Muntenia News | Homepage

Cine sunt noii oficiali rusi pusi pe lista neagra a SUA

👤Scris de Gica Petrescu 🕔21.Mar 2014 Citit de 233 ori Sursa: STIRI

Daca primul set de sanctiuni americane a vizat oficiali rusi din Parlament si Guvern care au fost implicati in operatiunea de alipire a Crimeei, lista extinsa anuntata joi de Casa Alba cuprinde personaje din cercul foarte apropiat al lui Vladimir Putin, inclusiv vechi prieteni de-ai sai sau colegi din anii petrecuti la Sankt-Petersburg. Sunt oficiali care au cunostinte in domeniul apararii, securitatii sau spionajului si care impartasesc cu Putin aceeasi obsesie a securitatii nationale, scrie BBC.

FOTO: AFP/MEDIAFAX

De remarcat ca de pe lista lipsesc deocamdata nume legate de economia rusa – premierul Dmitri Medvedev si directorii marilor companii de petrol si gaze Rosneft si Gazprom.

Ghennadi Timcenko – Are o avere estimata de Forbes la peste 15 miliarde de dolari si este cel mai vechi prieten al lui Putin. Este fondatorul companiei Gunvor, una dintre cele mai mari companii independente mondiale care face tranzactii pe piata de petrol si energie. Este presedinte al clubului de hochei SKA din Sankt Petersburg. Trezoreria americana spune ca Putin a investit in Gunvor si s-ar putea sa aiba acces la fondurile companiei.

Fratii Arkadi si Boris Rotenberg. Arkadi are legaturi personale vechi cu Putin. Au facut parte din acelasi club de judo la Sankt Petersburg cand erau tineri. Boris a investit in hochei, impreuna cu Ghennadi Timcenko. Fratii Rotenberg au sprijinit proiectele lui Putin primind contracte in valoare de circa 7 miliarde de dolari pentru Jocurile Olimpice de la Soci si cu gigantul Gazprom, ceea ce a dus la o crestere a averii lor personale cu 2,5 miliarde de dolari.

Iuri Kovalciuk – Este cel mai mare actionar la Banca Rossia si unul dintre cei mai bogati 100 de oameni din Rusia. Este, de asemenea, bancherul personal pentru oficiali cu rang inalt din Federatia Rusa, inclusiv pentru Putin. Este un consilier apropiat al presedintelui si adesea i se spune ,,casierul”.

Banca Rossia – Este a 17-a mare banca din Rusia, cu active de circa 10 miliarde de dolari. Considerata banca personala pentru oficialii rusi cu rang inalt, printre actionarii ei se numara membri ai misterioasei ,,Cooperative Ozero Dacea”, un cartier de pe malul lacului Komsomolsk, construit in 1996, ai carui opt membri fondatori au devenit extraordinar de bogati in timpul regimului lui Putin. Multi dintre acestia sunt pe lista de persoane sanctionate.

Oficiali guvernamentali

Serghei Ivanov, considerat a un prieten apropiat al lui Putin, este seful Cancelariei prezidentiale din 2011. Sunt de aceeasi varsta, amandoi vin din Sankt Petersbug si au lucrat in spionaj inainte de intra in politica. La sfarsitul anilor 90, cand Putin era directorul FSB, Iavnov era adjunctul lui. Apoi, Ivanov a fost ministru al apararii, din 2001 pana in 2007, iar apoi a devenit prim-vicepremier si secretar al Consiliului de Securitate.

Vladimir Iakunin – Prieten cu Putin de multi ani, facea parte din reteaua de la Sankt Petersburg si era membru al cooperativei Dacea. A fost numit presedinte al Cailor Ferate ruse in 2005. Se consulta adesea cu Putin in privinta problemelor companiei si il insotette adesea in vizitele interne si externe. Si el s-a ocupat de proiecte majore de constructie pentru olimpiada de la Soci.

Vladimir Kojin – Ca sef al administratiei prezidentiale din anul 2000, Kojin are in subordine 60.000 de oameni, peste 100 de intreprinderi si institutii, inclusiv Kremlinul si alte cladiri guvernamentale, dar si un parc auto de 4.000 de vehicule.

Viktor Ivanov – fost ofiter KGB si director adjunct al FSB, este un aliat al lui Putin si a fost seful de personal la Primaria Sankt Petersburg. Acum, Ivanov este director al Serviciului Federal pentru Controlul Medicamentelor si este membru in Consiliul rus de Securitate. A fost si adjunct al sefului administratiei Federatiei Ruse, din 2000 pana in 2004, si asistent al presedintelui din 2004 pana in 2008.

Igor Sergun a devenit seful seviciului de spionaj al armatei (GRU) in 2011. Este si adjunct al sefului Statului Major.

Aleksei Gromov este prim-ajunct al sefului Cancelariei prezidentiale.

Andrei Fursenko – Fost ministru al Educatiei si Stiintelor, a devenit consilier prezidential in 2012. A facut parte din cooperativa Dacea. Nu este un membru al cercului de prieteni ai lui Putin, dar este un colaborator apropiat.

Serghei Mironov – Membru in Consiliul Dumei de Stat si in comisia pentru constructii, este lider al grupului parlamentar Rusia Dreapta. A jucat un rol-cheie in criza din Crimeea.

Viktor Ozerov – Presedinte al comisiei pentru securitate si aparare din camera superioara a Parlamentului, Consiliul Federatiei.

Vladimir Djabarov – prim-vicepresedinte al comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federatiei.

Evgheni Busmin – vicepresedinte al Consiliului Federatiei.

Nikolai Rijkov – senator in Consiliul Federatiei.

Serghei Jelezniak – vicepresedinte al Dumei de Stat.

Aleksandr Totoonov – membru al comisiei pentru cultura, stiinta si informatie din Consiliul Federatiei.

Oleg Panteleev – prim-vicepresedinte al Comisiei pentru chestiuni parlamentare.

Serghei Nariskin – Presedinte al Dumei de Stat din Federatia Rusa si membru al Consiliului National de Securitate si al partidului Rusia Unita, aflat la guvernare. Este fost sef al Administratiei prezidentiale.

Cititi si:

Articole Similare

Ruşii nu mai beau aşa de mult. Consumul de alcool a scăzut cu 80% în 7 ani

Ruşii nu mai beau aşa de mult. Consumul de alcool a scăzut cu 80% în 7 ani

Consumul de băuturi alcoolice a scăzut în Rusia cu 80% în ultimii 5-7 ani, a

Accident cu un autobuz scolar plin cu elevi: 21 de persoane au fost rănite

Accident cu un autobuz scolar plin cu elevi: 21 de persoane au fost rănite

Cel puţin 21 de persoane au fost rănite, marţi, după ce un autobuz şcolar a

Tragedie aviatică. Elicopter prăbuşit într-o zonă locuită. Nu sunt supravieţuitori

Tragedie aviatică. Elicopter prăbuşit într-o zonă locuită. Nu sunt supravieţuitori

Un elicopter ce aparţinea unei companii utilitare s-a prăbuşit marţi dimineaţa în statul american Ohio.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a declarat că nu va permite refacerea "junglei" imigranţilor din Calais

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a declarat că nu va permite refacerea "junglei" imigranţilor din Calais

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat marţi că 'în niciun caz' statul francez 'nu va permite

Ministrul Educaţiei demisionează. A insultat două echipe de fotbal

Ministrul Educaţiei demisionează. A insultat două echipe de fotbal

Premierul grec Alexis Tsipras a acceptat marţi demisia secretarului de stat pentru educaţie, Kostas Zouraris,