Muntenia News | Homepage

Canada atinge subiecte sensibile – Recoltarea fortata de organe practicata de Partidul Comunist Chinez

👤Scris de Maria Radu 🕔16.Mar 2014 Citit de 343 ori Sursa: STIRI

Canada si-a exprimat recent ingrijorarea, in cadrul celei de-a 25-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului al Natiunilor Unite, cu privire la rapoartele potrivit carora regimul chinez este angajat in recoltarea fortata de organe de la prizonierii de constiinta.

Declaratiile Canadei in cadrul ONU sunt de cele mai multe ori demne de remarcat pentru specificitatea si fermitatea lor, o tendinta care a continuat si in cursul saptamanii trecute. Comentariile Canadei au fost singurele care sa solicite un raspuns de la anumite tari, in contextul in care cele mai multe dintre acestea vorbesc in termeni generali despre chestiune, in timp ce altele care au ele insele probleme in domeniu incearca sa evite astfel de discutii.

Consilierul Canadei in domeniul drepturilor omului de la ONU, Anne-Tamara Lorre, a atras atentia asupra problemei in cadrul dialogului interactiv cu privire la libertatea de religie, de la sediul ONU din Geneva.

Canada ramane profund preocupata de situatia comunitatilor religioase persecutate in diferite parti ale lumii in care, fie din cauza restrictiilor guvernamentale sau ostilitatii sociale extreme, persoanele fizice sunt vizate din cauza credintei lor. Acestea includ Baha'i, budisti, crestini, evrei, sufitii, si a alti musulmani, precum si altii”, a declarat Lorre.

Una din problemele cele mai sensibile pentru Partidul Comunist Chinez a fost pe masa discutiilor. Lorre a atras atentia asupra rapoartelor de recoltare de organe din China, o chestiune extreme de grava de care este acuzata China.

„Ramanem preocupati de faptul ca practicantii Falun Gong si alti credinciosi religiosi din China se confrunta cu persecutie, iar rapoartele potrivit carora au loc transplanturi de organe fara consimtamantul liber si informat al donatorului sunt ingrijoratoare”, a subliniat aceasta.

Regimul chinez a respins categoric comentariile lui Lorre.

Dovezi solide care atesta acuzatiile potrivit carora regimul chinez a organizat recoltarea de organe de la prizonieri politici au aparut inca din 2006, cand procurorul David Kilgour, fost secretar al Canadei pentru Asia Pacific, a efectuat o ancheta independenta, impreuna cu un avocat de drepturile omului David Matas. Rezultatele anchetei lor, publicate in Raportul Kilgour-Matas si apoi republicate in cartea Recoltare Sangeroasa, nominalizata la premierul Nobel pentru Pace, au stabilit ca autoritatile chineze sunt responsabile pentru circa 47.000 de cazuri de recoltare fortata anual.

Dovezile au continuat sa apara de atunci, iar faimosul reporter de investigatie Ethan Gutmann a descoperit ca recoltarea de organe de la minoritatile religioase executate pare sa fi inceput din Xinjiang, o provincie din China, casa a uigurilor musulmani. Cartea lui Gutmann privind recoltarea de organe din China „Macelul: Uciderea in masa, Recoltarea de organe si Solutia secreta a Chinei la problema disidentilor” va aparea in luna august.

In decembrie anul trecut Parlamentul European a adoptat o rezolutie care cere Chinei ,,incetarea imediata a recoltarii fortate de organe de la prizonieri de constiinta”, precum si o ancheta completa si pedepsirea celor responsabili de astfel de practici inumane. Rezolutia reflecta ,,profunda ingrijorare fata de rapoartele persistente si credibile de recoltare sistematica fara consimtamant, condusa de stat, a organelor prizonierilor de constiinta din Republica Populara Chineza inclusiv de la un numar mare de practicanti Falun Gong, incarcerati pentru convingerile lor religioase, precum si de la membrii altor grupuri minoritare etnice si religioase”.

UE a remarcat ca reclamele de la centre de transplant de organe din China promiteau ca pot gasi un organ in doua pana la patru saptamani. Anchetatorii, inclusiv Matas si Kilgour, sustin ca un astfel de angajament ar necesita o banca foarte mare de potentiali donatori care ar putea fi ucisi la cerere. Sute de mii de practicanti Falun Gong au fost inchisi in China, multi nemaiintorcandu-se niciodata.

Primele rapoarte privind recoltarea de organe de la aderentii miscarii spirituale Falun Gong au aparut inca din 2001, cand se pare ca Partidul Comunist Chinez a gasit o cale de a incasa fonduri masive de pe urma persecutiei inceputa in 1999. Potrivit diverselor rapoarte, PCC ar fi initiat un program secret de recoltare fortata de organe, pe viu. La primirea in lagare de munca, in multe cazuri, detinutilor li se fac analize detaliate, dupa care datele lor medicale ajung intr-o baza de date folosita de spitale militare chineze, care le ofera organele pe piata neagra de organe din China. Cand sunt gasiti clienti, prizonierii sunt taiati de vii si dupa recoltare sunt aruncati in cuptoare de cremare.

Pe de alta parte, China a refuzat sa permita o investigatie independenta a sistemului sau de transplant de organe si a schimbat continuu explicatia referitoare la sursa transplanturilor de organe. Regimul a trecut de la a nega ca foloseste organe de la prizonierii executati, la a recunoaste cu cativa ani in urma ca face de fapt acest lucru. Oficialul din domeniul sanatatii responsabil pentru transplanturile de organe, Huang Jiefu, a promis in 2013 sa elimine treptat aceasta practica.

Dupa ce a parasit ministerul pentru a conduce Comitetul de Transplant si Donare de organe din China, organizatia de transplant de top a tarii, Huang si-a schimbat pozitia si a precizat ca actualul sistem de aprovizionare cu organe de la prizonieri ar trebui sa fie extins, mai degraba decat retras.

Articole Similare

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de britanici proeuropeni s-au adunat la Londra pentru a cere guvernului un referendum final pe tema Brexit

Mii de proeuropeni s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere guvernului britanic să

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Spania fierbe. "HAITA" a fost eliberată pe cauţiune

Manifestaţii sunt prevăzute vineri în întreaga Spanie, indignată de anunţarea viitoarei eliberări pe cauţiune a

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Mihai Şora, mesaj către românii din diaspora: Nu s-ar putea mai devreme de 10 august?

Filosoful Mihai Şora s-a adresat vineri seară românilor din diaspora, care anunţă că se întorc

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri o decizie care stabileşte că din nou România nu

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Un Boeing a ieşit de pe pistă la aterizare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii

Avionul a atins iarba în loc de pistă, se pare că din cauza unor indicatoare