Muntenia News | Homepage

Anexarea Crimeei ar putea redesena delimitarea teritoriala in Marea Neagra

👤Scris de Andrei Gheorghe 🕔27.Mar 2014 Citit de 164 ori Sursa: STIRI

Comportamentul Moscovei fata de Ucraina nu garanteaza ca Federatia Rusa va mai respecta acordurile pe care Kievul le are cu alte state. Astfel, anexarea Crimeei si o eventuala inaintare catre tarmurile Marii Negre ar putea crea probleme in ceea ce priveste recunoasterea de catre Moscova a actualelor granite si delimitari ale platoului continental care exista intre Ucraina si Romania, admite ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Romania si Ucraina au avut o disputa teritoriala in Marea Neagra, rezolvata in februarie 2009 la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.

In emisiunea ,,Jurnalul de seara” de la Digi24, analistul Emil Hurezeanu a semnalat o problema: ,,Romania si Ucraina au un acord de delimitare a platformelor economice din Marea Neagra – acolo unde se incepe sa se exploreze zacaminte. Insa aceste acorduri nu sunt opozabile Rusiei. Apropierea Rusiei de tarmul Marii Negre, in situatia in care aceasta apropiere va depasi granitele Crimeei, deci o vecinatate nemijlocita intre platforme economice la Marea Neagra sau in Marea Neagra, ne pune intr-o situatie noua: Rusia nu este in situatia de a respecta aceste acorduri de delimitare asa cum a acceptat Ucraina. Deci, apare si o problema noua”.

Prezent in emisiune, ministrul de Externe Titus Corlatean a explicat ca hotararea obtinuta de Romania la Curtea Internationala de Justitie de la Haga privitoare la delimitarea platoului continental este opozabila tuturor, iar daca Rusia nu ar respecta-o ar insemna o incalcare a dreptului international. ,,Lucrurile sunt insa clare, din punct de vedere al delimitarii, si nimeni nu are drept intr-o zona care a fost transata printr-o hotarare a CIJ”, a aratat seful diplomatiei. El a precizat ca disputa teritoriala a fost bilaterala, dar decizia Curtii tine de suveranitatea Romaniei ca stat si ar trebui respectata ca atare de orice stat care respecta dreptul international.

Intrebat in ce masura cucerirea Crimeei redeseneaza marile teritoriale, seful diplomatiei a spus ca anexarea Crimeei, condamnata pe buna dreptate de comunitatea democratica, a insemnat o incalcare a frontierelor prin forta armata, iar acest lucru nu este recunoscut si nu trebuie sa fie acceptat. ,,De facto, Federatia Rusa exercita un control operational deja (in Marea Neagra – n.r.) si, spun rusii, o suveranitate cu fundament constitutional legislativ. Vor fi probleme, da”, a recunoscut Titus Corlatean.

,,Deci ne indreptam din lacul ruso-turc spre lacul pe care dl. Basescu il descoperea in 2004 ca fiind doar rusesc. De-abia acum incepe sa se apropie de asta”, a spus analistul Emil Hurezeanu, facand observatia ca, in prezent, flota rusa din Marea Neagra, care si-a insusit si navele ucrainene, pare sa o fi depasit pe cea a Turciei.

In context, ministrul Corlatean a evocat un episod din istoria Romaniei in care Rusia a dovedit ca nu are o problema in a nu-si respecta cuvantul dat. Episodul, petrecut dupa razboiul din 1877, ilustreaza ,,un cinism de mare putere” aratat de Rusia, cinism pe care nu trebuie sa-l uitam, a spus ministrul de Externe. Urmariti in materialul video de mai jos exemplul dat de Titus Corlatean:

Cititi si:

Articole Similare

Teroare pe aeroport, un terorist a scos un cuţit din rucsac şi înainte de atac a strigat "Allah Akbar"

Teroare pe aeroport, un terorist a scos un cuţit din rucsac şi înainte de atac a strigat "Allah Akbar"

Poliția federală americană a calificat miercuri ancheta vizând un polițist înjunghiat pe aeroportul din Flint

Liderii UE participă la un summit concentrat pe Brexit şi securitate la Bruxelles

Liderii UE participă la un summit concentrat pe Brexit şi securitate la Bruxelles

Liderii UE participă joi la un summit concentrat pe Brexit şi pe securitate, la Bruxelles,

Emmanuel Macron susţine că înlăturarea lui Assad nu mai este prioritară în rezolvarea crizei siriene

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că înlăturarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu mai

Regele cocainei din Bulgaria a fost condamnat definitiv, în România, la 10 ani de închisoare

Cetățeanul bulgar Evelin Banev Nicolov, zis "Brendo" sau "Igor", a fost condamnat definitiv miercuri de

Fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, îmbrăţişată patetic de un senator republican. Imaginile au apărut în spaţiul public

Fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, îmbrăţişată patetic de un senator republican. Imaginile au apărut în spaţiul public

Senatorul republican Marco Rubio le-a oferit internauţilor clipe memorabile. Fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, care

Cele mai citite