Muntenia News | Homepage

Raportul DNA în sistemul de sănătate a scos la iveală  aspecte  inimaginabile! În Spitale se pretind cele mai mari comisioane. Mita se dă…

👤Scris de Maria Radu 🕔14.Mai 2018 Citit de 71 ori Sursa: JURNALGIURGIUVEAN

Codruța Koveși consideră că ”în sistemul public de sănătate Corupția se traduce în costuri suportate de pacienți”

Corupția din sistemul public de sănătate obligă pacienţii să plătească pentru servicii medicale gratuite, spune şefa DNA, Codruța Kovesi. Într-un raport, DNA susţine că în spitale se pretind cele mai mari comisioane , chiar şi de 20%, pentru semnarea unui contract. Pornind de la cazurile înregistrate, procurorii au constatat că se dă mita , pentru introducerea unui medicament nou, pentru îngrijiri în salon şi chiar pentru angajarea personalului necesar. Iar nota de plată finală o suportă bolnavii, care se tem că dacă nu dau bani, nu vor fi trataţi şi vor muri cu zile. Un cearceaf schimbat, o injecție făcută la timp sau o programare pentru o operație pot costa foarte mult într-un spital de stat. Chiar dacă aceste servicii ar trebui să fie gratuite, de multe ori, pentru că li se cere sau pentru că vor să fie trataţi la timp, bolnavii plătesc. Iar acesta este doar palierul de jos al corupţiei din sănătate. Urmează chirurgii şi anesteziştii. În funcţie de cât de complexă este operaţia, pacienţii le dau între 200 de lei şi 5000 de lei, chiar mai mult.

Mită se dă şi în unele departamente de resurse umane.

Conform Laurei Codruța Kovesi  iată cam care sunt banii dați ca mită pentru ocuparea unui post în spitale. ”Tarife fixe pentru angajare: infirmieră 1500 euro, asistentă 2500, șofer ambulant 1000, registrator medical 1000-1500 euro.

În zona de management, șpăgile sunt şi mai mari, arată același Raport întocmit de DNA. Unii manageri iau un comision ilegal, ca să aprobe un anumit contract pentru achiziţiile făcute de spitale. Când vine vorba de fraudarea achizițiilor publice, ilegalităţi se fac în toate etapele procesului: în planificarea acestora, în atribuirea contractului, dar și în derularea lui. Procurorii spun ca mita merge direct la managerul unității sanitare sau la firme care au legătura cu el. “10% din valoarea contractelor, prețul de 10 ori mai mare, erau acceptate achizițiile în funcție de interesul managerului”, susține șeful DNA. La fel se întâmplă și în cazul intrării pe piață a unor medicamente noi. “Mita se dă înainte sute de mii de euro, măresc prețul medicamentelor și tot pacientul plăteşte”, a continuat Codruța Kovesi. Situaţia corupţiei din sistemul românesc de sănătate a fost semnalată şi de raportul MCV al comisiei Europene. Şefa DNA a precizat că, uneori, banii obţinuţi în urma faptelor de corupţie au susţinut oameni implicaţi în politică. ”Toate informaţiile prezentate apar în raportul DNA privind corupţia în sistemul de sănătate”, a precizat șefa DNA. Este vorba despre un studiu realizat la nivel european, care a arătat că 68% dintre români percep corupţia ca pe un fenomen care le afectează viaţa de zi cu zi.                                                                “Este un raport Eurobarometru (…) privind corupţia, publicat în octombrie 2017. În acest raport, 68% dintre repondenţii români percep corupţia ca fiind unul din fenomenele care le afectează viaţa de zi cu zi. Acest procentaj de 68% a poziţionat România pe primul loc în topul ţărilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte percepţia corupţiei în viaţa zilnică. La nivelul Uniunii Europene, cei care consideră că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie reprezintă doar 25%”, a declarat Kovesi. Ea a adăugat, citând acelaşi studiu, că în cazul României sistemul de sănătate a fost menţionat de 58% dintre cei chestionaţi ca domeniul cel mai afectat de corupţie, faţă de doar 31% la nivelul Uniunii Europene.

(Jurnal)

Articole Similare

Polițiștii giurgiuveni sunt antrenați de un ”maestru” ca să lupte cu infractorii!

Polițiștii giurgiuveni sunt antrenați de un ”maestru” ca să lupte cu infractorii!

Pentru lupta cu infractorii, polițiștii giurgiuveni sunt antrenați de maestrul emerit Doru Gălan, antrenorul lotului

NEBUNIE?! La Herești un individ aflat la volan a intrat pe contrasens cu intenția de a-i lovi pe ceilalți participanți la trafic!

NEBUNIE?! La Herești un individ aflat la volan a intrat pe contrasens cu intenția de a-i lovi pe ceilalți participanți la trafic!

În ziua de 14 iulie , polițiștii giurgiuveni au fost sesizați de către lucrătorii din

Evenimentul zilei de astăzi, 14 iulie: ZIUA NAȚIONALĂ A FRANȚEI

Evenimentul zilei de astăzi, 14 iulie: ZIUA NAȚIONALĂ A FRANȚEI

Ziua națională a Franței (în franceză La Fête Nationale) este sărbătorită în fiecare an pe 14 iulie. În anul 1849, o

VIP-uri din Show- biz , aduse cu duba  la DIICOT! Vedetele sunt bănuite că ar consuma Cocaină şi cannabis!

VIP-uri din Show- biz , aduse cu duba  la DIICOT! Vedetele sunt bănuite că ar consuma Cocaină şi cannabis!

După cum scriam cu câteva săptămâni în urmă într-o ediție a cotidianului nostru, despre consumul

Tot răul spre bine pentru Laura Codruța Kovesi! Procurorul general a numit-o șefă la Parchetul General!

Tot răul spre bine pentru Laura Codruța Kovesi! Procurorul general a numit-o șefă la Parchetul General!

Abia revocată din funcţia de procuror-şef al DNA , Laura Codruța Kovesi , își  va