Muntenia News | Homepage

Buna Vestire sau Blagovestenia – traditii si obiceiuri

👤Scris de David Dumitrescu 🕔25.Mar 2014 Citit de 251 ori Sursa: ZIARDAMBOVITA

In fiecare an, la data de 25 martie, crestinii sarbatoresc Buna Vestire sau Blagovestenia, cum mai este cunoscuta in popor. In aceasta zi Fecioara Maria a fost vestita de Arhanghelul Gavriil ca Il va naste pe Fiul lui Dumnezeu. Sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, Buna Vestire este una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cadea aceasta. De Buna Vestire are loc si primul cantec al cucului, prin care se anunta venirea primaverii, zi cunoscuta in calendarul popular Ziua Cucului.

Buna Vestire este asezata exact cu 9 luni inainte de Nasterea Domnului, intrucat acum S-a zamislit Pruncul dumnezeiesc in pantecele Fecioarei. Temeiul scripturistic al sarbatorii il gasim in primul capitol al Sfintei Evanghelii dupa Luca: “Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema losif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei. Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceas-taa si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau. Si va imparati peste casa lui lacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit. Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat? si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea.”

Traditii si superstitii de Buna Vestire

Sarbatoarea Bunei Vestiri aduce cu ea o serie de datini, superstitii si obiceiuri.

Traditia spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. In aceasta zi nu se pun oua sub cloaca deoarece se crede ca puii vor iesi cu doua capete si patru picioare. Ouale ouate in ziua de Buna Vestire se zice ca nu sunt bune de mancat, de aceea se arunca.

In unele asezari din Apuseni, gospodarii stropesc cu tuica la radacina pomilor si cu vin la radacina vitei de vie ca sa aiba rod bogat in acel an. De asemenea, tot in Alba, mai era obiceiul ca in zorii zilei sa se afume cu “pozdari” de canepa si cu tamaie pomii din livezi, pentru a alunga bolile si daunatorii. Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii.

Daca in ziua de Buna Vestire va fi ceata, primavara va fi calduroasa. In popor exista credinta ca asa cum este vremea in ziua de Buna Vestire, asa va fi si in ziua de Pasti.

De Buna Vestire este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.

Buna Vestire, Ziua Cucului in calendarul popular

In calendarul popular, Bunavestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenia sau Ziua Cucului. Este ziua in care se spune ca va canta pentru prima data cucul, cel care vesteste lucruri importante in viata omului, el fiind perceput ca o pasare cu stramos mitic, cu puternic substrat erotic si care anunta venirea primaverii.

Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: “Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!”

Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait.

Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: “Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.

De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

Articole Similare

Pe podium la Centura de Aur! Cătălin Cristea va boxa la Campionatul European

Pe podium la Centura de Aur! Cătălin Cristea va boxa la Campionatul European

; Dâmbovițeanul Cătălin Cristea are, în sfârșit, șansa de a reprezenta România la Campionatul

BASCHET: Sala Sporturilor din Târgoviște, gazdă pentru un turneu semifinal al echipelor “satelit” din Liga I

BASCHET: Sala Sporturilor din Târgoviște, gazdă pentru un turneu semifinal al echipelor “satelit” din Liga I

; Sala Sporturilor din Târgoviște va fi, în perioada 18-20 mai, gazda unuia dintre

Va semna cu o echipă din zona arabă! Laurențiu Reghecampf a plecat de la Steaua București

Va semna cu o echipă din zona arabă! Laurențiu Reghecampf a plecat de la Steaua București

; Târgovișteanul Laurențiu Reghecampf nu mai este antrenorul Stelei București începând de ieri. Tehnicianul

Competiție încheiată cu brio! 24 de podiumuri pentru karateka de la CS Târgoviște la Cupa României

Competiție încheiată cu brio! 24 de podiumuri pentru karateka de la CS Târgoviște la Cupa României

; Karateka Clubului Sportiv Târgoviște au încheiat în forță Cupa României Shito Ryu, desfășurată

FOTBAL: Chindia Târgoviște, la ultima reprezentație pe teren propriu în campionat

FOTBAL: Chindia Târgoviște, la ultima reprezentație pe teren propriu în campionat

Chindia Târgoviște susține, astăzi, ultimul meci pe teren propriu în acest campionat. De la ora