Muntenia News | Homepage

Adevarul Live: Moldova, urmatoarea victima a Rusiei?

👤Scris de Maria Radu 🕔24.Mar 2014 Citit de 103 ori Sursa: STIRI

Anuntul comandantului suprem al fortelor NATO despre riscul unei interventii militare ruse in Transnistria a crescut ingrijorarea cu privire la faptul ca Moldova ar putea deveni urmatoarea ,,victima” a Moscovei. Cristian Unteanu, si Victoria Bucataru, coordonator de programe la Asociatia pentru Politica Externa din Chisinau, au comentat amenintarile iminente la adresa securitatii regionale, intr-o noua editie Adevarul Live.

Jurnalistul Liviu Iolu a moderat emisiunea Adevarul Live in care s-au discutat principalele scenarii care pot afecta Republica Moldova, dar si restul regiunii.

Principalele declaratii

Victoria Bucataru

Instabilitatea din sud-estul Ucrainei este un factor de risc asupra Moldovei. Este un pericol, pentru ca Moldova are un statut declarat de neutralitate, dar prezenta militara rusa din Transnistria afecteaza acest statut.

Au existat parlamentari moldoveni care au declarat ca doar Chisinaul isi poate rezolva problemele de securitate, fara ajutorul altor parteneri. Nu sunt de acord cu aceasta pozitie si consider ca neutralitatea nu este o optiune pentru Moldova.

Cristian Unteanu

Moldova poate spera la aceeasi reactie din partea UE sau SUA, ca si in cazul Ucrainei. Pare cinic dar este o realitate.

UE si SUA ar putea lua masuri similare ca si cele pentru Ucraina. Realitatea de pe teren este ca peninsula Crimeea face parte din Federatia Rusa.

In Transnistria sunt trupe rusesti asa cum erau si in Crimeea, doar ca mult mai bine organizate pentru ca faceau parte din trupele sovietice de interventie rapida, Armata a 14a. Vom mai vedea in perimetrul Moldovei, apelul catre ,,fratii rusi” care sa vina sa isi apere cetatenii? Pentru ca in acest fel se va produce aceeasi situatie ca si in Crimeea, cu toate ingredientele- apel, referendum, alipire.

Nu uitati ceea ce spunea ministrul rus de Externe dupa anexarea Crimeei- Vom continua sa aparam interesele compatriotilor nostri care traiesc in afara granitelor Fed. Ruse. Luati aminte la aceasta exprimare: compatrioti!

Acordul de la Helsinki este inchis in acest moment si apare o noua formula: ne vom ajuta compatriotii. Trebuie sa ne gandim despre cine vorbeste: compatriotii din Gagauzia, din Transnistria?

Victoria Bucataru

Se asteapta sustinere de la liderii lumii intruniti la Haga, pentru ca Chisinaul nu isi poate asigura singura securitatea. Fed. Rusa are o influenta foarte mare asupra Moldovei, mai ales prin Transnistria. Rusia poate face apel in orice moment la ,,compatriotii” din Transnistria…se acorda oricum pasapoarte ruse in regim de urgenta oricum doreste. Propaganda este foarte mare in acel teritoriu, mass-media moldoveneasca nu poate patrunde acolo. Din pacate nu putem schimba nimic. Folosesc toate modalitatile pentru a-i manipula pe oamenii de acolo.

Cristian Unteanu

Sa ne intoarcem la cifre. Pe ce se bazeaza conducatorii Transnistriei? In primul rand pe referendumul din 2006, cand 97% dintre oameni au votat DA pentru alipirea la Fed. Rusa. Iar aceste lucruri se afla inscrise in documentul trimis de Tiraspol pentru Duma de Stat.

Victoria Bucataru

Cu siguranta domnul Putin are in cap o idee mult mai mare decat anexarea Crimeei. Insa din pacate UE nu a raspuns corespunzator. Putin cunoaste foarte bine ceea ce are de facut mai departe, a actionat foarte repede- in doua saptamani, iar UE a ramas surprinsa. Dar Bruxellesul trebuie sa gaseasca un mecanism pentru a contracara actiunile Rusiei, intr-un mod pragmatic.

Este de altfel o problema globala, pentru ca Moscova incearca sa schimbe ordinea mondiala. Au deschis o cutie a Pandorei care ar putea avea implicatii periculoase.

Cristian Unteanu

Gandul unei alipiri la Fed. Rusa a existat de foarte mult, in rand regiunilor precum Gagauzia, Transnistria. Ceea ce se intampla acolo sunt o consecinta a marilor actiuni gandite de Stalin, care a introdus zone cu prezenta rusa masiva – prin deportari si multe alte masuri dramatice.

Nu a fost nevoie ca aceste lucruri sa se intample in perioada URSS, dar pe toata perioada sovietica mutarea fortata a populatiilor bastinase spre Siberia sau alte locuri, si popularea cu etnici rusi, de exemple, creeaza premisele crizelor pe care le vedem astazi.

Vedem de abia acum cat de importanta a fost politica de rusificare a acestor zone, din punct de vedere geopolitic pentru Moscova.

