Muntenia News | Homepage

Barack Obama, in Arabia Saudita: cu un ochi la petrol si cu altul, la Siria

👤Scris de David Dumitrescu 🕔28.Mar 2014 Citit de 139 ori Sursa: STIRI

Dupa un an marcat de o racire a relatiilor SUA – Arabia Saudita, liderul de la Casa Alba ajunge vineri la Riad pentru a se intalni cu regele Abdullah bin Abdulaziz Al Saud. Barack Obama si-a petrecut saptamana intr-un turneu european, in contextul crizei din Ucraina, iar regatul saudit va fi ultima oprire inainte de intoarcerea in SUA.

In 2013, Washingtonul si Riadul au avut numeroase divergente in privinta dosarului iranian, dar mai ales a razboiului civil din Siria.

Arabia Saudita este un aliat traditional al SUA in regiune, fiind unul dintre cei mai mari producatori de petrol din lume.

Odata cu declansarea Primaverii Arabe, sauditii au aspirat la rolul de putere regionala, principalii adversari la acest statut fiind Siria si Iranul. In consecinta, au intretinut oficial miscarile anti-Assad din Siria, fapt ce a dus la o escaladare a violentelor, dar mai ales la proliferarea terorismului de sorginte fundamentalist-islamica pe teritoriul sirian.

Pe fondul acestor evolutii, Washingtonul a refuzat sa mai sustina opozitia fata de regimul e la Damasc, rezumandu-se la condamnari verbale.

Riad-ul a fost profund nemultumit de acest raspuns al SUA, astfel ca, la inceputul anului a refuzat si locul oferit in Consiliul de Securitate al ONU. In plus, deschiderea fata de Iran, dupa investirea lui Hassan Rohani ca presedinte, in vara anului trecut, a reprezentat un alt factor de insatisfactie in relatia regatului cu SUA.

Conform Agerpres, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, mentionase, inainte de inceperea turneului presedintelui Obama, o relatie cu Riadul ,,ampla si profunda”. ,,Indiferent de diferendele noastre, nu se schimba cu nimic faptul ca este vorba de o relatie foarte importanta si stransa”, a spus acesta.

Articole Similare

Papa Francisc, primul suveran pontif care va vizita biserica anglicană din Roma

Papa Francisc, primul suveran pontif care va vizita biserica anglicană din Roma

Papa Francisc va deveni primul suveran pontif care, la 23 februarie, va vizita biserica anglicană

Liderii din Israel, Egipt şi Iordania s-au întâlnit în secret în 2016 pentru negocieri de pace

Liderii din Israel, Egipt şi Iordania s-au întâlnit în secret în 2016 pentru negocieri de pace

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a luat parte la o reuniune secretă alături de liderii din

Partidul Angelei Merkel, devansat de Partidul Socia-Democrat pentru prima dată în ultimii zece ani

Partidul Angelei Merkel, devansat de Partidul Socia-Democrat pentru prima dată în ultimii zece ani

Partidul Social-Democrat (SPD) a ajuns pe primul loc în sondajele de opinie efectuate înaintea scrutinului

Donald Trump, criticat dur pentru atacurile la adresa presei: "Aşa încep dictatorii"

Donald Trump, criticat dur pentru atacurile la adresa presei: "Aşa încep dictatorii"

Senatorul american republican John McCain a luat apărarea mass-media în fața celui mai nou atac

Şeful de cabinet al cancelarului Merkel: În acest an se va ajunge la un nou record de expulzări

Şeful de cabinet al cancelarului Merkel: În acest an se va ajunge la un nou record de expulzări

Germania a expulzat anul trecut un număr record de 80.000 de imigrați cărora li s-a

Cele mai noi stiri

Surse: PSD Teleorman a schimbat strategia. Protestatarii de la Cotroceni nu mai au nevoie de autocare, pentru că se vor folosi de mașinile de… DistribuieCarmen Dumitrescu După ce s-au făcut de râsul întregii țări, transportând protestatari la Cotroceni cu autocarul, pesediștii teleormăneni s-au orientat către ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:16 Directorii de şcoli şi inspectorii vor fi numiţi doar prin concurs! Directorii de scoli şi inspectorii şcolari vor fi numiţi din anul şcolar viitor doar prin concurs. Este decizia recent a ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:15 Paradox! În timp ce fructele şi legumele s-au scumpit în luna ianuarie, mărfurile nealimentare şi serviciile s-au ieftinit…Ce spun… Fructele şi legumele s-au scumpit cel mai mult în ianuarie, comparativ cu luna precedentă. În acelaşi timp, combustibilii, energia electrică ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:15 Răzvan CUC, ministrul Transporturilor, a fost mințit ! Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost prezent vineri 17 februarie, în Timișoara, după ce a inspectat lotul II al autostrăzii ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:15 Peste jumătate din autoturismele înmatriculate în județul Giurgiu au peste 16 ani vechime! O analiză asupra parcului auto din România ne dezvăluie  informații extrem de utile: ce vârstă au autovehiculele care circulă pe străzile Giurgiului ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:15