ora 9.00.

Reputatul jurnalist Cristian Unteanu, expert in decodarea riscurilor de securitate, va discuta cu Titus Corlatean, seful diplomatiei romane, despre ceea ce se intampla in spatele usilor inchise si ce reprezinta nasterea unui conflict real la granitele Romaniei.

Ora Noua a Romaniei este un nou talk-show politic realizat de corespondentul Adevarul la Bruxelles, Cristian Unteanu, difuzat saptamanal la Prima TV, duminica, incepand cu ora 9.00. In contextul escaladarii tensiunilor politice atat la nivel intern, cat si european, Ora noua a Romaniei se pozitioneaza drept un punct de echilibru, unde figuri marcante ale societatii isi vor face auzite opiniile, intr-un cadru select. Emisiunea poate fi urmarita live si pe platforma adevarul.ro

Cititi aici toate articolele despre Ucraina

Articole Similare

Guvernul Ungariei respinge cu toate forţele implementarea Planului Soros

Guvernul Ungariei respinge cu toate forţele implementarea Planului Soros

Premierul ungar Viktor Orban a declarat duminică, în cadrul unui discurs de aproape o oră

Vladimir Putin pune la cale acţiuni politice şi militare în ţări din Europa de Est

Vladimir Putin pune la cale acţiuni politice şi militare în ţări din Europa de Est

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, probabil va încerca să lanseze noi acţiuni politice şi militare în

A fost găsit epava avionului prăbuşit, în apropierea Teheranului. La bord se aflau 66 de persoane

A fost găsit epava avionului prăbuşit, în apropierea Teheranului. La bord se aflau 66 de persoane

Epava avionului de tip ATR-72, care efectua un zbor între Teheran şi Yasuj şi care

O VACĂ a evadat în drumul spre abator. Bovina s-a instalat pe o insulă şi atacă pe oricine pune piciorul pe "proprietatea" ei

O VACĂ a evadat în drumul spre abator. Bovina s-a instalat pe o insulă şi atacă pe oricine pune piciorul pe "proprietatea" ei

O vacă trăieşte singură pe o insulă din Polonia şi atacă pe oricine se apropie

Statul Islamic a revendicat atacul armat asupra unei biserici ortodoxe

Statul Islamic a revendicat atacul armat asupra unei biserici ortodoxe

Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) a revendicat luni atacul armat care a avut loc duminică

Cele mai citite