Muntenia News | Homepage

Anexarea Crimeei ar putea redesena delimitarea teritoriala in Marea Neagra

👤Scris de Andrei Gheorghe 🕔27.Mar 2014 Citit de 157 ori Sursa: STIRI

Comportamentul Moscovei fata de Ucraina nu garanteaza ca Federatia Rusa va mai respecta acordurile pe care Kievul le are cu alte state. Astfel, anexarea Crimeei si o eventuala inaintare catre tarmurile Marii Negre ar putea crea probleme in ceea ce priveste recunoasterea de catre Moscova a actualelor granite si delimitari ale platoului continental care exista intre Ucraina si Romania, admite ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Romania si Ucraina au avut o disputa teritoriala in Marea Neagra, rezolvata in februarie 2009 la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.

In emisiunea ,,Jurnalul de seara” de la Digi24, analistul Emil Hurezeanu a semnalat o problema: ,,Romania si Ucraina au un acord de delimitare a platformelor economice din Marea Neagra – acolo unde se incepe sa se exploreze zacaminte. Insa aceste acorduri nu sunt opozabile Rusiei. Apropierea Rusiei de tarmul Marii Negre, in situatia in care aceasta apropiere va depasi granitele Crimeei, deci o vecinatate nemijlocita intre platforme economice la Marea Neagra sau in Marea Neagra, ne pune intr-o situatie noua: Rusia nu este in situatia de a respecta aceste acorduri de delimitare asa cum a acceptat Ucraina. Deci, apare si o problema noua”.

Prezent in emisiune, ministrul de Externe Titus Corlatean a explicat ca hotararea obtinuta de Romania la Curtea Internationala de Justitie de la Haga privitoare la delimitarea platoului continental este opozabila tuturor, iar daca Rusia nu ar respecta-o ar insemna o incalcare a dreptului international. ,,Lucrurile sunt insa clare, din punct de vedere al delimitarii, si nimeni nu are drept intr-o zona care a fost transata printr-o hotarare a CIJ”, a aratat seful diplomatiei. El a precizat ca disputa teritoriala a fost bilaterala, dar decizia Curtii tine de suveranitatea Romaniei ca stat si ar trebui respectata ca atare de orice stat care respecta dreptul international.

Intrebat in ce masura cucerirea Crimeei redeseneaza marile teritoriale, seful diplomatiei a spus ca anexarea Crimeei, condamnata pe buna dreptate de comunitatea democratica, a insemnat o incalcare a frontierelor prin forta armata, iar acest lucru nu este recunoscut si nu trebuie sa fie acceptat. ,,De facto, Federatia Rusa exercita un control operational deja (in Marea Neagra – n.r.) si, spun rusii, o suveranitate cu fundament constitutional legislativ. Vor fi probleme, da”, a recunoscut Titus Corlatean.

,,Deci ne indreptam din lacul ruso-turc spre lacul pe care dl. Basescu il descoperea in 2004 ca fiind doar rusesc. De-abia acum incepe sa se apropie de asta”, a spus analistul Emil Hurezeanu, facand observatia ca, in prezent, flota rusa din Marea Neagra, care si-a insusit si navele ucrainene, pare sa o fi depasit pe cea a Turciei.

In context, ministrul Corlatean a evocat un episod din istoria Romaniei in care Rusia a dovedit ca nu are o problema in a nu-si respecta cuvantul dat. Episodul, petrecut dupa razboiul din 1877, ilustreaza ,,un cinism de mare putere” aratat de Rusia, cinism pe care nu trebuie sa-l uitam, a spus ministrul de Externe. Urmariti in materialul video de mai jos exemplul dat de Titus Corlatean:

Cititi si:

Articole Similare

Furtună de zăpadă în Afganistan. Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa

Furtună de zăpadă în Afganistan. Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa

Cel puțin 30 de persoane au murit și aproximativ 20.000 de vite au pierit în

Telefonul lui Hitler a fost vândut la licitaţie cu o sumă mare

Telefonul lui Hitler a fost vândut la licitaţie cu o sumă mare

Un telefon care i-a aparținut lui Adolf Hitler, găsit în buncărul 'Führer-ului' după căderea regimului

Trump nu renunţă la ridicarea unui zid împotriva imigranţilor. Mexicul începe să îşi caute noi parteneri comerciali

Trump nu renunţă la ridicarea unui zid împotriva imigranţilor. Mexicul începe să îşi caute noi parteneri comerciali

Mexicul va căuta acorduri comerciale cu alte state după amenințările președintelui american Donald Trump de

Oamenii de ştiinţă protestează faţă de Donald Trump şi Administraţia sa. Ce i-au cerut cercetătorii

Oamenii de ştiinţă protestează faţă de Donald Trump şi Administraţia sa. Ce i-au cerut cercetătorii

Câteva sute de oameni de știință și experți în mediu au manifestat duminică la Boston

Un senator american vrea să "bată la fund" Rusia cu noi sancţiuni. Moscova s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA

Un senator american vrea să "bată la fund" Rusia cu noi sancţiuni. Moscova s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA

Republicanul american Lindsay Graham a declarat recent că se pregăteşte "să bată la fund" Rusia

Cele mai noi stiri

De ce patronii clinicilor şi laboratoarelor private riscă să piardă contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate Dacă vor cere bani în plus pentru investigaţii şi tratamente, patronii clinicilor şi laboratoarelor private riscă să piardă contractul cu ... Publicat marți, 21 februarie 2017 6:10 PSD va modifica legile securității naționale, care datează de la începutul anilor ’90. Ce zice Băsescu despre asta… Chiar cu o seară în urmă ,  la postul lui Sebastian Ghiță, fostul președinte Traian Băsescu comenta necesitatea schimbărilor ce ... Publicat marți, 21 februarie 2017 6:10 Nicio zi fără teatru! De luni 20 februarie , „Maraton cultural” la Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu! Foto: Cosmin CREȚU, un tânăr actor care răspunde cu succes provocării de manager de teatru, ducând mai departe, cu ... Publicat marți, 21 februarie 2017 6:10 Peste 500 de primari participă la Reuniunea Asociaţiilor comunelor din România.   Au  început lucrările celei de-a XX-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România . Ele se desfășoară ... Publicat marți, 21 februarie 2017 6:10 Diana Vlăsceanu a devenit vicecampioană a României! Argint și bronz la Naționalele de tineret pentru luptătoarele de la CS Târgoviște ; Luptătoarele Clubului Sportiv Târgoviște s-au prezentat la înălțime în finala Campionatului Național pentru tineret U23, desfășurată la Timișoara, ... Publicat marți, 21 februarie 2017 6:10