Muntenia News | Homepage

Barack Obama, in Arabia Saudita: cu un ochi la petrol si cu altul, la Siria

👤Scris de David Dumitrescu 🕔28.Mar 2014 Citit de 158 ori Sursa: STIRI

Dupa un an marcat de o racire a relatiilor SUA – Arabia Saudita, liderul de la Casa Alba ajunge vineri la Riad pentru a se intalni cu regele Abdullah bin Abdulaziz Al Saud. Barack Obama si-a petrecut saptamana intr-un turneu european, in contextul crizei din Ucraina, iar regatul saudit va fi ultima oprire inainte de intoarcerea in SUA.

In 2013, Washingtonul si Riadul au avut numeroase divergente in privinta dosarului iranian, dar mai ales a razboiului civil din Siria.

Arabia Saudita este un aliat traditional al SUA in regiune, fiind unul dintre cei mai mari producatori de petrol din lume.

Odata cu declansarea Primaverii Arabe, sauditii au aspirat la rolul de putere regionala, principalii adversari la acest statut fiind Siria si Iranul. In consecinta, au intretinut oficial miscarile anti-Assad din Siria, fapt ce a dus la o escaladare a violentelor, dar mai ales la proliferarea terorismului de sorginte fundamentalist-islamica pe teritoriul sirian.

Pe fondul acestor evolutii, Washingtonul a refuzat sa mai sustina opozitia fata de regimul e la Damasc, rezumandu-se la condamnari verbale.

Riad-ul a fost profund nemultumit de acest raspuns al SUA, astfel ca, la inceputul anului a refuzat si locul oferit in Consiliul de Securitate al ONU. In plus, deschiderea fata de Iran, dupa investirea lui Hassan Rohani ca presedinte, in vara anului trecut, a reprezentat un alt factor de insatisfactie in relatia regatului cu SUA.

Conform Agerpres, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, mentionase, inainte de inceperea turneului presedintelui Obama, o relatie cu Riadul ,,ampla si profunda”. ,,Indiferent de diferendele noastre, nu se schimba cu nimic faptul ca este vorba de o relatie foarte importanta si stransa”, a spus acesta.

Articole Similare

Teroare pe aeroport, un terorist a scos un cuţit din rucsac şi înainte de atac a strigat "Allah Akbar"

Teroare pe aeroport, un terorist a scos un cuţit din rucsac şi înainte de atac a strigat "Allah Akbar"

Poliția federală americană a calificat miercuri ancheta vizând un polițist înjunghiat pe aeroportul din Flint

Liderii UE participă la un summit concentrat pe Brexit şi securitate la Bruxelles

Liderii UE participă la un summit concentrat pe Brexit şi securitate la Bruxelles

Liderii UE participă joi la un summit concentrat pe Brexit şi pe securitate, la Bruxelles,

Emmanuel Macron susţine că înlăturarea lui Assad nu mai este prioritară în rezolvarea crizei siriene

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că înlăturarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu mai

Regele cocainei din Bulgaria a fost condamnat definitiv, în România, la 10 ani de închisoare

Cetățeanul bulgar Evelin Banev Nicolov, zis "Brendo" sau "Igor", a fost condamnat definitiv miercuri de

Fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, îmbrăţişată patetic de un senator republican. Imaginile au apărut în spaţiul public

Fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, îmbrăţişată patetic de un senator republican. Imaginile au apărut în spaţiul public

Senatorul republican Marco Rubio le-a oferit internauţilor clipe memorabile. Fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, care

Cele mai citite