Muntenia News | Homepage

BUSINESS CLUB. Oligarhul care poate scufunda Gazprom

👤Scris de Elena Popa 🕔24.Mar 2014 Citit de 150 ori Sursa: STIRI

Un miliardar ucrainean arestat in Austria pentru dare de mita i-ar putea ajuta pe americani sa loveasca gigantul rus Gazprom. Dimitri Firtas a jucat multa vreme rolul de intermediar al Gazprom in Ucraina si cunoaste dedesubturile sectorului energetic. Ca sa poata sanctiona Gazpromul, autoritatile americane trebuie sa demonstreze ca intersele investitorilor americani sunt afectate de gigantul rus al gazelor, iar aceasta demonstratie ar putea fi facuta cu informatii primite de la Dimitri Firtas. Insa oligarhul ucrainean va trebui convins sa vorbeasca.

Dupa ce a platit o cautiune uriasa, de 125 de milioane de euro, miliardarul ucrainean Dimitri Firtas a fost eliberat vineri din arestul politiei austriece. A fost retinut la inceputul acestei luni in Viena, la cererea FBI. Americanii spuneau atunci ca arestarea lui Firtas, un apropiat al fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukivici, nu are nicio legatura cu rasturnarea puterii de la Kiev si criza din Crimeea. Firtas era urmarit de FBI inca din 2006 sub acuzatia de dare de mita. Insa, daca va fi convins sa vorbeasca, miliardarul ucrainean i-ar putea ajuta pe americani sa includa gigantul Gazprom pe lista companiilor rusesti sanctionate de Washington.

Autoritatile de la Washington incearca sa demonstreze ca, prin deciziile lor, sefii Gazprom le provoaca pierderi financiare americanilor care detin jumatate din plasamentele investitorilor straini atrase de gigantul rus al gazelor. Daca va dovedi ca banii americanilor sunt in pericol, Washingtonul poate pune Gazprom sub embargo, il poate amenda sau ii poate da in judecata pe directori, a declarat pentru Bloomberg un fost consilier al guvernului sovietic.

Iar Dimitri Firtas detine multe dintre informatiile de care au nevoie autoritatile americane. Firtas este co-fondatorul companiei RosUkrEnergo, care, intre 2006 si 2009, a fost unicul intermediar Gazprom in Ucraina. La fel ca in cazul gazelor vandute de rusi Romaniei, compania lui Firtas primea un comision pentru fiecare metru cub de gaze pe care Gazprom il livra in conductele ucrainene. A avut asadar o relatie foarte stransa cu Moscova si cunoaste bine mecanismele financiare ale comertului cu energie.

Chiar daca a platit cautiunea de 125 de milioane de euro, Dimitri Firtas nu se va putea intoarce prea repede in Ucraina. I s-a interzis sa paraseasca Austria si ar putea fi extradat in Statele Unite, unde este acuzat ca a mituit guvernul indian ca sa primeasca licente miniere si ca sa poata construi o fabrica de componente impreuna cu Boeing.

Nu este exclus ca Firtas sa scape de toate acuzatiile daca accepta sa depuna marturile impotriva Gazprom. Insa, cel mai probabil, Statele Unite nu vor recunoaste niciodata existenta unui asemenea intelegeri cu oligarhul rus.

Cititi si:

Articole Similare

Punctele principale ale scrisorii care a declanşat Brexit-ul

Punctele principale ale scrisorii care a declanşat Brexit-ul

Guvernul britanic a prezentat în scrisoarea de şase pagini trimisă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk,

Un oficial german acuză Ankara de spionaj "inacceptabil"

Un oficial german acuză Ankara de spionaj "inacceptabil"

Un oficial german a acuzat marți Turcia că desfășoară un spionaj ''insuportabil și inacceptabil'' în

Guvernul canadian va legaliza marijuana până la 1 iulie din 2018

Guvernul canadian va legaliza marijuana până la 1 iulie din 2018

Guvernul canadian va legaliza marijuana de uz recreaţional până la 1 iulie 2018 - o

Lege împotriva bărbaţilor care se masturbează, în SUA. "Este un act contra unui copil nenăscut"

Lege împotriva bărbaţilor care se masturbează, în SUA. "Este un act contra unui copil nenăscut"

O femeie politician vrea interzicerea şi sancţionarea masturbării. Bărbaţii care vor mai face acest lucru

Un bărbat înarmat care a încercat să intre în Parlamentul tunisian a fost arestat

Un bărbat înarmat care a încercat să intre în Parlamentul tunisian a fost arestat

Un bărbat înarmat a fost arestat pentru că a încercat să pătrundă marți în Parlamentul

Cele mai citite