Muntenia News | Homepage

E oficial! Parlamentarii cu probleme scapă de conflictele de interese constatate între 2007 – 2013

👤Scris de Bianca Serban 🕔14.Apr 2018 Citit de 37 ori Sursa: ZIARULPROFIT

Senatul a respins, ieri, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu legea ANI 

prin care interdicţiile aplicate parlamentarilor între 2007 – 2013, aflaţi în conflict de interes, încetează de drept. Au fost 69 de senatori care au votat pentru respingere, 33 de voturi împotrivă şi nicio abţinere. Senatul a votat în calitate de for decizional.

„Argumentele noastre se regăsesc în cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis. Nu putem da o lege de care să beneficieze doar câţiva senatori şi deputaţi PSD-ALDE prin care se şterg cu buretele conflictele de interese din perioada 2007-2013 şi este o lege care afectează standardele de integritate”, a susţinut, de la tribuna Senatului, senatorul PNL Alina Gorghiu.

De cealaltă parte, senatorul UDMR Cseke Attila a argumentat că proiectul de lege a fost realizat în urma unei decizii a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea rapoartelor de evaluare ale ANI pentru parlamentari, emise în perioada 2007-2013.

„Acest proiect vine dintr-o decizie 619/2016 a CCR care prevede textual că în materie extrapenală în 2007-2013 n-a existat reglementare pentru a emite rapoarte de evaluare de către ANI pentru deputaţi şi senatori. Pentru această decizie s-a făcut o propunere legislativă, care a fost atacată la CCR. Prin decizia 52/2018, Curtea a declarat legea constituţională. Preşedintele a cerut reexaminare. Această propunere legislativă nu vine decât să răspundă nevoii de intrare în legalitate. Despre asta e vorba. Orice alte tipuri de discursuri divaghează de subiect”, a explicat Cseke Attila.

Şi deputaţii au respins, pe 28 martie, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea ANI, prin care interdicţiile aplicate parlamentarilor între 2007 – 2013, aflaţi în conflict de interes, încetează de drept.

Preşedintele României a transmis Camerei Deputaţilor o cerere de reexaminare prin care a solicitat reanalizarea legii transmise la promulgare, „sub aspectul oportunităţii acesteia întrucât, pe de o parte, interesul public general nu justifică o asemenea reglementare, fiind afectate standardele de integritate, iar pe de altă parte, este pusă în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, potrivit cererii de reexaminare.

Legea care modifică Legea ANI prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

Curtea Constituţională a României a decis, în 1 februarie, că legea de modificare a funcţionării Agenţiei Naţionale de Integritate este constituţională, astfel că parlamentarii găsiţi în conflict de interese sau stare de incompatibilitate în perioada 2007-2013 scapă de interdicţii.

Articole Similare

PĂZEA !!! Dragnea anunţă că PSD organizează un miting URIAȘ în România

PĂZEA !!! Dragnea anunţă că PSD organizează un miting URIAȘ în România

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat luni organizarea unui miting uriaș în România, care va

PSD a rămas fără Mitralieră ! Lui Cătălin Rădulescu i-a fost retras sprijinul politic

PSD a rămas fără Mitralieră ! Lui Cătălin Rădulescu i-a fost retras sprijinul politic

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat luni, după ședința CEx, că Ovidiu Iane și Adrian

ULTIMA ORA ! DOSAR CONSULTANŢA – Avocaţii cer achitarea lui Draghici si Nicolescu

ULTIMA ORA ! DOSAR CONSULTANŢA – Avocaţii cer achitarea lui Draghici si Nicolescu

Dupa ce sapatmana trecuta DNA a cerut cate 7 ani inchisoare pentru Mircea Draghici si

Aleşii locali în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu 10% din indemnizaţie, pe maximum 6 luni

Aleşii locali în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu 10% din indemnizaţie, pe maximum 6 luni

Comisia juridică a dat un raport favorabil unui proiect de lege care prevede că fapta aleșilor locali

FIERBE PSD ARGEŞ ! Deputatul Rădulescu anunţă ca va face plangere penala împotriva şefului Valeca !

FIERBE PSD ARGEŞ ! Deputatul Rădulescu anunţă ca va face plangere penala împotriva şefului Valeca !

Retragerea sprijinului politic da catre PSD deputatului Catalinradulescu nu pare a fi adus deloc linistea