Muntenia News | Homepage

Dosarul POLUARE ÎN MUSCEL: 5 ani puşcărie pentru patronul Global Eco Center, activitatea firmei supsendată

👤Scris de Crina 🕔14.Iul 2018 Citit de 62 ori Sursa: ZIARULPROFIT

– Magistrații Judecătoriei Câmpulung l-au condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pe Vasile Tofan, managerul firmei Global Eco Center.

Incendiul uriaş din data 2 octombrie 2013, izbucnit pe fosta platformă ARO, care a avut drept rezultat distrugerea depozitul de deşeuri deţinut de firma Global Eco Center, a generat o serie anchetele derulate de reprezentanţii ISU, ITM, Garda de Mediu şi Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, care s-au soldat cu sancţiuni drastice. In paralel cu acestea a fost intitiată şi o anchetă penală care s-a conretizat ulterior printr-un amplu rechizitoriu ce a stat la baza trimiterii in judecată a patronului Vasile Tofan si a firmei conduse de acesta, Global Eco Center.

Zilele trecute, magistrații Judecătoriei Câmpulung au dat si o primă sentinţă în acest dosar: l-au condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pe Vasile Tofan, managerul firmei Global Eco Center. Tofan a fost condamnat pentru infracţiunea de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri. Conform procurorilor, în cursul anului 2010, în calitate de administrator al S.C. Global Eco Center S.R.L., Vasile Tofan nu a luat măsurile de eliminare totală a substanţelor periculoase din deşeurile provenite de pe fosta platformă ARO Câmplung Muscel, acestea fiind neîntemeiat declarate deşeuri stabilizate şi transportate la depozitul de deşeuri Glina pe 17 septembrie 2010.

În plus, firma Global Eco Center a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 600.000 de lei. Instanța a aplicat și pedeapsa complementară şi a dispus suspendarea activităţii persoanei juridice SC Global Eco Center SRL privind tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, prevăzută cu codul 3822, pe o durată de 3 ani şi închiderea punctului de lucru din municipiul Câmpulung, Parcul Industrial „Câmpulung Industial Park”, pe o durată de 3 ani.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare tot la Judecătoria Câmpulung.

Iata decizia magistraţilor:

Tip solutie: Condamnare fără acord de recunoaştere
Solutia pe scurt: În baza art. 98 alin.5 lit.b din O.U.G. nr. 195/2005, modificată şi completată( fost art. 98 alin. 4 pct. 2) cu aplic. art. 5 Cod penal Condamnă pe inculpatul Tofan Vasile la 5 ani închisoare, în condiţiile art. 57 din Vechiul Cod penal În baza art. 71 din Vechiul Cod penal interzice inculpatului pe durata executării pedepsei drepturile prev. de art.64 lit. a, b Vechiul Cod penal În baza art. 98 alin.5 lit. b din O.U.G. nr. 195/2005, modificată şi completată( fost art. 98 alin. 4 pct. 2) şi art. 711 alin. 1 şi 2 Vechiul Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal Condamnă societatea SC Global Eco Center SRL la pedeapsa amenzii penale de 600.000 lei. În baza art.531 alin. 3 lit b şi c şi art. 53 2 alin1 şi 3 Vechiul Cod penal, aplică pedeapsa complementară şi dispune suspendarea activităţii persoanei juridice SC Global Eco Center SRL privind tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase prevăzută cu codul 3822 pe o durată de 3 ani şi închiderea punctului de lucru din municipiul Câmpulung, str. Traian nr. 223, Parcul Industrial „Câmpulung Industial Park”, jud. Argeş pe o durată de 3 ani. În baza art. 256 Cod de procedură penală, dispune restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, în sensul de a fi înlăturate din punctul de lucru din municipiul Câmpulung, str. Traian nr. 223, Parcul Industrial „Câmpulung Industial Park”, jud. Argeş, deşeurile periculoase depozitate. În baza art. 393 alin. 3 Cod de procedură penală, menţine sechestrul asigurător asupra imobilului teren situat în intravilanul Mun. Iaşi, Şos. Nicolina, km. 10, compus din suprafaţa de 1800 mp -teren cu destinaţia curţi-construcţii, identificat cu numărul cadastral 16273/4, înscris în Cartea Funciară 129520/UAT Iaşi – şi cota indiviză de 80 mp cu destinaţia de cale de acces, identificat cu numărul cadastral 16273/6 înscris în Cartea Funciară 129595/UAT Iaşi – suprafeţe dobândite în baza contractului nr.4651/28.11.2007, care aparţin inculpatei S.C. Global Eco Center S.R.L., dispus prin ordonanţa 501/P/2012 din 11 martie 2016 şi instituit prin procesul verbal de aplicare a sechestrului din data de 11 martie 2016. În baza art. 274 alin. 1 Cod de procedură penală menţine în sarcina statului cheltuielile cu avocatul din oficiu în sumă de 720 lei- avocat Hermina Boboc. În baza art. 274 alin. 1 şi 2 C. proc. pen. obligă pe inculpatul Tofan Vasile la plata sumei de 21000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat,şi pe inculpata societatea S.C. Global Eco Center SRL la suma de 2000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu apel în 10 zile de la comunicarea minutei conform art. 410 al. 1 Cod de procedură penală. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Câmpulung. Pronunţată în şedinţa publică, azi 5 iulie 2018. 