Victoria Bucataru

Pe aceeasi schema s-a mers si in Moldova, Transnistria fiind teritoriul cel mai bine industrializat, i s-a acordat o atentie sporita. Si prezenta mediatica a Rusiei in rep. Moldova este foarte mare si asta conteaza. Oamenii se uita la posturile tv rusesc, pentru ca asa sunt obisnuiti si sunt mai putin familiarizati cu media romaneasca. Odata cu alianta pro-europeana de guvernare s-a mai diversificat putin spatiul media si observam o crestere a influentei posturilor romanesti. In continuare, partidul comunist se bucura de popularitate, iar acest lucru este si el un factor de risc.

Comunistii au venit cu un mesaj de sustinere fata de anexarea Crimeei. Din pacate sunt si cetateni moldoveni care considera ca ceea ce s-a intamplat a fost o corectare a istoriei si ca totul s-a facut legal in Crimeea.

Cristian Unteanu

Alianta pro-europeana a inregistrat succese absolut reale – Moldova este exemplul de reusita al jocului european, de unde si incercarile UE de a semna cat mai multe dovezi de bunavointa europeana. DAR daca se respecta normele europene de pana acum, regula spune ca nu va fi primita in UE o tara care are probleme cu vecinii sai. Romania a trebuit sa treaca prin aceeasi procedura. Dar in cazul Moldovei, Ucrainei, exista pe teritoriile lor nationale probleme grave de frontiera. Nu mai trebuie sa le amintim. Daca in alegerile din Moldova vor castiga comunistii este absolut plauzibil ca drumul european al Chisinaului sa se incheie.

Ori Rusia face tot posibilul sa destabilizeze regiunea, de la zona baltica pana la Marea Neagra.

Victoria Bucataru

Mesajele comunistilor sunt simpliste. In ceea ce priveste viata cotidiana ei discuta numai despre micsorarea preturilor la gaze naturale, daca Moldova se reorienteaza spre Moscova. In plus, de cand presa este libera au iesit la iveala scandalurile de coruptie, lucruri care nu erau publice in timpul comunistilor, iar acestia din urma speculeaza acest lucru si arunca vina pe seama celorlati guvernanti pro-europeni.

Pana la urma pentru oameni este important sa aiba o viata mai buna si pot fi usor influentati.

Cristian Unteanu

Cred ca intelegerea care se urmareste in acest moment este mult mai complexa: testarea limitei unui rationament politic formulat in urma cu 4-5 ani, rolul strategic al vecinatatilor apropiate. In doctrina strategica atat a Rusiei, a UE dar si a NATO se face referire la acest concept si este stipulat ca fiecare isi rezerva dreptul de a actiona in acest perimetru, de a interveni acolo unde interesele strategice sunt puse in pericol. Vorbim de stabilirea unor zone de influenta. Si aici apare o line rosie, spre exemplu, in cazul Rusiei. Unde si ce cuprinde linia rosie? In acest caz, UE este tentata sa continue partneriatul estic.

Victoria Bucataru

Din pacate este adevarat, Rusia vrea sa isi pastreze fostele state sovietice in zona ei de influenta si parteneriatul estic a motivat Moscova sa isi regandeasca politica de vecinatate. Si a facut-o in termeni duri, militari, anexand Crimeea. Putin a declarat ca se va opri la Crimeea, dar nu stiu daca ne putem increde in discursul sau. Noi ne dorim sa nu continue, desigur.

Articole Similare

Erdogan: Turcia şi Uniunea Europeană sunt aproape de "ruptură"

Erdogan: Turcia şi Uniunea Europeană sunt aproape de "ruptură"

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat sâmbătă că, după referendumul din 16 aprilie privind

Primele imagini filmate imediat după atentatul de la Londra. Proporţiile tragediei, văzute chiar de pe pod VIDEO

Primele imagini filmate imediat după atentatul de la Londra. Proporţiile tragediei, văzute chiar de pe pod VIDEO

Cel mai sângeros atentat produs la Londra în ultimii 12 ani a avut loc miercuri,

"Calamity Jane", românca acuzată de 14 jafuri armate în nordul Italiei, a fost arestată. Era şefa unei bande foarte violente

"Calamity Jane", românca acuzată de 14 jafuri armate în nordul Italiei, a fost arestată. Era şefa unei bande foarte violente

Elena Alina Stoica, poreclită de polițiștii italieni ”Calamity Jane”, de numai treizeci de ani, se

Ambasadorul Ion Jinga a prezidat sesiunea Grupului de experţi guvernamentali priviind transparenţa cheltuielilor militare

Ambasadorul Ion Jinga a prezidat sesiunea Grupului de experţi guvernamentali priviind transparenţa cheltuielilor militare

În perioada 20-24 martie 2017, s-a desfășurat la New York sub președinția Reprezentantului Permanent al

Un şofer de autobuz a fost arestat. A transportat în condiţii inumane 74 de copii pe numai 19 locuri

Un şofer de autobuz a fost arestat. A transportat în condiţii inumane 74 de copii pe numai 19 locuri

Un şofer de autobuz a fost arestat pentru că a pus în pericol 74 de