Muntenia News | Homepage

Crimeea, ziua intai dupa alipire. Tensiunile continua in peninsula, dar si la Kiev

👤Scris de Andrei Gheorghe 🕔20.Mar 2014 Citit de 117 ori Sursa: STIRI

Pas cu pas, baza cu baza, trupele ruse preiau controlul asupra Crimeei. Sediul Marinei ucrainene din Sevastopol a fost ocupat, iar militantii prorusi l-au luat prizonier chiar pe comandantul flotei ucrainene din Marea Neagra, amiralul Serghei Haiduk. Eliberarea ofiterului ucrainean a fost ceruta de autoritatile de la Kiev, care au dat regimului autoproclamat din Crimeea un ,,ultimatum de trei ore pentru eliberarea tuturor ostaticilor”. Nimic nu s-a intamplat, insa, la expirarea ultimatumului.

Liderii de la Kiev au avut un consiliu national de securitate, au decis sa impuna vize rusilor, sa se retraga din CSI si sa ceara ONU sa declare Crimeea zona demilitarizata. Totodata, au anuntat ca sunt pregatiti sa ofere securitate sociala si financiara pentru circa 25.000 de militari si familiile lor care pleaca din Crimeea.

Premierul Arseni Iateniuk a plecat deja spre Bruxelles ca sa semneze, vineri, partea politica a Acordului de asociere cu UE.

Intre timp, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, le-a cerut liderilor din Crimeea sa-l elibereze pe seful marinei ucrainene, capturat de militanti prorusi.

Aproximativ 200 de militanti prorusi au ocupat miercuri dimineata sediul marinei ucrainene din Sevastopol, in Crimeea, fara sa se traga insa vreun foc de arma. Dupa operatiunea militantilor prorusi, insotiti de reprezentanti ai fortelor ruse, militarii ucraineni au inceput sa paraseasca Comandamentul Fortelor Navale, insa contraamiralul Serghei Haiduk a fost capturat.

,,Ii multumesc lui Dumnezeu ca totul s-a incheiat pasnic, fara varsare de sange. Totul e in ordine acum”, a declarat un militar ucrainean.

Rusii, ajutati de cazaci

Militarii Moscovei au dat jos insemnele ucrainene si steagul acestei tari arborat in unitatea militara si l-au inlocuit cu cel al Federatiei Ruse. Asta, in timp ce unitati de cazaci patruleaza la granita si le dau o mana de ajutor soldatilor rusi.

,,Sunt fratii nostri, crestini ca si noi, Crimeea trebuie sa faca parte din Rusia asa cum a fost dintotdeauna. Acum, totul s-a intors la normal si suntem foarte fericiti”, a declarat unul dintre ei.

De cealalta parte a granitei, militarii ucraineni patruleaza si ei neintrerupt de-a lungul frontierei. Au adus aici blindate, au sapat transee si asteapta sa vada ce se va intampla in continuare.

In acest conditii, seful NATO se teme ca Rusia nu se va multumi doar cu anexarea Crimeei.

,,Este cea mai mare amenintare la adresa securitatii si stabilitatii Europei, de la Razboiul Rece incoace. Principala noastra preocupare este daca Putin va merge mai departe de anexarea Crimeei, daca va interveni in estul Ucrainei”, a spus Anders Fogh Rasmussen.

Tensiuni la Kiev

Situatia din Crimeea provoaca tensiuni si la Kiev.

Parlamentari ai partidului de extrema-dreapta Svoboda l-au agresat pe directorul televiziunii de stat si l-au obligat sa demisioneze. Ei sunt suparati fiindca postul a transmis in direct semnarea actului de anexare a Crimeei.

Rusia, insa, continua netulburata finalizarea procedurii de anexare a Crimeei. Curtea Constitutionala de la Moscova a validat in unanimitate tratatul de alipire a Peninsulei la Federatia Rusa. Ultimul pas este ratificarea acestui document in Parlament.

Cititi si:

Articole Similare

68,5 milioane de persoane strămutate în lume în 2017. Un pământean din 100 este refugiat. Raport ONU

68,5 milioane de persoane strămutate în lume în 2017. Un pământean din 100 este refugiat. Raport ONU

Numărul refugiaţilor şi al persoanelor strămutate în plan intern în urma conflictelor pe mapamond a

Nou bilanţ al seismului din Japonia: cinci decese şi 380 de răniţi. Numeroase fabrici au oprit producţia

Nou bilanţ al seismului din Japonia: cinci decese şi 380 de răniţi. Numeroase fabrici au oprit producţia

Seismul cu magnitudinea 6,1 care a zguduit luni dimineaţa Osaka, cea de-a doua metropolă ca

Migranţii respinşi de un stat membru al UE pot rămâne în statul respectiv pe durata procedurii de Apel

Migranţii respinşi de un stat membru al UE pot rămâne în statul respectiv pe durata procedurii de Apel

Migranţii ale căror cereri de protecţie internaţională au fost respinse de un stat membru al

Un român i-a tăiat gâtul unui conaţional în plină stradă, în Italia. Ucigaşul a fost prins în gară

Un român i-a tăiat gâtul unui conaţional în plină stradă, în Italia. Ucigaşul a fost prins în gară

Un român a fost omorât de un conațional în sudul Italiei, atacatorul tăindu-i gâtul victimei

Pentagonul suspendă exerciţiului militar SUA – Coreea din luna august

Pentagonul suspendă exerciţiului militar SUA – Coreea din luna august

Forţele armate ale Statelor Unite au suspendat toate planurile privind desfăşurarea exercţiilor militare din Coreea