Muntenia News | Homepage

De-a dreptul penibil – Toaleta de la Biserica Domneasca alunga turistii

👤Scris de Georgiana Matei 🕔31.Mar 2014 Citit de 365 ori Sursa: ZIARULPROFIT

Conditii inadmisibile pentru un monument de asemenea valoare

Autoritatile ridica din umeri si spun ca problema e prea complicata pentru a i se gasi vreo rezolvare urgenta

In urma cu aproximativ un an de zile publicam in paginile acestui ziar un reportaj referitor la focarul de infectie, situatia jalnica in care se afla toaleta publica din curtea Bisericii Domnesti.

La acea vreme se pregatea sa se aseze pe scaunul de manager al Muzeului Municipal Curtea de Arges, consilerul local PSD, Stefan Dumitrache, care promitea rezolvari urgente in acest sens, ba chiar avea un plan bine stabilit pentru toaleta cu pricina si anume sa construiasca alta in spatele muzeului.

Timpul trece, ignoranta creste

Au trecut luni bune de atunci iar acum, inainte cu doar cateva saptamani de zile ca la Curtea de Arges sa ajunga tot mai multi turisti, toaleta cu pricina este in aceeasi situatie jalnica. In primul rand nu este racordata la canalizarea menajera. In al doilea rand, mizeria din jurul ei reprezinta un adevarat focar de infectie si ar putea provoca boli grave oricarei persoane care ar incerca sa o foloseasca. Nu in ultimul rand incapabilitatea autoritatilor locale de a gasi solutii in acest sens este de-a dreptul penibila.

„Am incercat sa construim alta dar nu avem voie”

Chestionat pe marginea acestui subiect, managerul Muzeului Municipal, Stefan Dumitrache a incercat, pe cat a putut sa ofere raspunsuri. Din pacate insa nici unul dintre acestea nu ii ajuta cu nimic pe tursitii care nu au o toaleta publica langa un monument istoric de asemenea valoare si nici imaginea acestui oras care de la o zi la alta are tot mai mult de suferit.

„Intr-adevar situatia de acolo este complicata. Am vrut sa construim o toaleta undeva in spatele muzeului insa, conform legii, nu putem construi nimic la o distanta mai mica de 100 de metri de gardul Bisericii Domnesti. Am facut apoi un proiect si facusem toate demersurile pentru a construi un centru de informare turistica unde sa fie si toalete, pe platoul betonat din fata parcului San Nicoara. Din pacate insa apoi am aflat ca acel teren nu este al municipalitatii ci apartine unei societati private asa ca a trebuit sa renuntam si la acest proiect”, a declarat Stefan Dumitrache, redactorilor PROFIT.

Renovarea in prezenta unui arheolog interzisa de litigiul pentru monumentul istoric

O alta alternativa, la fel de greu de pus in practica este cea a renovarii toaletei existente. Nu se poate insa. „Pentru o renovare vorbisem cum domnul Bolovan sa facem racordarea la canalizare, am fi adus un arheolog care sa supravegheze lucrarile pentru ca acea parte nu a fost cercetata insa nu se poate face nimic atata vreme cat, stiti bine, pentru Biserica Domneasca exista un litigiu. Cat timp suntem in litigiu nu putem construi, nu putem renova, nu putem face nimic…”, a completat Stefan Dumitrache.

Litigiul dintre Muzeul Municipal si Arhiepiscopie exista de ani de zile si ar mai putea dura la fel de multi ani. Pana atunci probabil ca mizeria din apropierea monumentului de o valoare istorica incontestabila va ramane neschimbata, spre dezgustul si ironiile tuturor celor care vor vizita in acest timp biserica sau ruinele din curtea acesteia.

Articole Similare

Premierǎ la Muşǎteşti – Primarul organizeazǎ Zilele Comunei

Premierǎ la Muşǎteşti – Primarul organizeazǎ Zilele Comunei

 Locuitorii comunei Muşǎteşti din judeţul Argeş vor avea în aceastǎ varǎ, pentru prima oarǎ, eveniment

Serviciile publice s-au aprovizionat cu apa pentru muncitori

Serviciile publice s-au aprovizionat cu apa pentru muncitori

La Serviciul Public de Salubritate Urbana s-au facut pregatirile pentru canicula. Directorul Catalin Nastea ne-a

ARGES – 110 absenti astazi, la BAC – Un elev a dat examenul in arest

ARGES – 110 absenti astazi, la BAC – Un elev a dat examenul in arest

Astazi a avut loc prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat, proba scrisă la Limba și

PITESTI – 10 puncte de prim ajutor si distributie a apei – Vezi unde le gasesti

PITESTI – 10 puncte de prim ajutor si distributie a apei – Vezi unde le gasesti

La nivelul municipiului Piteşti, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit următoarele puncte de

S-au afisat rezultatele – 15 medii de 10 in Arges la Evaluarea Natiionala

S-au afisat rezultatele – 15 medii de 10 in Arges la Evaluarea Natiionala

15 elevi din judetul Arges au obtinut media 10.00 la Evaluarea Nationala de clasa a