Muntenia News | Homepage

Crimeea, un punct pe harta conflictelor inghetate

👤Scris de Alexandru Stan 🕔16.Mar 2014 Citit de 227 ori Sursa: STIRI

Pentru istorici si expertii in geopolitica, ceea ce se intampla acum in Crimeea este doar un episod dintr-o serie de bombe cu ceas, un soi de centura de foc, care se intinde din nordul Marii Negre pana in Caucaz. O mostenire de pe vremea Uniunii Sovietice, care acum face aproape imposibila coexistenta pasnica a fostelor republici din URSS. In schimb, un avantaj strategic imens pentru Moscova. De ani buni, presedintele Vladimir Putin a profitat din plin de instabilitatea spatiului caucaziano-pontic, pentru a mentine si spori influenta Kremlinului in regiune.

De pe Nistru pana in vaile Caucazului de Sud, extremitatea sud-estica a Europei este brazdata de conflicte inghetate – Transnistria, Crimeea, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabagh. Regiuni sau republici autonome mostenite de pe vremea URSS, ele sunt de fapt un soi de vulcani politici, aparent latenti, dar gata sa erupa, din cauza amestecului etnic care le caracterizeaza.

,,Veti constata ca in jurul Marii Negre este un cerc de conflicte inghetate. Este parca un cer de foc, un cerc de instabilitate in jurul Marii Negre”, spunea Traian Basescu, presedintele Romaniei, cu cateva zile in urma.

Cel mai vechi conflict inghetat de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice a izbucnit chiar inainte ca URSS sa se prabuseasca, in Nagorno-Karabagh. Administrata de Azerbaidjan, dar dominata etnic de armeni, regiunea din sudul Caucazului a devenit in 1988 teatrul unui sangeros conflict interetnic. Bilantul celor sase ani de razboi vorbeste de la sine – intre 20 si 30 de mii de morti si peste un milion de refugiati.

Si Georgia a platit din greu pretul secesiunilor pe baza etnica. Doua dintre fostele sale republici autonome – Abhazia si Osetia de Sud – au constituit pretextul unor conflicte militare cu Rusia. Autoritatile de la Tbilisi nu avut nicio sansa, pierzand ambele razboaie.

Acum, ambele regiuni, care controleaza defileele Caucazului, sunt sub controlul Moscovei, dar nu sunt recunoscute international.

Asa cum se intampla cu un alt focar de instabilitate mostenit de europeni de la URSS, de data aceasta foarte aproape de noi – Transnistria.

Separatistii rusofoni au proclamat Republica Moldoveneasca a Transnistriei in 1990, iar un an mai tarziu, regimul de la Tiraspol si-a declarat independenta fata de Republica Moldova, act nerecunoscut nici pana acum de comunitatea internationala.

Incercarea Chisinaului de a relua controlul malulului stang al Nistrului, s-a soldat cu peste o mie de morti de ambele parti si 130.000 de refugiati. In ciuda acordului de pace din 1992, in Transnistria ramane un conflict inghetat, in timp ce negocierile treneaza.

,,Aceasta a fost marea capcana – Transnistria. Era o provincie, o regiune a Republicii Moldova, si a fost acceptat ca partener cu drepturi egale”, a mai spus seful statului roman.

Acum, a venit randul Crimeei. Ca de fiecare data cand s-a implicat in aceste conflicte latente, Kremlinul sustine ca va respecta decizia luata prin referendum de locuitorii peninsulei, dar isi rezerva dreptul de a-i proteja pe etnicii rusi de abuzurile ucrainenilor. O oferta cu doua taisuri, pe care nu toata lumea o vede cu ochi buni.

,,Autoritatile locale din Crimeea nu pot fi parte a negocierii stingerii conflictului, daca un astfel de proces va avea loc. Este o treaba a statelor suverane”, considera Traian Basescu.

Cititi si:

Articole Similare

Atac sângeros în China. Un bărbat a atacat cu un cuţit cel puţin 10 persoane

Atac sângeros în China. Un bărbat a atacat cu un cuţit cel puţin 10 persoane

Clipe de groază pentru locuitorii unui oraș din China. Cel puțin 10 persoane au fost

Două nave cu migranţi, suspectate de statut ilegal, reţinute în Italia. Navele arborează steagul Olandei

Două nave cu migranţi, suspectate de statut ilegal, reţinute în Italia. Navele arborează steagul Olandei

Italia a anunţat că va reţine navele de migranţi Lifeline şi Seefuchs, operate de gruparea

Angajaţii de la McLaren intră în GREVĂ. Patronii le-au oferit ca bonusuri câte un baton de 1,35 de lei

Angajaţii de la McLaren intră în GREVĂ. Patronii le-au oferit ca bonusuri câte un baton de 1,35 de lei

Angajaţii uzinei care fabrică monoposturile de Formula 1 McLaren sunt furioşi pe conducere după ce

Părinţi denaturaţi: Şi-au hrănit bebeluşul cu lapte vegetal până când murit de subnutriţie

Părinţi denaturaţi: Şi-au hrănit bebeluşul cu lapte vegetal până când murit de subnutriţie

Un cuplu de francezi a fost acuzat de moartea fiicei lor în vârstă de 16

Guvernul Cehiei susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex

Guvernul Cehiei susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex

Guvernul ceh a anunţat vineri că susţine un proiect cu privire la o amendare a