Muntenia News | Homepage

De-a dreptul penibil – Toaleta de la Biserica Domneasca alunga turistii

👤Scris de Georgiana Matei 🕔31.Mar 2014 Citit de 328 ori Sursa: ZIARULPROFIT

Conditii inadmisibile pentru un monument de asemenea valoare

Autoritatile ridica din umeri si spun ca problema e prea complicata pentru a i se gasi vreo rezolvare urgenta

In urma cu aproximativ un an de zile publicam in paginile acestui ziar un reportaj referitor la focarul de infectie, situatia jalnica in care se afla toaleta publica din curtea Bisericii Domnesti.

La acea vreme se pregatea sa se aseze pe scaunul de manager al Muzeului Municipal Curtea de Arges, consilerul local PSD, Stefan Dumitrache, care promitea rezolvari urgente in acest sens, ba chiar avea un plan bine stabilit pentru toaleta cu pricina si anume sa construiasca alta in spatele muzeului.

Timpul trece, ignoranta creste

Au trecut luni bune de atunci iar acum, inainte cu doar cateva saptamani de zile ca la Curtea de Arges sa ajunga tot mai multi turisti, toaleta cu pricina este in aceeasi situatie jalnica. In primul rand nu este racordata la canalizarea menajera. In al doilea rand, mizeria din jurul ei reprezinta un adevarat focar de infectie si ar putea provoca boli grave oricarei persoane care ar incerca sa o foloseasca. Nu in ultimul rand incapabilitatea autoritatilor locale de a gasi solutii in acest sens este de-a dreptul penibila.

„Am incercat sa construim alta dar nu avem voie”

Chestionat pe marginea acestui subiect, managerul Muzeului Municipal, Stefan Dumitrache a incercat, pe cat a putut sa ofere raspunsuri. Din pacate insa nici unul dintre acestea nu ii ajuta cu nimic pe tursitii care nu au o toaleta publica langa un monument istoric de asemenea valoare si nici imaginea acestui oras care de la o zi la alta are tot mai mult de suferit.

„Intr-adevar situatia de acolo este complicata. Am vrut sa construim o toaleta undeva in spatele muzeului insa, conform legii, nu putem construi nimic la o distanta mai mica de 100 de metri de gardul Bisericii Domnesti. Am facut apoi un proiect si facusem toate demersurile pentru a construi un centru de informare turistica unde sa fie si toalete, pe platoul betonat din fata parcului San Nicoara. Din pacate insa apoi am aflat ca acel teren nu este al municipalitatii ci apartine unei societati private asa ca a trebuit sa renuntam si la acest proiect”, a declarat Stefan Dumitrache, redactorilor PROFIT.

Renovarea in prezenta unui arheolog interzisa de litigiul pentru monumentul istoric

O alta alternativa, la fel de greu de pus in practica este cea a renovarii toaletei existente. Nu se poate insa. „Pentru o renovare vorbisem cum domnul Bolovan sa facem racordarea la canalizare, am fi adus un arheolog care sa supravegheze lucrarile pentru ca acea parte nu a fost cercetata insa nu se poate face nimic atata vreme cat, stiti bine, pentru Biserica Domneasca exista un litigiu. Cat timp suntem in litigiu nu putem construi, nu putem renova, nu putem face nimic…”, a completat Stefan Dumitrache.

Litigiul dintre Muzeul Municipal si Arhiepiscopie exista de ani de zile si ar mai putea dura la fel de multi ani. Pana atunci probabil ca mizeria din apropierea monumentului de o valoare istorica incontestabila va ramane neschimbata, spre dezgustul si ironiile tuturor celor care vor vizita in acest timp biserica sau ruinele din curtea acesteia.

Articole Similare

Barbat in stare grava dupa ce o butelie a explodat langa el

Barbat in stare grava dupa ce o butelie a explodat langa el

Un echipaj cu ambulanța SMURD de prim-ajutor calificat de la Detașamentul de Pompieri Câmpulung a

450 de şoferi au rămas fără permise în prima zi a vacanţei de 1 Mai

450 de şoferi au rămas fără permise în prima zi a vacanţei de 1 Mai

Aproape 450 de şoferi au rămas fără permise de conducere în prima zi a minivacanţei

Cea mai mare păpuşă din România, pe scena Teatrului Davila

Cea mai mare păpuşă din România, pe scena Teatrului Davila

O păpuşă de aproape şase metri poate fi văzută în superproducţia „Jack şi vrejul de

Miuţescu a câştigat alegerile – De azi, e preşedinte PNL Argeş

Miuţescu a câştigat alegerile – De azi, e preşedinte PNL Argeş

In urma cu scurt timp, la Piteşti au avut loc alegerile pentru funcţia de preşedinte

Gerea, preşedinte interimar al ALDE Constanţa

Gerea, preşedinte interimar al ALDE Constanţa

Andrei Gerea este preşedintele interimar al organizaţiei ALDE Constanţa. Decizia este una foarte surprinzătoare, mai