Muntenia News | Homepage

Crimeea, un punct pe harta conflictelor inghetate

👤Scris de Alexandru Stan 🕔16.Mar 2014 Citit de 220 ori Sursa: STIRI

Pentru istorici si expertii in geopolitica, ceea ce se intampla acum in Crimeea este doar un episod dintr-o serie de bombe cu ceas, un soi de centura de foc, care se intinde din nordul Marii Negre pana in Caucaz. O mostenire de pe vremea Uniunii Sovietice, care acum face aproape imposibila coexistenta pasnica a fostelor republici din URSS. In schimb, un avantaj strategic imens pentru Moscova. De ani buni, presedintele Vladimir Putin a profitat din plin de instabilitatea spatiului caucaziano-pontic, pentru a mentine si spori influenta Kremlinului in regiune.

De pe Nistru pana in vaile Caucazului de Sud, extremitatea sud-estica a Europei este brazdata de conflicte inghetate – Transnistria, Crimeea, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabagh. Regiuni sau republici autonome mostenite de pe vremea URSS, ele sunt de fapt un soi de vulcani politici, aparent latenti, dar gata sa erupa, din cauza amestecului etnic care le caracterizeaza.

,,Veti constata ca in jurul Marii Negre este un cerc de conflicte inghetate. Este parca un cer de foc, un cerc de instabilitate in jurul Marii Negre”, spunea Traian Basescu, presedintele Romaniei, cu cateva zile in urma.

Cel mai vechi conflict inghetat de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice a izbucnit chiar inainte ca URSS sa se prabuseasca, in Nagorno-Karabagh. Administrata de Azerbaidjan, dar dominata etnic de armeni, regiunea din sudul Caucazului a devenit in 1988 teatrul unui sangeros conflict interetnic. Bilantul celor sase ani de razboi vorbeste de la sine – intre 20 si 30 de mii de morti si peste un milion de refugiati.

Si Georgia a platit din greu pretul secesiunilor pe baza etnica. Doua dintre fostele sale republici autonome – Abhazia si Osetia de Sud – au constituit pretextul unor conflicte militare cu Rusia. Autoritatile de la Tbilisi nu avut nicio sansa, pierzand ambele razboaie.

Acum, ambele regiuni, care controleaza defileele Caucazului, sunt sub controlul Moscovei, dar nu sunt recunoscute international.

Asa cum se intampla cu un alt focar de instabilitate mostenit de europeni de la URSS, de data aceasta foarte aproape de noi – Transnistria.

Separatistii rusofoni au proclamat Republica Moldoveneasca a Transnistriei in 1990, iar un an mai tarziu, regimul de la Tiraspol si-a declarat independenta fata de Republica Moldova, act nerecunoscut nici pana acum de comunitatea internationala.

Incercarea Chisinaului de a relua controlul malulului stang al Nistrului, s-a soldat cu peste o mie de morti de ambele parti si 130.000 de refugiati. In ciuda acordului de pace din 1992, in Transnistria ramane un conflict inghetat, in timp ce negocierile treneaza.

,,Aceasta a fost marea capcana – Transnistria. Era o provincie, o regiune a Republicii Moldova, si a fost acceptat ca partener cu drepturi egale”, a mai spus seful statului roman.

Acum, a venit randul Crimeei. Ca de fiecare data cand s-a implicat in aceste conflicte latente, Kremlinul sustine ca va respecta decizia luata prin referendum de locuitorii peninsulei, dar isi rezerva dreptul de a-i proteja pe etnicii rusi de abuzurile ucrainenilor. O oferta cu doua taisuri, pe care nu toata lumea o vede cu ochi buni.

,,Autoritatile locale din Crimeea nu pot fi parte a negocierii stingerii conflictului, daca un astfel de proces va avea loc. Este o treaba a statelor suverane”, considera Traian Basescu.

Cititi si:

Articole Similare

Poliţişti ARESTAŢI, bănuiţi de implicare în dispariţia a trei italieni

Poliţişti ARESTAŢI, bănuiţi de implicare în dispariţia a trei italieni

Patru poliţişti mexicani au fost arestaţi pentru că ar fi fost implicaţi în dispariţia, din

Delegaţie nord-coreeană la nivel înalt în Coreea de Sud, la JO de la Seul

Delegaţie nord-coreeană la nivel înalt în Coreea de Sud, la JO de la Seul

O delegaţie nord-coreeană la nivel înalt, condusă de un general cunoscut ca un partizan al

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, vrea să dea mâna cu preşedintele american Donald Trump, dar nu ştie cum să facă

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, vrea să dea mâna cu preşedintele american Donald Trump, dar nu ştie cum să facă

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a declarat că, dacă la Summitul Americilor din aprilie din Peru,

Un cetăţean ROMÂN a fost repatriat din Irak

Un cetăţean ROMÂN a fost repatriat din Irak

Ministerul Afacerilor Externe informează că, duminică, un cetăţean român a fost repatriat în siguranţă din

Ucraina susţine că serviciile ruse plănuiau incendierea unor şcoli româneşti din Cernăuţi. Reacţia MAE

Ucraina susţine că serviciile ruse plănuiau incendierea unor şcoli româneşti din Cernăuţi. Reacţia MAE

Serviciile secrete ruse încearcă să discrediteze Ucraina printr-o campanie subversivă, în scopul alimentării tensiunilor interetnice,