Muntenia News | Homepage

Se anunță fiscalizarea bisericii! Anunțul făcut de ministrul de finanțe şi reacţia Bisericii Ortodoxe Române

👤Scris de Bianca Serban 🕔17.Feb 2018 Citit de 56 ori Sursa: JURNALGIURGIUVEAN

Statul pregăteşte o fiscalizare a bisericii. Mai exact autoritățile vor să afle câți bani trec prin mâinile preoților! Anunțul a fost făcut de ministrul de resort Eugen Teodorovici, în cadrul unei emisiuni de televiziune. Sumele ar urma apoi să fie folosite pentru acţiuni cu caracter social, a mai precizat ministrul de Finanţe.

Întrebat dacă urmează o discuţie cu Patriarhul Daniel despre impozitarea Bisericii, Teodorovici a răspuns afirmativ. „De ce să nu avem? Putem discuta orice fel de subiecte. Va fi o discuţie informală. Putem avea această discuţie chiar şi la Biserică, la slujba de duminică”, a susţinut ministrul Finanţelor, sâmbătă, la Antena 3.

De asemenea, Teodorovici a precizat că nu şi-a schimbat opinia în legătură cu impozitarea Bisericii.

„Nu mi-am schimbat punctul de vedere, dar nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar a sublinia mult mai bine şi mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate faţă de problemele cu caracter social. Adică, acele sume rămân la Biserică, nu le ia statul. Iar Biserica, de acei bani, întreprinde activităţi pe care statul le menţionează, şi anume, cu caracter social: copii cu probleme, oameni cu dizabilităţi, oameni în vârstă”, a spus Eugen Teodorovici.

Chestionat cum verifică statul ce face Biserica, ministrul de Finanţe a susţinut că s-ar aplica o sumă forfetară.

„Asta a fost ideea, discutăm împreună. Biserica a demonstrat că mult mai bine gestionează astfel de probleme, statul este coregent la acest capitol, de a avea grijă de probleme sociale. Astfel de acţiuni opresc acel curent negativ împotriva Bisericii!”, a declarat ministrul.

Ce spun reprezentanţii bisericii…

Reacție dură a Bisericii Ortodoxe Române după afirmația ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici, potrivit căreia biserica ar trebui fiscalizată. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei susține că toate cultele religioase ar trebui lăsate să respire.

În ultimii 10 ani, Biserica Ortodoxă Română a declarat că a cheltuit peste 150 de milioane de euro pentru acţiuni sociale. Anul trecut ar fi folosit 24 de milioane de euro.

„Ceea ce dorește domnul Teodorovici se întâmplă deja. BOR colaborează cu statul, ca și celelalte culte religioase, în zona social-filantropică, unde statul însuși nu poate face la fel de bine lucrurile, exact așa cum a declarat ministrul. Aceste culte religioase să fie lăsate să respire!”, a declarat într-o intervenție telefonică Vasile Bănescu.

Ce a propus ministrul Finanţelor, respectiv ca Biserica să folosească pentru problemele cu caracter social banii care ar trebui să revină statului şi de fapt îi rămân, se întâmplă deja într-un mod „profesionist, articulat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

„Propunerea ministrului nu este una de impozitare. Este o falsă perspectivă a ceea ce dumnealui a comunicat. Ministrul s-a referit doar la o mai accentuată folosire a activităţilor filantropice şi sociale a cultelor religioase din România, pentru ameliorarea unor stări disfuncţionale din societatea românească. Ministrul a apreciat implicarea Bisericii şi a spus că Biserica face asfel de acţiuni filantropice mai bine decât statul, dar că îşi doreşte o accentuare”, a declarat,  Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Astfel, transmite Bănescu, ceea ce a propus ministrul de Finanţe se întâmplă deja.

„Ceea ce ministrul nu a apucat să adauge este faptul că ce propune domnia sa se întâmplă deja, într-un mod profesionist, foarte bine articulat. În Patriarhia Română există aproape 800 de instituţii sociale filantropice, cu rezultate foarte bune. În ultimii 10 ani, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 150 de milioane de euro pentru acţiuni sociale, iar anul trecut a cheltuit peste 24 de milioane de euro”, a mai declarat, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

În ceea ce priveşte o întâlnire între ministrul Finanţelor şi Patriarhul Daniel, reprezentantul BOR spune că la nivel oficial încă nu s-a concretizat nimic, însă Biserica are toată deschiderea pentru o astfel de întâlnire.

Ministrul Finanţelor Publice, EugenTeodorovici, a declarat, sâmbătă, că banii pe care statul ar trebui să-i impoziteze de la Biserică ar trebui investiţi în proiecte sociale.

„Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar în a sublinia mult mai bine şi mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate vizavi de problemele cu caracter social. Adică, acele sume pe care statul teoretic al trebui să le ia rămân la Biserică. Nu le ia statul deloc, iar biserica de acei bani întreprinde activităţi cu caracter social pe care statul le menţionează şi anume: copii cu probleme, persoane cu dizabilităţi, oameni în vârstă,”, a declarat, sâmbătă, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3, în care a fost întrebat dacă mai susţine impozitarea Bisericii.

Articole Similare

„Invazie” de moldoveni şi ucraineni la Giurgiu!

„Invazie” de moldoveni şi ucraineni la Giurgiu!

În ultimele două luni, aproape două sute de cetăţeni moldoveni şi ucraineni au venit şi

Președintele SUA cere pedeapsa cu moartea pentru traficanţii de droguri. Ce se întâmplă la noi…

Președintele SUA cere pedeapsa cu moartea pentru traficanţii de droguri. Ce se întâmplă la noi…

Preşedintele american, Donald Trump, cere pedeapsa cu moartea pentru traficanţii de droguri, informează BBC. Trump va

Să nu ziceți că nu v-am spus! Atenție la mezelurile de pasăre!

Să nu ziceți că nu v-am spus! Atenție la mezelurile de pasăre!

Conform unui sondaj, românii cheltuiesc anual peste 10 miliarde de euro pe alimente, însă rareori

Poliţiştii  Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au câştigat minicampionatul de fotbal organizat cu ocazia Zilei Poliţiei

Poliţiştii  Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au câştigat minicampionatul de fotbal organizat cu ocazia Zilei Poliţiei

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, câștigători ai minicampionatului de fotbal în

Două maşini, căutate în Polonia şi Belgia, depistate la Giurgiu

Două maşini, căutate în Polonia şi Belgia, depistate la Giurgiu

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Giurgiu – P.T.F. Giurgiu au depistat două autovehicule, în