Muntenia News | Homepage

Aeronava Malaysia Airlines, prima deturnare cibernetica din lume?

👤Scris de Alexandru Stan 🕔18.Mar 2014 Citit de 162 ori Sursa: STIRI

Zborul MH 370 al Malaysia Airlines ar putea fi prima deturnare cibernetica din lume a unui avion, sustine un expert anti-terorism britanic.

Fostul consilier stiintific Home Office, Sally Leivesley a declarat ca teroristii ar fi putut schimba viteza, directia si altitudinea avionului prin semnale radio de la sistemul de management de zbor al avionului, a raportat Sydney Morning Herald. Avionul ar fi putut fi apoi prabusit sau aterizat, a continuat Leivesley.

Teoria lui Leivesley este una dintre multele scenarii care circula in ultima vreme cu privire la soarta avionului disparut, care a avut 239 de oameni la bord. Nimeni nu a mai auzit nimic despre el din 8 martie, cand efectua un zbor de la Kuala Lumpur la Beijing.

Oficialii din Malaezia au declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca disparitia avionului a fost un act deliberat, iar politia a inceput perchezitionarea caselor pilotilor avionului.

Potrivit lui Leivesley, unele coduri malitioase ar fi putut compromite securitatea avionului.

„Aceasta este o versiune foarte timpurie a ceea ce as numi un plan inteligent, un avion teleghidat controlat de semnale electronice. Pare a fi planul cuiva cu o intelegere foarte sofisticata a sistemelor de inginerie”, a declarat aceasta.

Leivesley a continuat: „Devine din ce in ce mai probabil ca cineva sa fi preluat controlul asupra unor sisteme fie intr-un mod inselator, fie manual, astfel incat sa controleze pilotului automat stand intr-un scaun undeva, sau printr-un dispozitiv de la distanta care opreste sau copleseste sistemele. Un telefon mobil ar fi putut fi folosit pentru a face acest lucru sau un stick USB. Atunci cand avionul este in aer, puteti introduce un set de comenzi si coduri care pot initia, la semnal, un set de procese”.

Leivesley a declarat ca acest tip de amenintare de hacking a fost constientizat anul trecut la o conferinta. „Ceea ce au descoperit acum este faptul ca este posibil sa utilizezi un telefon mobil pentru a transmite un semnal catre un tip prestabilit de software malitios, sau malware, din calculator care sa initieze un intreg set de instructiuni'' a precizat aceasta.

„Este posibil ca hackerii – care fac parte din crima organizata sau care au lucrat cu guvernele – sa fi intrat in reteaua principala a avionului prin sistemele de divertisment de la bord”, a continuat experta.

In 2013, in cadrul conferintei de securitate informatica Box, cercetatorul de securitate Hugo Teso a urcat pe scena si si-a scos telefonul. El a accesat o aplicatie, Planesploit, pe care a codificat-o el insusi, cu care a sustinut ca ar putea afecta sistemele de navigatie ale unui avion.

Teso a declarat atunci ca, folosind acea aplicatie, ar putea, teoretic, sa schimbe ruta unui avion si sa il ghideze sa faca accident. Potrivit relatarilor el a facut o demonstratie pe scena pentru a arata ca sistemele de la bordul avioanelor sunt vulnerabile.

Dar autoritatile de reglementare americane din domeniul aerian au sustinut ca aplicatia lui nu are cum sa functioneze.

„Tehnica de hacking descrisa in timpul conferintei de securitate informatica nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru siguranta zborului, pentru ca nu functioneaza pe hardware-ul certificat din avioane. Tehnica descrisa nu poate patrunde sau controla sistemul de pilot automat al aeronavei folosind FMS sau sa impidice un pilot sa dezactiveze pilotul automat. Prin urmare, un hacker nu poate obtine „controlul total al unei aeronave” cum a sustinut consultantul de tehnologie „, a declarat FAA, potrivit Net-Security.

Si Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei (AESA) a minimalizat concluziile lui Teso respingand posibilitatea ca software-ul acestuia sa aibe capacitatea de a manipula un avion.

Rockwell Collins a scris un comentariu pentru Forbes, in care a declarat ca „sistemele de avionica certificate de astazi sunt proiectate si construite cu un nivel ridicat de redundanta si securitate”, adaugand ca cercetarea lui Teso „presupune testarea pe aeronave virtuale intr-un mediu de laborator, care nu este analog cu aeronavele certificate si sistemele de operare in spatiul aerian reglementat”.

Pe de alta parte, Trend Micro, o companie de securitate, a declarat in octombrie 2013 ca au fost descoperite „vulnerabilitati in sistemele de urmarire a navelor la nivel mondial”.

„Cercetatorii Trend Micro au descoperit ca defectele din sistemul de urmarire a navelor [Automatic Identification System] AIS poate permite atacatorilor sa deturneze comunicatiile navelor existente, sa creeze nave false, sa declanseze SOS false sau alerte de coliziune si chiar sa dezactiveze permanent sistemul de urmarire AIS al oricarei nave”, a transmis compania.

Articole Similare

Teodor Meleşcanu l-a felicitat pe Antonio Tajani pentru alegerea sa ca preşedinte al PE

Teodor Meleşcanu l-a felicitat pe Antonio Tajani pentru alegerea sa ca preşedinte al PE

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul Afacerilor Europene, Ana Birchall, i-au adresat mesaje de

Accident grav în Franţa: Nouă oameni au fost răniţi după ce un autobuz britanic a intrat într-un stâlp de beton

Accident grav în Franţa: Nouă oameni au fost răniţi după ce un autobuz britanic a intrat într-un stâlp de beton

Nouă persoane au fost rănite, două dintre acestea fiind în stare foarte gravă, în urma

Dezvăluiri insolite de la ceremoniile de învestitură ale preşedinţilor americani

Dezvăluiri insolite de la ceremoniile de învestitură ale preşedinţilor americani

Aproape fiecare preşedinte american a adus ceva nou, care îl reprezenta, în ceremonia sa de

Tunisia prelungeşte starea de urgenţă cu o lună

Tunisia prelungeşte starea de urgenţă cu o lună

Președintele tunisian Beji Caid Essebsi a decis să prelungească din nou starea de urgență cu

Autorităţile bulgare au reţinut zeci de migranţi care ar fi urmat să ajungă în România

Autorităţile bulgare au reţinut zeci de migranţi care ar fi urmat să ajungă în România

Treizeci și trei de migranți au fost descoperiți, miercuri seară, ascunși într-un camion în apropierea