Muntenia News | Homepage

Consiliul UE si-a dat acordul pentru liberalizarea vizelor pentru cetatenii moldoveni. Masura va intra in vigoare in luna mai

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔14.Mar 2014 Citit de 133 ori Sursa: STIRI

Consiliul UE, reunit astazi in formatul ministrilor pentru Transport, a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. Masura va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicarea in Jurnalul Oficial.

,,Cetatenii R. Moldova care detin pasapoarte biometrice vor putea calatori in Spatiul Schengen fara viza, in urma amendamentelor la Regulamentul nr. 539/2001. (…) Tinand cont de faptul ca Regulamentul va fi publicat (in Jurnalul Oficial al UE – n.r.) in cursul lunii aprilie, liberalizarea vizelor ar urma sa intre in vigoare la inceputul lunii mai 2014″, se arata intr-un comunicat al Consiliului, citat de Mediafax.

Pentru a obtine un pasaport biometric, moldovenii trebuie sa plateasca 39 de euro si sa astepte 30 de zile. Daca doresc sa-l obtina in trei ore, pretul este de 127 de euro.

Parlamentul European a votat, la 27 februarie, eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova.

Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European si Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei tarilor terte ai caror resortisanti trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe si a listei tarilor terte ai caror resortisanti sunt exonerati de aceasta obligatie.

Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativa pe lista pozitiva a tarilor ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in Spatiul Schengen. Comisia si-a motivat propunerea prin ,,progresele considerabile realizate de aceasta tara in ultimii trei ani si jumatate de dialog privind liberalizarea vizelor”.

In acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE si a devenit prima tara din cadrul Parteneriatului Estic care a indeplinit toate cerintele aferente Planului de actiune privind liberalizarea vizelor.

Semnificatia liberalizarii vizelor pentru oamenii obisnuiti este considerabila, deoarece aduce ,,beneficii concrete” cetatenilor din Republica Moldova, multi dintre acestia detinand deja un pasaport romanesc, se arata in expunerea de motive. Pe de alta parte, UE are ,,la dispozitie o oportunitate majora pentru a trimite un semnal politic puternic catre Republica Moldova si a contribui la transformarea vietilor a milioane de oameni”, se arata in textul rezolutiei legislative.

Negocierile dintre UE si R. Moldova pentru liberalizarea vizelor au inceput in iunie 2010.

Premierul Victor Ponta se afla astazi la Chisinau, in cadrul unei vizite in Republica Moldova si Georgia. Printre temele de discutie abordate cu omologul sau moldovean Iurie Leanca s-a aflat si liberalizarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova.

Cititi si:

Articole Similare

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de proeuropeni s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere guvernului britanic să

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Manifestaţii sunt prevăzute vineri în întreaga Spanie, indignată de anunţarea viitoarei eliberări pe cauţiune a

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Filosoful Mihai Şora s-a adresat vineri seară românilor din diaspora, care anunţă că se întorc

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri o decizie care stabileşte că din nou România nu

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Avionul a atins iarba în loc de pistă, se pare că din cauza unor indicatoare