Muntenia News | Homepage

Scoala cu clasele I – VIII din Cuza Voda, prima scoala din judetul Calarasi ce va fi reabilitata cu fonduri REGIO

👤Scris de Ioana Popescu 🕔04.Apr 2014 Citit de 259 ori Sursa: OBIECTIV-ONLINE

ADR Sud Muntenia a semnat, la inceputul acestei luni, primul contract de finantare in cadrul Regio pentru infrastructura educationale din judetul Calarasi, avand ca beneficiar comuna Cuza Voda pentru proiectul ,,Consolidarea, reabilitarea si extinderea Scolii cu clasele I – VIII, in comuna Cuza-Voda, judetul Calarasi” in cadrul Axei prioritare 3 ,,Imbunatatirea infrastructurii sociale”,Domeniul major de interventie 3.4,,Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea si echiparea infrastructurii pentru formarea profesionala continua”.

Contractul are o valoare totala de 1.305.793,54 euro, din care valoarea totala eligibila este de 980.349,18 euro, ceea ce inseamna o cota de 85% (valoarea eligibila nerambursabila din FEDR), la care se adauga cota de 13% in valoare de 127.445,39 euro (valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national) si cei 2% in suma de 19.606,98 euro (cofinantarea eligibila a beneficiarului).

Inainte de semnarea efectiva a contractului, primarul comunei Cuza Voda, Aurel Stan a facut cateva precizari cu privire la proiectul demarat, dar in acelasi timp a avut si cateva rugaminti adresate celor doi parlamentari prezenti, deputatii Daniel Florea si Vasile Iliuta, in sensul ca, poate se vor gasi solutii cu privire la acordarea unor beneficii financiare comunitatilor locale care fac si demareaza astfel de proiecte.

,,Am tinut sa marcam acest moment important pentru comuna Cuza Voda, mai ales ca suntem prima localitate care a reusit sa acceseze acest proiect cu fonduri europene in valoare de aproximativ 1.200.000 de euro plus TVA-ul aferent, speram sa nu fim singura comuna care merge pe aceasta linie de finantare. Multumesc pe aceasta cale directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Musat, precum si deputatilor Daniel Florea si Vasile Iliuta, prezenti la acest eveniment. Vreau sa mai fac o precizare… chiar daca domnii sunt oameni politici, astazi nu i-am invitat la o adunare politica ci la una administrativa pentru ca vreau sa-i rog sa aiba o initiativa legislativa, in sensul de a sprijini unitatile administrativ-teritoriale care ajung la nivelul de a semna un contract de finantare cu fonduri europene si spun asta pentru ca unitatile de acest gen, ca sa porneasca cu o finantare trebuie sa beneficieze de o anumita suma de bani si atunci trebuie sa i-a credite de la banca pentru a-si onora platile asigurand cota de cofinantare, dar si TVA-ul. Acesti bani se intorc mai tarziu, dar daca initial nu sunt acesti bani nu se pot face decontarile. De aceea vreau sa ii rog pe cei doi parlamentari, Daniel Florea si Vasile Iliuta, sa se consulte cu comisiile de specialitate si sa gaseasca o solutie ca cei performanti sa fie ajutati si sprijiniti pentru a accesa mai usor aceste fonduri. Mai vreau sa subliniez ca am acordat in toti acesti ani de cand sunt primar o importanta deosebita scolii. Consider ca, poate chiar inainte de mediul economic, educatia trebuie sa aibe un loc prioritar pentru ca eu consider ca asa cum ne crestem tinerii, asa va evolua si societatea in viitor. Daca noi avem tineri care nu sunt performanti si sunt foarte slab pregatiti, atunci ei, la randul lor, pot avea copii care vor fi din ce in ce mai slabi pregatiti. Tocmai de aceea, in fiecare an, am facut cate ceva, chit ca am mai schimbat un pic mobilierul sau am mai astfaltat un teren de fotbal, am incercat sa asiguram conditii mai bune”, a declarat primarul comunei Cuza Voda, Aurel Stan.

