Muntenia News | Homepage

Cinci posibile consecinte economice ale unui nou Razboi Rece

👤Scris de Elena Popa 🕔21.Mar 2014 Citit de 139 ori Sursa: STIRI

Anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia a adus noi tensiuni intre Rusia, Europa si Statele Unite. Daca in urma cu o luna doar Occidentul parea ca poate aplica sanctiuni Rusiei, recent, si Moscova a inceput sa reactioneze asemanator, publicand o ,,lista neagra” a unor oficiali americani care nu mai pot ajunge in Federatia Rusa. Analistii politici considera ca noile tensiuni pot deschide calea unui nou razboi rece intre Est si Vest.

Un nou razboi rece intre Occident si Rusia ar putea presupune multe tipuri de consecinte in economie, unele dintre ele cat se poate de negative, insa o parte din ele si pozitive, noteaza MarketWatch. Merita de amintit ca razboiul rece inceput in 1946 si terminat in 1989 a coincis cu o perioada de crestere economica sustinuta.

Fara indoiala, un conflict neinarmat intre Vest si Est ar schimba in mod profund modul in care functioneaza astazi economia globala, dar intrebarea care se pune este in ce mod economiile Europei si Rusiei ar putea reactiona.

MarketWatch ne propune astfel cinci consecinte economice ale unui nou razboi rece.

In primul rand, sursa citata noteaza ca economia europeana ar putea avea de suferit. Rusia, desi se bazeaza mult prea mult pe resursele naturale, ramane inca a opta cea mai mare economie din lume. Comertul intre Uniunea Europeana si Rusia a crescut de la 90 de miliarde de dolari in 2004, la circa 335 de miliarde de dolari in 2013. Companiile europene, afectate de o criza economica, au inca o nevoie vitala de cat mai multe piete de export. Chiar daca exporturile catre Rusia reprezinta doar 0,6% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, sanctiunile economice pot antrena consecinte mult mai numeroase asupra economiei europene.

In alt doilea rand, preturile la energie vor creste, deoarece in acest moment, Europa se bazeaza intr-o proportie foarte mare pe gazul si petrolul rusesc. Aproape 40% din importurile de gaz ale Germaniei si circa 50% din cele ale Austriei provin din Rusia. Dependenta de gazul rusesc, coroborata cu tensiunile politice recente, ar putea fi factorul declansator pentru gasirea unor alternative concrete si durabile pentru energia Uniunii Europene. Alternativele energetice initiale, mult mai scumpe, pot avea insa un impact deosebit asupra economiei Europei.

O alta consecinta a unui posibil razboi rece dintre Vest si Est ar fi ca economia Rusiei va scadea. Din pacate, Moscova nu a depus eforturi pentru a-si asigura o economie stabila in cazul in care exporturile de gaze ar putea avea de suferit. Cresterea economica a Rusiei prognozata in acest an este de circa 1,5%, o valoare aproape insuficienta si pentru o piata emergenta. De asemenea, si interdictiile recente pentru oficialii rusi nu pot face nimic altceva decat sa scada nivelul investitiilor in aceasta tara.

O a patra consecinta a unui conflict ,,inghetat” intre Europa si Statele Unite, pe de-o parte, si Rusia, de cealalta parte, ar avea legatura cu cresterea cheltuielilor dedicate apararii. De la sfarsitul Razboiului Rece, mai toate natiunile si-au redus in mod constant cheltuielile de aparare, insa un conflict tot mai amplu cu Rusia va determina cu siguranta tarile europene sa isi canalizeze tot mai multe resurse economice industriei militare. O asemenea masura ar putea ajuta economia unei tari, insa intrebarea este cat de mult isi permit acum guvernele europene sa investeasca in acest domeniu, mai ales dupa o perioada indelungata de criza economica.

Articole Similare

Atentat sinucigaş în Mali: 37 de morţi

Atentat sinucigaş în Mali: 37 de morţi

Un atentat sinucigaş a avut loc miercuri în Mali, o ţară din Africa. Acesta s-a

Atac armat la Procuratura din Cancun, Mexic. Un poliţist a fost ucis

Atac armat la Procuratura din Cancun, Mexic. Un poliţist a fost ucis

Un ofiţer de poliţie şi trei atacatori au decedat, după ce mai mulţi bărbaţi înarmaţi

Autorul atacului ce a avut loc în noaptea de Revelion la Istanbul dezvăluie cine a ordonat organizarea atentatului

Autorul atacului ce a avut loc în noaptea de Revelion la Istanbul dezvăluie cine a ordonat organizarea atentatului

Autorul atentatului care a avut loc în noaptea de Revelion la un club din Istanbul

O clinică din Ucraina anunţă naşterea unui bebeluş cu ADN de la trei persoane

O clinică din Ucraina anunţă naşterea unui bebeluş cu ADN de la trei persoane

O clinică ucraineană de reproducere asistată a anunțat pe site-ul său nașterea unui bebeluș cu

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, se va preda şi acceptă să fie extrădat în SUA, după ce Obama va comuta sentinţa lui Manning

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, se va preda şi acceptă să fie extrădat în SUA, după ce Obama va comuta sentinţa lui Manning

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, se va preda şi va accepta să fie extrădat în Statele