Muntenia News | Homepage

Aeronava Malaysia Airlines, prima deturnare cibernetica din lume?

👤Scris de Alexandru Stan 🕔18.Mar 2014 Citit de 189 ori Sursa: STIRI

Zborul MH 370 al Malaysia Airlines ar putea fi prima deturnare cibernetica din lume a unui avion, sustine un expert anti-terorism britanic.

Fostul consilier stiintific Home Office, Sally Leivesley a declarat ca teroristii ar fi putut schimba viteza, directia si altitudinea avionului prin semnale radio de la sistemul de management de zbor al avionului, a raportat Sydney Morning Herald. Avionul ar fi putut fi apoi prabusit sau aterizat, a continuat Leivesley.

Teoria lui Leivesley este una dintre multele scenarii care circula in ultima vreme cu privire la soarta avionului disparut, care a avut 239 de oameni la bord. Nimeni nu a mai auzit nimic despre el din 8 martie, cand efectua un zbor de la Kuala Lumpur la Beijing.

Oficialii din Malaezia au declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca disparitia avionului a fost un act deliberat, iar politia a inceput perchezitionarea caselor pilotilor avionului.

Potrivit lui Leivesley, unele coduri malitioase ar fi putut compromite securitatea avionului.

„Aceasta este o versiune foarte timpurie a ceea ce as numi un plan inteligent, un avion teleghidat controlat de semnale electronice. Pare a fi planul cuiva cu o intelegere foarte sofisticata a sistemelor de inginerie”, a declarat aceasta.

Leivesley a continuat: „Devine din ce in ce mai probabil ca cineva sa fi preluat controlul asupra unor sisteme fie intr-un mod inselator, fie manual, astfel incat sa controleze pilotului automat stand intr-un scaun undeva, sau printr-un dispozitiv de la distanta care opreste sau copleseste sistemele. Un telefon mobil ar fi putut fi folosit pentru a face acest lucru sau un stick USB. Atunci cand avionul este in aer, puteti introduce un set de comenzi si coduri care pot initia, la semnal, un set de procese”.

Leivesley a declarat ca acest tip de amenintare de hacking a fost constientizat anul trecut la o conferinta. „Ceea ce au descoperit acum este faptul ca este posibil sa utilizezi un telefon mobil pentru a transmite un semnal catre un tip prestabilit de software malitios, sau malware, din calculator care sa initieze un intreg set de instructiuni'' a precizat aceasta.

„Este posibil ca hackerii – care fac parte din crima organizata sau care au lucrat cu guvernele – sa fi intrat in reteaua principala a avionului prin sistemele de divertisment de la bord”, a continuat experta.

In 2013, in cadrul conferintei de securitate informatica Box, cercetatorul de securitate Hugo Teso a urcat pe scena si si-a scos telefonul. El a accesat o aplicatie, Planesploit, pe care a codificat-o el insusi, cu care a sustinut ca ar putea afecta sistemele de navigatie ale unui avion.

Teso a declarat atunci ca, folosind acea aplicatie, ar putea, teoretic, sa schimbe ruta unui avion si sa il ghideze sa faca accident. Potrivit relatarilor el a facut o demonstratie pe scena pentru a arata ca sistemele de la bordul avioanelor sunt vulnerabile.

Dar autoritatile de reglementare americane din domeniul aerian au sustinut ca aplicatia lui nu are cum sa functioneze.

„Tehnica de hacking descrisa in timpul conferintei de securitate informatica nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru siguranta zborului, pentru ca nu functioneaza pe hardware-ul certificat din avioane. Tehnica descrisa nu poate patrunde sau controla sistemul de pilot automat al aeronavei folosind FMS sau sa impidice un pilot sa dezactiveze pilotul automat. Prin urmare, un hacker nu poate obtine „controlul total al unei aeronave” cum a sustinut consultantul de tehnologie „, a declarat FAA, potrivit Net-Security.

Si Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei (AESA) a minimalizat concluziile lui Teso respingand posibilitatea ca software-ul acestuia sa aibe capacitatea de a manipula un avion.

Rockwell Collins a scris un comentariu pentru Forbes, in care a declarat ca „sistemele de avionica certificate de astazi sunt proiectate si construite cu un nivel ridicat de redundanta si securitate”, adaugand ca cercetarea lui Teso „presupune testarea pe aeronave virtuale intr-un mediu de laborator, care nu este analog cu aeronavele certificate si sistemele de operare in spatiul aerian reglementat”.

Pe de alta parte, Trend Micro, o companie de securitate, a declarat in octombrie 2013 ca au fost descoperite „vulnerabilitati in sistemele de urmarire a navelor la nivel mondial”.

„Cercetatorii Trend Micro au descoperit ca defectele din sistemul de urmarire a navelor [Automatic Identification System] AIS poate permite atacatorilor sa deturneze comunicatiile navelor existente, sa creeze nave false, sa declanseze SOS false sau alerte de coliziune si chiar sa dezactiveze permanent sistemul de urmarire AIS al oricarei nave”, a transmis compania.

Articole Similare

Poliţişti ARESTAŢI, bănuiţi de implicare în dispariţia a trei italieni

Poliţişti ARESTAŢI, bănuiţi de implicare în dispariţia a trei italieni

Patru poliţişti mexicani au fost arestaţi pentru că ar fi fost implicaţi în dispariţia, din

Delegaţie nord-coreeană la nivel înalt în Coreea de Sud, la JO de la Seul

Delegaţie nord-coreeană la nivel înalt în Coreea de Sud, la JO de la Seul

O delegaţie nord-coreeană la nivel înalt, condusă de un general cunoscut ca un partizan al

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, vrea să dea mâna cu preşedintele american Donald Trump, dar nu ştie cum să facă

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, vrea să dea mâna cu preşedintele american Donald Trump, dar nu ştie cum să facă

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a declarat că, dacă la Summitul Americilor din aprilie din Peru,

Un cetăţean ROMÂN a fost repatriat din Irak

Un cetăţean ROMÂN a fost repatriat din Irak

Ministerul Afacerilor Externe informează că, duminică, un cetăţean român a fost repatriat în siguranţă din

Ucraina susţine că serviciile ruse plănuiau incendierea unor şcoli româneşti din Cernăuţi. Reacţia MAE

Ucraina susţine că serviciile ruse plănuiau incendierea unor şcoli româneşti din Cernăuţi. Reacţia MAE

Serviciile secrete ruse încearcă să discrediteze Ucraina printr-o campanie subversivă, în scopul alimentării tensiunilor interetnice,