La randul sau, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Musat, a felicitat administratia locala din Cuza Voda pentru acest proiect, mentionand ca sustine in continuare orice demers in acest sens, atat pentru Cuza Voda cat si pentru alte localitati ale judetului Calarasi si nu numai.

,,Ma bucura faptul ca primul proiect pentru dezvoltarea infrastructurii educationale din judetul Calarasi se semneaza la Cuza-Voda. Pe langa acesta, in judetul Calarasi mai sunt in pregatire alte doua aplicatii – este vorba despre proiectele de la Stefan cel Mare si de la Dichiseni, care trebuie sa prezinte proiectul tehnic pana la jumatatea lunii iulie. Proiectul, al carui contract de finantare il semnam astazi, vine sa intregeasca preocuparile administratiei din Cuza-Voda pentru cresterea calitatii vietii in aceasta comuna. Sunt convins ca in curand se vor concretiza toate proiectele cu impact economic propuse pentru comunitatea locala. Vreau sa va felicit, domnule primar, dar si pe echipa dumneavoastra pentru aceasta prima jumatate a drumului parcursa, fiindca semnarea contractului de finantare este abia prima jumatate a drumului, urmeaza o jumatate cel putin la fel de solicitanta, insa, impreuna cu colegii mei, vom fi in continuare alaturi de dumneavoastra, la fel cum suntem fata de toti beneficiarii Regio, si speram ca acest proiect sa fie finalizat cu succes. De asemenea, vreau sa va reamintesc ca suntem in plin proces de depunere de aplicatii pentru dezvoltarea infrastructurii educationale si ca asteptam cu incredere proiectele pana in data de 16 aprilie a.c., data limita pentru cei care doresc sa investeasca in infrastructura de invatamant.”

Proiectul are o perioada de implementare de 14 luni si vizeaza imbunatatirea serviciilor educationale si a dotarilor din scoala pentru asigurarea unui proces de invatamant la standarde europene, precum si cresterea accesului la educatie al populatiei scolare.

Cu fondurile nerambursabile accesate prin programul Regio se vor executa lucrari de consolidare, reabilitare si extindere a Scolii cu clasele I – VIII, astfel: la corpul C1 se vor executa lucrari de reabilitare termica si de extindere cu o sala de sport si spatiile aferente acesteia, iar la corpul C2 se vor realiza lucrari de consolidare a peretilor si fundatiilor. Beneficiarii directi ai unitatii de invatamant reabilitate vor fi cei peste 400 de elevi care vor studia in spatii adecvate, corespunzator utilate cu echipamente didactice la standarde europene.

Articole Similare

Polițiștii verifică dacă se respectă legea antifumat în spațiile publice închise

Polițiștii verifică dacă se respectă legea antifumat în spațiile publice închise

Poliţiştii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Călăraşi au desfăşurat o acţiune preventiv-reactivă

Un bărbat din Vasilați s-a baricadat în casă cu fiul său de 12 ani și apoi a incendiat-o

Un bărbat din Vasilați s-a baricadat în casă cu fiul său de 12 ani și apoi a incendiat-o

În data de 22.11.2016, ora 16.07, două echipaje specializate de stingere din cadrul Gărzii de

Condamnată la 7 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de minori, depusă în penitenciar

Condamnată la 7 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de minori, depusă în penitenciar

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi au prins şi depus în penitenciar o femeie condamnată

Nouă echipaje de la Ambulanța Călărași au fost mobilizate pentru accidentul de pe A2

Nouă echipaje de la Ambulanța Călărași au fost mobilizate pentru accidentul de pe A2

În data de 05.11.2016, în jurul orei 8:30, pe autostrada A2 la km 67, s-a

Călărași/3.203 solicitări a avut Serviciul Județean de Ambulanță în luna octombrie a.c.

Călărași/3.203 solicitări a avut Serviciul Județean de Ambulanță în luna octombrie a.c.

Activitatea Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Călăraşi s-a desfăşurat, în luna octombrie, cu un număr