Un alt dosar !

Vasile Tofan și firma Global Eco Center mai fac obiectul unui dosar penal aflat pe rol la Judecătoria Curtea de Argeș, pentru „infracţiuni la alte legi speciale, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase”.
Iar problemele Global Eco Center nu se opresc aici. DNA a deschis un dosar in REM după incendiul din 2 octombrie 2013 de la depozitul din Câmpulung al firmei, incendiu în urma căruia au fost răniți trei pompieri, iar dacă focul ar fi ajuns la tonele de deșeuri periculoase, totul s-ar fi putut termina cu o catastrofă de mediu și cu multe victime. Jurnalul de Argeș a arătat cu probe în ultimii ani că incendiul de pe fosta platformă ARO a fost favorizat de o autorizație dată ilegal de către Agenția pentru Protecția Mediului, condusă pe atunci de către Mariana Ionescu.

Articole Similare

ATENŢIE! Fără curent electric la Curtea de Argeş şi Valea Iaşului – VEZI ORELE ŞI STRAZILE

ATENŢIE! Fără curent electric la Curtea de Argeş şi Valea Iaşului – VEZI ORELE ŞI STRAZILE

Reprezentanţii CEZ Argeş anunţă că furnizarea curentului electric va fi oprită astăzi in Curtea de

DOCUMENT 24.000 de firme bulversate! Guvernul se pregătește să amâne din nou mutarea firmelor mijlocii de la regionalele Fiscului la județ

DOCUMENT 24.000 de firme bulversate! Guvernul se pregătește să amâne din nou mutarea firmelor mijlocii de la regionalele Fiscului la județ

Firmele din categoria contribuabililor mijlocii, respectiv aproximativ 24.000 de societăți, vor fi transferate de la

TITULARIZARE 2018 Au fost AFIŞATE notele obţinute de profesori la examen VEZI REZULTATE DIN ARGEŞ

TITULARIZARE 2018 Au fost AFIŞATE notele obţinute de profesori la examen VEZI REZULTATE DIN ARGEŞ

Rezultatele examenului de titularizare au fost afişate, marţi, la sediile inspectoratelor şcolare şi pe site-ul

La doar 12 ani a furat o vioară si s-a ales cu dosar penal

La doar 12 ani a furat o vioară si s-a ales cu dosar penal

Polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung au identificat un minor, de 12 ani, din Câmpulung,

La doar 12 ani a furat o vioară si s-a ales cu dosar penal

La doar 12 ani a furat o vioară si s-a ales cu dosar penal

Polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung au identificat un minor, de 12 ani, din Câmpulung,